Ἱερά Μονή Εἰσοδιῶν Θεοτόκου Μαρκόπουλου Ὠρωποῦ.

0
4626
alt

Η Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αττικής. Είναι αναγνωρισμένη ως Ν.Π.Δ.Δ και εορτάζει με το νέο εορτολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 21 Νοεμβρίου.
Κτίστηκε εκ θεμελίων στην υψηλή τοποθεσία που είναι και σήμερα σε απόσταση 2,5 χιλ. από το χωριό Μαρκόπουλο.

Θεμελιώθηκε το 1968.
Δύο χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν μόνιμα οι 4 πρώτες αδελφές μέσα στον έρημο και άγριο τότε τόπο. Με πρωτόγονα μέσα διαβιώσεως και πολλές στερήσεις κατάφεραν με την πίστη και την αυτοθυσία τους να ολοκληρώσουν και να πραγματοποιήσουν τον άγιο πόθο τους.

Η Παναγία στην οποία αφιερώθηκε το Μοναστήρι, ευλόγησε τον τόπο και την Αδελφότητα. Σήμερα 32 χρόνια από την ίδρυση της Μονής έχουν συναθροισθεί γύρω από την πρώτη Καθηγουμένη Μοναχή Νυμφοδώρα Στράγκα , εκ Τριπόλεως Αρκαδίας, 25 Αδελφές, οι οποίες ποθούν τον βίο της ασκήσεως και αγαπούν το Αγγελικό Σχήμα.

Συσπειρωμένες γύρω από την άξια και πεπειραμένη στα μοναχικά Γερόντισσα τους, ασκούνται στην υπακοή, στην ταπείνωση, στην προσευχή, στην νηστεία, στη μελέτη των θείων Γραφών, στον παρθενικό βίο, όπως τα εθέσπισαν οι Αγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας.
Ο σκοπός είναι τριπλός:

 • Η καθαρή λατρεία του Τριαδικού Θεού.
 • Ο αγιασμός της ψυχής τους.
 • Η ανάπαυση κάθε κουρασμένης ψυχής που επισκέπτεται το Μοναστήρι της Παναγιάς.

Τα διακονήματά τους είναι αυτά που κατά την Παράδοση του Μοναχισμού άσκησαν οι Μοναχές:

 • Της Εκκλησιαστικής
 • Της Μαγείρισσας
 • Της Ποιμένισσας
 • Της Ξενοδόχου
 • Της ασχολούμενης με εργόχειρα καλλιτεχνικού χαρακτήρα
 • Με αγροτικές ή κηπευτικές εργασίες
 • Με παραδοσιακή υφαντική τέχνη
 • Στο Ιατρείο που διαθέτει η Μονή, με αδελφή παιδίατρο.
Σήμερα ολοκληρωμένο το Μοναστήρι παρουσιάζει Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Κάθε γωνιά του μέσα και έξω συμφωνεί με την Ορθόδοξη Μοναστηριακή Αρχιτεκτονική Παράδοση και θυμίζει Άγιον Όρος.

alt

Το Καθολικόν της Μονής είναι Βυζαντινού ρυθμού, πεντάτρουλος και Τρισυπόστατος ναός. Τιμάται και πανηγυρίζει στα Εισόδια της Θεοτόκου. Επίσης εορτάζει την Αποτομήν της τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου, διότι τότε πρωτοέγινε θεία Λειτουργία στον τόπο της μονής στο πρωτοξεκίνημα της το 1970. Τρίτον τιμά και εορτάζει της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας
, διότι έχει ενσωματωμένο παρεκκλήσιό της.
Στις δυο γωνιές του Μοναστηριού Ανατολικά φρουρούν την Μονή τα δύο παρεκκλήσια:

 • της Υπαπαντής
 • της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Σε πανοραμική θέση υψηλότερα της Μονής ευρίσκεται το Κοιμητήριο, πολύ περιποιημένο, με κατακόμβη-οστεοφυλάκιο και εκεί δεσπόζει το παρεκκλήσιον των Αρχαγγέλων.Από την πέτρινη πύλη της Μονής κάτω στον κοινοτικό δρόμο έως την πάνω είσοδο του κτιρίου της Μονής διανύει ο προσκυνητής ανηφορικό δρόμο 300 μέτρων. Δεξιά και αριστερά συναντά τέσσερις ασφαλτοστρωμένους χώρους σταθμεύσεως και 4 πέτρινα καλλιτεχνικά προσκυνητάρια. Ένα δίπλα στην Πύλη αφιερωμένο στην Παναγία, επειδή εκεί εμφανίστηκε όρθια δείχνοντας το δρόμο προς τη Μονή σε ένα εκδρομικό πούλμαν. Άλλο πάνω στην ανηφόρα του Αγίου Νεκταρίου. Απέναντι ο Εσταυρωμένος στο Γολγοθά. Και στο πιο κρημνώδες σημείο του μεγάλου περιβόλου της Μονής ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ σαν μικρό εκκλησάκι.

Με θαυμαστές επεμβάσεις Της, η Κυρία Θεοτόκος, έχει σώσει το Μοναστήρι Της από πολλούς κινδύνους. Κυρίως από την πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου 2001 – του Αγίου Πνεύματος – που από δαιμονική ενέργεια πέρασε σαν πυρακτωμένος ανεμοστρόβιλος από όλα τα Μοναστήρια της περιοχής με δαιμονιώδη ταχύτητα, αφήνοντας μεγάλες καταστροφές.Η Ι.Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου θεωρεί ως ιδιαίτερη ευλογία τις δύο θαυματουργές εικόνες πού βρίσκονται στην είσοδο του Κεντρικού Ναού δεξιά και αριστερά σε ξυλόγλυπτα ομοιόμορφα προσκυνητάρια: Η Παναγία η Γενεσιουργός. Χαρίζει ευτεκνία σε στείρες γυναίκες και θεραπεύει πάσης φύσεως ασθένειες. Σε θλιβερά γεγονότα βουρκώνουν τα μάτια της, ή τα ανοιγοκλείνει ή σκοτεινιάζει το μισό πρόσωπό Της.

alt
Το Άγιον Μανδήλιον του Κυρίου. Το Θεανδρικό πρόσωπο είναι κατά το ήμισυ ιλαρό, δέχεται ικεσίες και τον ανθρώπινο πόνο. Το άλλο ήμισυ είναι αυστηρό πρόσωπο Κριτού. Δίδει σημεία στους προσκυνητές, ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρα ή κινώντας τις κόρες των Θεϊκών οφθαλμών.

alt
Σήμερα πολλοί προσκυνηταί επισκέπτονται τη Μονή. Υπάρχει τακτική συγκοινωνία χειμώνα- καλοκαίρι, με στάση 700μ. από την Ι . Μονή.

Από τον εθνικό δρόμο μέχρι την είσοδο της Μονής υπάρχουν αρκετές ενημερωτικές πινακίδες. Στην Μονή φυλλάσονται Ιερά Λείψανα των Αγίων: Παντελεήμονος, Χρυσοστόμου, Χαραλάμπους, Τρύφωνος, Παρασκευής, Ελευθερίου και άλλων Αγίων, τα οποία εκτίθενται εις προσκύνηση στις μεγάλες γιορτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here