Ο λόγος περι Τρολ και Καλικάτζαρων…

0
1133

Ο λόγος περι Τρολ και Καλικάτζαρων…

Τρολ ονομάζονται τα μεγάλα, τρομακτικά και άσχημα όντα της Νορβηγικής μυθολογίας, απροσδιορίστου γένους που πολλές φορες χαρακτηρίζονται και ως ανθρωποφάγα. Λένε πως ο ήλιος έχει την ιδιότητα να τα πετρώνει και γι’αυτό και είναι νυχτόβια. Είναι συνήθως περιορισμένης νοημοσύνης, και για αυτό υπακούν κάποιον ανώτερο κακό αφέντη. Τα πιο έξυπνα, είναι κακεντρεχή και κουτοπόνηρα. Στην Ελληνική Μυθολογία, συχνά συσχετίζονται με τους καλικάτζαρους.

Ποια η σχέση του όμως με το Διαδίκτυο;

Μια ανάγνωση στο παρακάτω κείμενο, θα σας θυμίσει πολλούς από αυτούς που :

α) Eίτε μέσω του κανονικού τους λογαριασμού, το μόνο τους όπλο είναι, μέσα από ένα στάτους-φωτοβολίδα, να προσπαθούν να σφιγμομετρήσουν το εναπομείναν κοινό στο οποίο περνάει πλέον η μπογιά τους. Κι όταν τους γίνεται διαδικτυακή επίθεση, με «υποχωρητικό» ύφος, απαντούν ότι δεν είχαν σκοπό να θίξουν ή να προσβάλουν κανέναν, αλλά να εκφράσουν απλά την άποψή τους !!! Μέχρι να καταλαγιάσουν τα πνεύματα και να «ξαναχτυπήσουν»!

β) Πίσω από την ψεύτικη ασφάλεια ψεύτικων προφίλ γράφουν, βρίζουν, λασπολογούν, και γενικότερα ξεκατινιάζονται χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι και μόνο από το ύφος του γραπτού τους λόγου, όχι μόνο αποκαλύπτονται, αλλά είναι σαν να υπογράφουν επίσημα τα όσα λένε.

Στη γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη τρολ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες. Η συμπεριφορά αυτή που λέγεται τρολάρισμα (trolling) πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του.

Η σύγχρονη χρήση του όρου φαίνεται ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά η πιο γνωστή καταγεγραμμένη αναφορά προέρχεται από συζήτηση του 1991

Το τρολάρισμα είναι αποτέλεσμα συμπεριφοράς, όχι απαραίτητα με κακό σκοπό από τους φανερά εμπλεκόμενους, μια κατάσταση στην οποία μπορεί να έρθει η αλληλεπίδραση των χρηστών, ειδικότερα όταν αυτοί είναι αδαείς και υφίστανται πλύση εγκεφάλου, υποκινούμενοι από πρόσωπα ή καταστάσεις που σκοπό έχουν τη χειραγώγισή τους.

Ένα ιδιαίτερα επίμονο και ενοχλητικό τρολ μπορεί να αποτρέψει άλλους χρήστες από το να συμμετάσχουν σ’ έναν κοινό διάλογο, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τη διάλυση μιας διαδικτυακής κοινότητας. Αν ένα τρολ αγνοηθεί από την υπόλοιπη κοινότητα (πρόκειται συνήθως για το πιο αποτελεσματικό μέτρο), συνήθως αρχίζει να παράγει όλο και πιο ενοχλητικά και προσβλητικά μηνύματα με μόνο στόχο να προκαλέσει αντίδραση. Αν αυτή δεν έρθει, τότε το τρολ συνήθως εγκαταλείπει την κοινότητα.

Η συμμετοχή ή απάντηση σε συζήτηση που συμμετέχει το τρολ, σατιρικά περιγράφεται ως “τάισμα” του τρολ, γι’ αυτό και υπάρχει η συνήθης παραίνεση «μην ταΐζετε τα τρολ» (Αγγλ. “Don’t feed the trolls”) ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις που θα ικανοποιήσουν το τρολ, ή περαιτέρω δυσάρεστες τροπές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και στα παραμύθια, τα τρολ είναι καταδικασμένα να αποτυγχάνουν συνεχώς  να κάνουν κακό και έμεναν αιώνες ολόκληρους θαμμένα στις υπόγειες σπηλιές  μέχρι να βρουν ευκαιρία να επανεμφανιστούν, με την ίδια πάντα παταγώδη αποτυχία επαναλαμβανόμενη μεσα στους αιώνες σαν μια κατάρα που πληρώνουν για την κακία τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here