Μεγάλη διάκριση για το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

0
1321

Αφηγείται δύσκολες και τραυματικές πτυχές της ανθρώπινης ιστορίας συντηρώντας την ιστορική μνήμη και μεταφέροντας στις νεότερες γενιές το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί εκεί αύριο στις 7.00 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Μουσείου, με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Κιτρομηλίδη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η Μαθητική Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Καλαβρύτων και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (Inter-

national Council of Museums-ICOM) επέλεξε για τον φετινό εορτασμό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Η είσοδος του κοινού είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία της Επικράτειας, τα οποία έχουν οργανώσει ποικίλες εκδηλώσεις.

Μπενάκη
Στα τρία κτίριά του, το Μουσείο Μπενάκη έχει οργανώσει μία πλούσια σειρά από δράσεις που δεν περιορίζονται χρονικά στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, αλλά επεκτείνονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Από τις «κρυμμένες» φωτογραφίες του και τις ιστορίες τους στο κτίριο της Πειραιώς 138, μέχρι τη δράση της δημιουργικής ομάδας Anticlastics, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης του Athens Jewelry Week με διαδραστικό εργαστήριο. Επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22, Αθήνα) που προέρχονται από τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, σκιαγραφούν το λαμπρό παρελθόν των τόπων αυτών που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πεδία πολεμικών συγκρούσεων. Θα ξεναγήσει η Μίνα Μωραΐτου.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αύριο στις 7.00 μ.μ.
Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αύριο στις 7.00 μ.μ.

Στο ΕΜΣΤ σήμερα και αύριο θα προβληθεί στις 7 μ.μ. το φιλμ του William Kentridge «Triumphs And Laments» που αυτές τις ημέρες προβάλλεται και σε άλλα μουσεία σύγχρονης τέχνης ανά τον κόσμο. Οργανώνεται επίσης στις 7 μ.μ. ομιλία του γλύπτη Θόδωρου με θέμα «ΠΟΛΗ-ΠΟΛΙΤΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Για το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η τέως πρόεδρος του ICOM και επίτιμη διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού Τέτη Χατζηνικολάου, που συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του λέει στο «Εθνος»: «Το μουσείο διαπραγματεύεται μια βαθιά τραυματική εμπειρία, της οποίας οι πληγές έμοιαζαν και συχνά μοιάζουν ακόμη ανοικτές». «Στους χώρους του Σχολείου, που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την τραγωδία του Δεκεμβρίου 1943, μετά από ειδική διαμόρφωση, παρουσιάζεται η ιστορία και ο κοινωνικός ρόλος του ως εκπαιδευτηρίου, η προπολεμική ακμή της πόλης των Καλαβρύτων, η περίοδος της Κατοχής στην Ελλάδα, η γερμανική κατοχή στην Πελοπόννησο, η έναρξη και η εξέλιξη της ”Επιχείρησης Καλάβρυτα” -όπως την ονόμασε η Βέρμαχτ- η καταστροφή της πόλης και η εκτέλεση των κατοίκων, το τέλος της Κατοχής και η καταδίκη των εγκληματιών πολέμου. Ενας κατάλογος των εκτελεσθέντων με φόντο την ερειπωμένη πόλη και ένα πλέγμα με τις φωτογραφίες των θυμάτων, που διαρκώς συμπληρώνεται, ολοκληρώνουν την έκθεση. Οι εκθεσιακές ενότητες πλαισιώνονται από αφηγήσεις κατοίκων που βίωσαν τα δραματικά γεγονότα».

«Ετσι τα αντικείμενα φωτίζονται μέσα από τη συναισθηματική φόρτιση της βιωμένης ιστορίας» καταλήγει η κ. Χατζηνικολάου.

Το πρόγραμμα της Ημέρας των Μουσείων βρίσκεται εδώ: gallery.mailchimp.com

Αγγελική Κώττη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here