«Νταραβέρι» και… «εξαπτέρυγα»!

0
1384

ΝΤΑΡΑΒΕΡΙ

Η λέξη προέρχεται από το ιταλικό ‘δούναι και λαβείν’, «dare-avere» και αρχικά σήμαινε την εμπορική σχέση και συναλλαγή οποιασδήποτε μορφής. Στη συνέχεια η σημασία της λέξης διευρύνθηκε σημαίνοντας, κατ’ επέκταση, κοινωνική σχέση κι επαφή. Έτσι, το ‘νταραβέρι’ κατέληξε να χρησιμοποιείται συχνά για να δηλώσει συναισθηματικές ή ερωτικές σχέσεις.

ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ

Είναι μεταλλικά ή ξύλινα λάβαρα με παραστάσεις αγγελικών μορφών που ακτινοβολούν. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Σταυρός, με την παράσταση του Εσταυρωμένου. Όταν δεν χρησιμοποιούνται σε λιτανείες και εισόδους, η θέση τους είναι πίσω από την Αγία Τράπεζα.Αλλά έχουν και άλλη σημασία,στον Ενικό τους αριθμό,δηλαδή: Εξαπτέρυγο,κόλακας ηγεμόνα ή ισχυρού προσώπου, δουλοπρεπής κόλακας.

Τα Εξαπτέρυγα είναι μεταλλικοί ή ξύλινοι δίσκοι, διακοσμημένοι με εγχάρακτες και ανάγλυφες παραστάσεις και πολύτιμους λίθους.

Βρήκαμε τον τίτλο και εμβαθύναμε στη σημασία του.Δισυπόστατες έννοιες και οι δύο.Όπως ακριβώς αυτός που τις χρησιμοποίησε.Δισυπόστατος,τρισυπόστατος ,Πολυδιάστατος.

Κυρ Σπύρος ο άνθρωπος όλων των εποχών.Όποτε θέλει γίνεται εξαπτέρυγο,όποτε θέλει γίνεται νταραβεριτζής.Και πάντα με αγγελική μορφή,ντυμένος στα άσπρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here