Λεύκωμα για τα «70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων»

0
868

Συνοψίζοντας σε 220 σελίδες και 750 φωτογραφίες την ιστορία του ελληνικού animation, με κείμενα και μαρτυρίες δημιουργών και παραγωγών για τα επιτεύγματα, αλλά και τα σφάλματα επτά δεκαετιών δραστηριότητας, κυκλοφόρησε για το ευρύ κοινό το λεύκωμα «70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων».

Το λεύκωμα είναι ένα δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) έργο αναφοράς, αποτέλεσμα της Δράσης 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (1945 – 2015), η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΑΣΙΦΑ Ελλάς, σε συνεργασία με τη διαδικτυακή πύλη Greekanimation.com και την υποστήριξη των επαγγελματικών φορέων του οπτικοακουστικού τομέα, πολιτιστικών ιδρυμάτων και των Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, και με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι χαιρετισμοί του γενικού γραμματέα ενημέρωσης και επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, και του προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, Βασίλη Καραμητσάνη, αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία του έργου, ενώ τα κείμενα του επίτιμου προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, Ιωάννη Βασιλειάδη, του σκηνοθέτη Στράτου Στασινού και της οργανωτικής επιτροπής της Δράσης 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (Αναστασία Δημητρά, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Άγγελος Ρούβας) καταγράφουν το παρελθόν, το παρόν και το εγγύς μέλλον του ελληνικού animation, μέσα από ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες που διαμόρφωσαν το τοπίο και γαλούχησαν την ελληνική κοινότητα δημιουργών κινουμένων σχεδίων.

Στη συνέχεια, ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί στα έργα δημιουργών κινουμένων σχεδίων ανά δεκαετία, μέσα από ένα κείμενο του σκηνοθέτη – ερευνητή Άγγελου Ρούβα, που εστιάζει στους δημιουργούς και τις φεστιβαλικές και εκδοτικές δραστηριότητες κάθε δεκαετίας. Μπορεί, επίσης, να μελετήσει περιπτώσεις δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας στα κινούμενα σχέδια μέσα από κείμενα και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, που βίωσαν γεγονότα και καταστάσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κινούμενα σχέδια στην Ελλάδα.

Με κείμενά τους, συνεισφέρουν οι Άγγελος Ρούβας, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Ελένη Μούρη, Σπύρος Σιάκας, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Σοφία Μαντουβάλου. Συνεντεύξεις παραχωρούν οι Ιορδάνης Ανανιάδης (στον Βασίλη Ευδοκιά), Αλέκος Παπαδάτος (στον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ), Νίκος Βεργίτσης και Γιώργος Νικολούλιας (στον Άγγελο Ρούβα) και Παναγιώτης Ράππας (στον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ).

Ένα χρονικό με ρεκόρ και πρωτιές χωρίζει το ιστορικό κείμενο από τις μελέτες περίπτωσης, ενώ ο κατάλογος κλείνει με την υπενθύμιση της αναδρομικής έκθεσης και των δημιουργών και συνεργατών, που συμμετείχαν στη Δράση 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (1945 – 2015).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here