Περί σύγχρονης αντίληψης διαχείρισης απορριμμάτων – Παρατηρητής Ωρωπού

0
1014

http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=291810

Επανερχόμαστε λοιπόν στο χθεσινό μας, άρθρο περί «σύγχρονης αντίληψης διαχείρισης απορριμμάτων». Επιλέξαμε τις δράσεις του ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ, διότι είναι ένας δήμος με ίδια χαρακτηρίστηκα με τον δικό μας, πληθυσμιακά αλλά και εδαφικά.

  Ο Δήμος Θέρμης αποτέλεσε έναν από τους πρωτοπόρους Δήμους στη χώρα μας που ανέπτυξαν Πρόγραμμα χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και συνέβαλλε σημαντικά στην αποτελεσματικότατη συνεργασία των 4 ΟΤΑ ανατολικής Θεσσαλονίκης (Θέρμης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού) και στην εξυπηρέτηση τους με την παραχώρηση αγροτεμαχίου για την κατασκευή του πρώτου στη Β. Ελλάδα, Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Θέρμης.

Ειδικότερα, η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, περιλαμβάνει το σύστημα των μπλε κάδων και των μπλε «κωδώνων» για την ξεχωριστή συλλογή γυαλιού. Για το έτος 2016, το ποσοστό των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (μη συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού εξοπλισμού), του Δήμου Θέρμης που αξιοποιήθηκαν και δεν οδηγήθηκαν σε ταφή, ανέρχεται στο 8,75% του συνόλου των συλλεχθέντων υλικών (μπλε και πράσινοι κάδοι)  ή 1.914 τόνους και  παρουσιάζει βελτίωση κατά 6,4%, σε σχέση τις ποσότητες εκτροπής του προηγούμενου έτους (2015). Οι συγκεκριμένες ποσότητες χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου, λευκοσιδήρου, που δεν οδηγήθηκαν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ανακυκλώθηκαν και επαναπροωθήθηκαν στην αγορά.

Τα επίσημα στοιχεία της  Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης αποδεικνύουν ότι ολοένα και περισσότεροι συνδημότες μας, αντιλαμβάνονται ότι τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά έναν πολύτιμο πόρο που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και πως η ανακύκλωση αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει οικονομικά οφέλη και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση πολλών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα ανακύκλωσης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή ECO news το Σάββατο 1/7 στις 11.30 στην δημοσιογράφο Κατερίνα Χριστοφιλίδου, εξηγώντας τα οφέλη από αυτές τις δράσεις. Το παρουσιάζουμε, (απόσπασμα από το 12ο  έως το 16ο λεπτό)….

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here