Δήμοι: Απειλούν με… διακοπή εργασιών λόγω των συμβασιούχων.

0
1166

Με το ερώτημα να κλείσουν οι Δήμοι αν η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων των ανταποδοτικών υπηρεσιών των Δήμων, θα συνεδριάσει εκ νέου, εκτάκτως, την ερχόμενη Τετάρτη, 28 του μηνός, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Αυτό αποφάσισε, στη σημερινή του συνεδρίαση, το ΔΣ της ΚΕΔΕ, μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, για το θέμα αυτό, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του, νωρίς το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή της για τις δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη σχετικά με τη συνάντηση, η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει, ότι η αντιπροσωπεία της «ξεκαθάρισε πως για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους εργαζόμενους, αλλά και για τη λύση που πρέπει να δοθεί, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «ο κ. Σκουρλέτης είναι αυτός που δημιούργησε, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντεύξεις του, προσδοκίες για τη μονιμοποίησή τους». Επίσης, «για τη βίαιη, όπως την χαρακτήρισε ο κ. υπουργός διακοπή της εργασιακής τους σχέσης, υπεύθυνοι είναι όσοι παρέτειναν τις συμβάσεις των εργαζομένων αυτών με αντισυνταγματική, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, νομοθετική ρύθμιση».

Η ΚΕΔΕ τονίζει ακόμη: «Ξεκαθαρίσαμε ότι περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας παρουσιάσει άμεσα μια νομικά άρτια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί» και προσθέτει: «Ο κ. υπουργός δεσμεύθηκε ότι είναι υπόθεση μερικών 24ωρων η παρουσίαση μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει λύση στο πρόβλημα. Την αναμένουμε».

Στη συνάντηση η ΚΕΔΕ επανέλαβε τη θέση της «ότι οι Δήμοι χρειάζονται μόνιμους εργαζόμενους για να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους». Και όπως αναφέρει, η ΚΕΔΕ «στην κατεύθυνση αυτή και μόνον, δεσμεύθηκε ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων αυτών» δηλώνοντας ωστόσο, ότι «συνένοχοι στις λανθασμένες επιλογές του κ. Σκουρλέτη δεν θα γίνουμε».

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εγκάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών ότι κρατά στα συρτάρια του γραφείου του, αν και το έχει έτοιμο από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα», με το οποίο επιλύονται μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων.

Επίσης, ότι είναι ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών της σημερινής κυβέρνησης, που αποδέχθηκε να μειωθούν κατά 214 εκατ. ευρώ οι πόροι της Αυτοδιοίκησης από τον προϋπολογισμό του 2017, γιατί δεν έχει προωθήσει τη μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για μη απορρόφηση χρημάτων από το ΕΣΠΑ που ανήκουν στην αρμοδιότητα του.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος αναφερόμενος στην απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, υπογράμμισε ότι καλούνται και πάλι οι Δήμοι να διαχειριστούν ένα πρόβλημα και τις οδυνηρές συνέπειές του, που δεν έχουν, όπως είπε, προκαλέσει.

Προχειρότητα στους χειρισμούς του υπουργείου καταλόγισε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, που συμμετείχε και εκείνος στη συνεδρίαση. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και οφείλει εκείνη, όπως τόνισε, να το λύσει.

Ο δήμαρχος Νικαίας-Ρέντη, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Ιωακειμίδης, τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι θέμα Σκουρλέτη, αλλά συνολικά κυβερνητικό».

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει επεισόδια σε βάρος αντιπροσωπείας της από επαγγελματίες προβοκάτορες

Ως στημένα χαρακτηρίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τα επεισόδια που έγιναν το πρωί, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, σε βάρος αντιπροσωπείας της, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη.

Την ώρα που η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατέφθανε στο υπουργείο, όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη για το θέμα των συμβασιούχων, δέχθηκε επίθεση από «γνωστούς-αγνώστους “επαγγελματίες” προβοκάτορες», όπως αναφέρει σε σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιό της, στη σημερινή του συνεδρίαση.

Οι συγκεκριμένοι, επισημαίνει η ΚΕΔΕ, «είχαν εισχωρήσει στο πλήθος των εργαζομένων στους ΟΤΑ που διαδήλωνε εκείνη τη στιγμή έξω από το υπουργείο».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «οι «στημένες αποδοκιμασίες» σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης έχουν ηθικούς αυτουργούς. «Αυτούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με την κυβέρνηση. Μιας κυβέρνησης που στρέφεται συνειδητά σε βάρος των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης» τονίζει η ΚΕΔΕ στο σχετικό ψήφισμά της.

http://www.newmoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here