Συνομωσία πίσω από τις φωτιές,βλέπει ο Υπουργός Νίκος Τόσκας…..

0
1507

Ενώ είναι κοινώς αποδεκτό πως τα εναέρια μέσα,παρά τις εκλήσεις,καθυστέρησαν τουλάχιστον επί δίωρο να επέμβουν,με απότέλεσμα η φωτιά να πάρει μεγάλες διαστάσεις,ο Υπουργός Νίκος Τόσκας,δεν αποδέχεται την ολιγωρία και μιλά για «Σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου». Τουλάχιστον αυτό διαρρέουν μέσω του ΑΠΕ  παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.

Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές στον Κάλαμο,δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 15-20, εκ των οποίων πέντε έχουν πιο σοβαρές ζημιές. Τον αριθμό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο Δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, ο οποίος είπε ότι εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώνεις με 320 παιδιά (260 η μία και 60 η άλλη), ενώ κατήγγειλε τον συντονισμό της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν εναέρια μέσα.

Τα στελέχη του Υπουργείου μιλούν για συνομωσία,μιας και οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες  ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

Πάντως τα ίδια στελέχη δεν μας εξηγούν γιατί δεν εμφανίστηκαν τα εναέρια μέσα  επί δυο ώρες στον Κάλαμο.

Εν τω μεταξύ,υπάρχει δυστυχώς πληροφορία για αναζοπύρωση.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι πυροσβέστες στον Κάλαμο. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε πριν μερικά λεπτά, με τους πυροσβέστες αλλά και εθελοντές να σπεύδουν να την προλάβουν προτού εξαπλωθεί.

Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στην περιοχή, είχαν καταφέρει, σύμφωνα με αξιωματικούς του Π.Σ., να περιορίσουν ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, ωστόσο το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της «μικτής» κάλυψης, (δάσος και σπίτια), του πυκνού καπνού και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here