Εμμονές……….

0
1928

Οι έμμονες ιδέες προκαλούν επώδυνα συναισθήματα σε όποιον τις βιώνει: το άτομο νιώθει ανήμπορο να διώξει τη σκέψη, την ιδέα, την εικόνα ή την έμμονη αμφιβολία που το κατακλύζει για ένα συγκεκριμένο θέμα ή για ένα συγκεκριμένο άτομο και, κυρίως, να ελέγξει το άγχος που συνοδεύει τη συμπεριφορά του.

Οι συγκεκριμένες εμμονές τού είναι ανεπιθύμητες, δυσάρεστες και επίπονες, παρ’ όλα αυτά δεν είναι σε θέση να τις αποδιώξει και να απαλλαγεί από αυτές. Το περιεχόμενο των έμμονων ιδεών αφορά κυρίως θέματα βίας και επιθετικότητας, θρησκοληψίας, μόλυνσης από μικρόβια ή άλλες ασθένειες, επαγγελματικές ή κοινωνικές αντιζηλίες, κλπ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η έμμονη ιδέα θανάτου ή τραυματισμού ενός προσώπου σε κάποιο μοιραίο ατύχημα, εξύβρισης και βωμολοχίας σε δημόσιους χώρους, συνεχούς ενασχόλησης με συγκεκριμένα άτομα για τον τρόπο ζωής ή για τις ενέργειές τους, κ.ά.

Οι έμμονες ιδέες επιφέρουν συχνά και την εκδήλωση ψυχαναγκαστικών πράξεων/ «τελετουργικών»: το άτομο νιώθει την ανάγκη να επαναλαμβάνει ορισμένες πράξεις, π.χ. πλύσιμο χεριών, τακτοποίηση πραγμάτων/χώρου, συνεχούς αναφοράς στα άτομα με τα οποία έχει το όποιο πάθος ή εμπάθεια, ακολουθώντας εξαιρετικά συγκεκριμένους και άκαμπτους κανόνες.

Παρόμοια, οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης και καταπίεσης εκδήλωσης των εν λόγω «τελετουργικών» πράξεων επιφέρει έντονο άγχος, έκδηλο φόβο και πανικό με συνοδεία ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, γεγονός που τον αναγκάζει άμεσα να υποκύπτει σε αυτές μην μπορώντας να τις σταματήσει. Η προσωπικότητα των ατόμων που πάσχουν από έμμονες ιδέες χαρακτηρίζεται συχνά από υπερβολική αυστηρότητα και ακαμψία, ισχυρογνωμοσύνη, τελειομανία, αδυναμία λήψης αποφάσεων και επιθετικότητα. Παράλληλα βιώνονται έντονες ενδοψυχικές συγκρούσεις ανάμεσα στα εξαιρετικά αυστηρά «πρέπει» που το διακατέχουν και τις πραγματικές επιθυμίες του στη ζωή.

Με άλλα λόγια, ο πάσχων άλλα «θέλει» και άλλα «κάνει», νιώθοντας διαρκώς δυσαρεστημένος και, εξ αυτού, ιδιαίτερα αγχωμένος στην καθημερινότητά του. Παράλληλα, η γονεϊκή διαπαιδαγώγησή του έχει υπάρξει ιδιαίτερα αυστηρή, συναισθηματικά αποστασιοποιημένη και απαιτητική, ή ακόμη και ψυχαναγκαστική, με τους γονείς του να έχουν εκδηλώσει παρόμοιους ψυχαναγκασμούς και να έχουν λειτουργήσει ως αρνητικό πρότυπο μίμησης για τον ίδιο.

Οι έμμονες ιδέες και οι ψυχαναγκαστικές πράξεις δυσχεραίνουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα της καθημερινής ζωής, στερώντας και τις πιο απλές ευκαιρίες απόλαυσης, χαλαρότητας και ηρεμίας. Παράλληλα, η ζωή όσων συνυπάρχουν ή συμβιώνουν μαζί του «δυσχεραίνεται» επίσης, καθώς εμπλέκονται συχνά και οι ίδιοι σε άκαμπτους και ψυχαναγκαστικούς τρόπους συμπεριφοράς. Οι σύζυγοι, τα παιδιά, οι συνάδελφοι στη δουλειά, οι φίλοι, είναι συνήθως πολύ θυμωμένοι μαζί του, δεν αντέχουν άλλο τον έλεγχο και την καταπίεση, και τον αποφεύγουν συστηματικά. Είναι σημαντικό το άτομο που υποφέρει από έμμονες ιδέες να αναζητήσει βοήθεια προκειμένου να ανακουφιστεί από τα συμπτώματά του αλλά, κυρίως, να αποφύγει την παγίωση μιας νοσηρής κατάστασης που μπορεί να καταστεί χρόνια.

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΜΜΟΝΙΚΟΥΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here