Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ και ο ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ στις παλιές φυλακές του ΩΡΩΠΟΥ

  0
  2372

  “Τ’ αρχινισμένο σύνθημα πάντα μου μένει, όποτε ακούω από τότε ακορντεόν κι έχει σαν στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει, δε θα περάσει ο φασισμός”…. έγραφε ο Γιάννης Νεγρεπόντης, στίχοι του τραγουδιού “Το ακορντεόν” ,που μελοποίησε και χάραξε στην ψυχή μας ο Μάνος Λοΐζος.

  Χθές είχαμε την τιμή να βρίσκεται στον τόπο μας ο Μανώλης Γλέζος. Θεωρώ περιττό να αναφερθώ στον χαρακτήρα, το σθένος, την γενναιότητα και σε όσα έχει καταφέρει για όλους εμάς ο συνάνθρωπός μας αυτός, που δεν επιθυμεί να ακούει εγκώμια και διθυράμβους για το πρόσωπό του διότι πάνω απ’ όλα παραμένει ένας ταπεινός αγωνιστής.

  Ο Μανώλης Γλέζος ανέφερε σε κάποιο σημείο της εκδήλωσης “Δεν χρειάζεται να σας ευχαριστήσω για την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης διότι ήσασταν υποχρεωμένοι να τη διοργανώσετε. Όπως όταν ένας βουλευτής πριν ανέβει στο βήμα να μιλήσει, ευχαριστεί τον πρόεδρο που του έδωσε τον λόγο. Δεν πρέπει να τον ευχαριστεί, είναι υποχρεωμένος να του τον δώσει”

  Ακούγεται σκληρό, μα έτσι είναι η αλήθεια τις περισσότερες φορές, σκληρή και σπανίως ακούγεται εύηχα. Και η αλήθεια είναι πως εκείνος ο άνθρωπος στα 94 του χρόνια στεκόταν μπροστά από ένα κτίριο στο οποίο κάποτε ήταν φυλακισμένος. Στερήθηκε την ελευθερία του ,διότι αγωνιζόταν για τις ιδέες του και επειδή μαχόταν κατά του φασισμού του παρακράτους και της χούντας. Και δεν έχει σταματήσει ακόμα και στα 94 χρόνια του.

  Χθές στον χώρο των παλιών φυλακών της Σκάλας Ωρωπού, ο Μανώλης Γλέζος μας μίλησε και μας υπενθύμισε τα εγκλήματα του φασισμού απέναντι στους ανθρώπους, στις αξίες και τις ελευθερίες της κοινωνίας μας. Με πολύ πίκρα αναφέρθηκε στην νέα έξαρση του φασισμού, στο φάντασμα του παρελθόντος που πλανάται ξανά πάνω απ τις ζωές μας και απειλεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας.

  Η ομιλία του ήταν καθηλωτική. Ύστερα, αναφέρθηκε σε προσωπικές του πολιτικές εμπειρίες ,του μακρινού, αλλά και του πρόσφατου παρελθόντος, ενώ διάβασε μερικούς στίχους του Γιάννη Ρίτσου και στο τέλος αποφόρτησε το βαρύ κλίμα με ένα ανέκδοτο.

  Επιπλέον, ο Στέργιος Βασιλείου ο οποίος ήταν επίσης πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές Ωρωπού την περίοδο της δικτατορίας, μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες του από τους αγώνες και τις φυλακίσεις του από το φασιστικό καθεστώς ,ενώ τέλος τον λόγο έλαβε ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της χρυσής αυγής ο οποίος εξέφρασε αφενός, την επικινδυνότητα του φασιστικής οργάνωσης και αφετέρου αρκετά παράπονα σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης και την αντιμετώπιση από την πολιτεία.

  Ακολούθησε θεατρική παράσταση απο την ομάδα “Πείραγμα” η οποία ήταν βασισμένη στο έργο του Σπύρου Τζόκα για τη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο οποίος εκτελέστηκε από τους ναζί.
  Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Γιάννης Καρούνης και Ειρήνη Μελά. Στον χώρο λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας.
             

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here