Οκτώβρη του 2019 οι Δημοτικές Εκλογές,με απλή Αναλογική.

0
1529

Στο παλιό γνωστό σύστημα της καλοκαιρινής προεκλογικής εκστρατείας θα επανέλθει απ΄ότι φαίνεται το χρονοδιάγραμμα των δημοτικών εκλογών αφού σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός Εσωτερικών στην εφημερίδα Realnews “Πρόθεσή μας είναι να αποσυνδέσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτές των ευρωεκλογών. Η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άρα είναι εύλογο να μετατεθούν για λίγο”.

Οπως είναι γνωστό θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των αιρετών της Αυτοδιοίκησης είναι οι δημοτικές εκλογές να διαχωριστούν από τις Ευρωεκλογές πράγμα το οποίο καθιέρωσε ο Καλλικράτης.

Συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι μετά την διενέργεια των εκλογών δεν θα μπορούσε να νομοθετηθεί μείωση θητείας αφού ο νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Σημειώνουμε ότι οι εκλογές του 2010 προκηρύχθηκαν και ήταν ήδη γνωστό ότι η θητεία θα είναι για 3,5 χρόνια.

Ετσι  οι εκλογές για να φύγουν από την ημερομηνία και την περίοδο των ευρωεκλογών μπορούν μόνο να παραταθούν. Πιθανότερο λοιπόν είναι η προεκλογική περίοδος να οριστεί τον Σεπτέμβριο και οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

Σημειώνουμε επίσης ότι από πλευράς νομικών υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι εκλογές μπορείς να ορίσεις όποτε θέλεις και δεν έχεις δικαίωμα παράτασης. Η άποψη αυτή λέει ότι ο λαός έχει δικαίωμα να ψηφίσει ανά πάσα στιγμή και πριν την λήξη της θητείας. Αντιθέτως όταν ο λαός έχει δώσει εντολή θητείας για πέντε χρόνια, αυτή η θητεία δεν μπορεί να παραταθεί.
Οι δημοτικές εκλογές όμως δεν έχουν καμία σχέση με τις βουλευτικές που πολλές φορές διενεργούνται πριν την λήξη της θητείας αφού σ΄αυτήν την περίπτωση είναι η ίδια η κυβέρνηση που τις προκαλεί.

Γεγονός πάντως είναι ότι είτε Μάιο του 2019, είτε Οκτώβριο του 2019 ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής.

Να θυμίσουμε επίσης ότι Σεπτέμβριο του 2019 λήγει και η θητεία της σημερινής κυβέρνησης.

http://www.myota.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here