Περί “Καλοκαιρινού” Πολιτισμού και “Άρτων και θεαμάτων”…..

0
1234

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία,για την έννοια της λέξης Πολιτισμός και για την ταυτισή της στις μέρες μας με την έννοια “Άρτος και θεάματα”,που κάποιοι αποδίδουν στον τρόπο που σήμερα διοργανώνονται,οι Καλοκαιρινές ιδιαίτερα Πολιτιστικές Εκδηλώσεις .Είναι μια κουβέντα που βεβαίως δεν είναι καινούρια,ούτε γίνεται για πρώτη φορά.Και είναι μια κουβέντα που οι δυο γνώμες,που “συγκρούονται” για την σκοπιμότητα και την χρησιμότητα των Καλοκαιρινών Πολιτιστικών εκδηλώσεων,έχουν τα επιχειρήματα και τις απόψεις τους.

Υποστηρίζει λοιπόν η μία πλευρά πως κακώς έχει ταυτισεί η έννοια της λέξης Πολιτισμός,με τα γλέντια και τις συναυλίες ,που όπως είθισται εδώ και δεκαετίες οργανώνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα και πως θα έπρεπε οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις να κινούνται μόνο στα στενά όρια,των εικαστικών,λογοτεχνικών και παραδοσιακών εκδηλώσεων.Και κάποιοι το πάνε ακόμα μακρύτερα λέγοντας,πωςείναι δυνατόν στην Ελλάδα της κρίσης να δίδονται χρήματα για γιορτές και πανηγύρια,ή ακόμα πιο μακρυά λένε:Δίνονται λεφτά για γλέντια και δεν έρχονται να κλείσουν(οι Δήμοι) τις λακούβες και να μαζέψουν τα σκουπίδια.Και βεβαίως και σε αυτη την άποψη υπάρχουν δύο προσεγγίσεις.Οι άνθρωποι δηλαδή που τα λένε όλα αυτά,επειδή τα πιστεύουν και ενοείτε πως κανένας δεν τους παρεξηγεί και οι άνθρωποι που τα λένε αυτά υποκριτικά κινούμενοι συνήθως από αντιπολιτευτικά κίνητρα,ή στην προσπάθεια τους να κερδίσουν πόντους “κουλτούρας”(;;;;;).

Η Άλλη πλευρά πάλι υποστηρίζει,πως το Ελληνικό Πολιτιστικό Καλοκαίρι,είναι ταυτισμένο με τα γλεντια και τις χαρές και ορισμένες φορές,από την πολύ “χαρά”   της το παρακάνει.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να διατυπώσουμε την δικιά μας άποψη,όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτα και με σαφήνεια,θέτοντας τα υπέρ και τα κατά,δηλώνοντας βέβαια εξ αρχής,πως είμαστε υπέρ του “συνετού” Ελληνικού Πολιτιστικού Καλοκαιριού,που θέλοντας και μη,δεν μπορεί να μην είναι ταυτισμένο,με το γλέντι,την μουσική,το τραγούδι,τον χορό και την διασκέδαση,διατηρώντας βεβαίως χώρο για Ποίηση,για Εικαστικά, για Παράδοση και για Στοχασμό.Πολυπρόσωπο και πολύχρωμο,όπως ακριβώς το Ελληνικό Καλοκαίρι.

Για μας το Ελληνικό Πολιτιστικό Καλοκαίρι είναι:

Στα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου σε όλη την Ελλάδα, με τις κατανυκτικές λειτουργίες, τα λαούτα και τα κεράσματα. Στους παραδοσιακούς γάμους με τη νύφη να περιδιαβαίνει τα καλντερίμια του νησιού υπό τους ήχους των βιολιών ή τα πλιθόχτιστα στενά,υπό τους ήχους του κλαρίνου. Στα πανηγυράκια των τοπικών Αγίων με τους νοικοκυραίους να σας φιλεύουν τα φαγητά που μαγείρεψαν αποβραδίς, ρακή και κρασί από το βαρέλι τους. Στα μεγάλα πάρτι.Στα αφιερώματα,στα μουσικά σχήματα,στους τραγουδοποιούς,μα και στούς λαϊκούς ερμηνευτές.

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις συναυλίες σε ανοιχτά θέατρα που αντικρίζουν το πέλαγος και σε ατμοσφαιρικά μεσαιωνικά φρούρια. Σε φεστιβάλ γαστρονομίας, σε γιορτές του ούζου, της σαρδέλας, της τράτας… Φιλόξενοι, καλόκαρδοι, πάντα με το κέρασμα στο χέρι, οι άνθρωποι θα σας καλωσορίσουν στον τόπο τους. Γιατί θέλουν να τον γνωρίσετε έτσι όπως είναι, αυθεντικός, γνήσιος. Κι εσείς θα τους βάλετε στην καρδιά σας για πάντα.

Νοιώθουμε απόλυτα την κρίση,την ζούμε στο πετσί μας κάθε μέρα,κάθε στιγμή και ξέρουμε και ποιοι την δημιούργησαν(όχι βεβαίως εμείς) και ποιοι καλούνται να την πληρώσουν(εμείς βεβαίως).Όμως κρατάμε για τον εαυτό μας το δικαίωμα να διασκεδάσουμε,να χορέψουμε να τραγουδήσουμε,να δακρύσουμε ,να ερωτευτούμε,μέσα στην μοναδική ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα του Ελληνικού Πολιτιστικού Καλοκαιριού.Και όταν η εκδήλωση είναι του “σαλονιού” και όταν είναι του “λιμανιού”.Γιατί αυτή είναι η Ελλάδα.Αυτοί είναι οι Έλληνες.Και το “σαλονιού” και του “λιμανιού”…….

Δηλώνουμε λοιπόν απερίφραστα υπέρ του Ελληνικού Πολιτιστικού Καλοκαιριού,που χωρίς υπερβολές(γίνονται και αυτές),διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις και τις συνήθειες του Έλληνα και ταυτόχρονα προσφέρει μια σταγόνα ευτυχίας και ξεγνοισιάς,στις δύσκολες και ψυχοφθόρες στιγμές που περνάμε.

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here