Ο Σεισμός της 20ης Ιούλη 1938 στον Ωρωπό.

0
1698

Δύσκολες ώρες πέρασαν οι κάτοικοι του Ωρωπού και της ευρύτερης περιοχής, το πρωί της 20ής Ιούλη του 1938, 77 χρόνια πριν, όταν η πόλη πλήγηκε από ισχυρό σεισμό.

Ο σεισμός προξένησε σοβαρές ζημιές στις κατοικίες και στις υποδομές.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων – της 20ής έως τις 23ης Ιούλη 1938 – ζημιές προκλήθηκαν κυρίως στη Σκάλα Ωρωπού, το Χαλκούτσι Ωρωπού, τα Ν. Παλάτια, τη Μαλακάσα και τον Αυλώνα. Δεκαοκτώ κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους, οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100, και 8.000 περίπου έμειναν άστεγοι.

Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν μεταξύ άλλων στο τότε εργοστάσιο της ηλεκτρικής ενέργειας, στις στοές των ορυχείων στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, στη σιδηροδρομική γραμμή στο 63ο χλμ, σε γέφυρα του ΟΣΕ στο ύψος του Αυλώνα, στα σχολεία, στις τότε φυλακές Ωρωπού, στις αγροτικές αποθήκες σταριού κλπ.

Αναλυτικότερα, περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στα τότε απογευματινά φύλλα των εφημερίδων, ”Έθνος”, ρεπορτάζ Σπ. Γ. Λεωτσάκος κλπ, όπως φιλοξενούνται στο ψηφιακό αρχείο της βιβλιοθήκης της Βουλής.

Ανταποκρίσεις με πληροφορίες για το σεισμό, είχε ο διεθνής Τύπος, μεταξύ άλλων, η ”The Ottawa Journal” Οττάβα, Καναδάς, η ”The Index-Journal” Γκρίινγουντ, Ν. Καρολίνα και η ”The Ogden Standard”, Όγντεν, Γιούτα.

Το θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο, στις εφημερίδες: ”Union – Sun and Jurnal”,  Lockport, NY Τετάρτη 20.7.38, και την ”The Citizen – Advertiser”, NY, 20 .7.38

Οπτικοακουστικό υλικό από τα χωριά του Ωρωπού μετά το σεισμό του 1938, υπάρχει στο ντοκυμαντέρ του Φώτη Λαμπρινού με τίτλο ”Το πανόραμα του αιώνα”.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.oasp.gr/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here