-
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει υπογράψει τη συνθήκη των Σεβρών, τηνσυνθήκη που επικύρωνε την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του ελληνικούκράτους. Τα σύνορα της χώρας όταν εκείνος ανέλαβε πρωθυπουργός (1910)ξεκινούσαν απο τη Λάρισσα και έφταναν μέχρι τα Κύθηρα. Με την υπογραφήτης συνθήκης των Σεβρών (1920) τα σύνορα της Ελλάδας έφταναν πλέοναπο την Κρήτη στην Ανδριανούπολη και απο την Κέρκυρα στην Σμύρνη.Οι διπλωματικοί ελιγμοί και οι καίριες αποφάσεις του Βενιζέλου, όχι μόνοδιπλασίασαν την έκταση και τον πληθυσμό της χώρας αλλα κατόρθωσαν ναδημιουργήσουν ευνοϊκές συμμαχίες με όλες τις μεγάλες δυνάμεις τηςεποχής.Με την διπλωματική του ευφυία και την πολιτική του διορατικότητα ηΕλλάδα είχε αποκτήσει όλα τα εφόδια ώστε να μετατραπεί σε μιά ισχυρήευρωπαϊκή δύναμη μετά το καλοκαίρι του 1920.Όμως ο έλληνας είχε διαφορετική γνώμη ώς πάντα.Ο Βενιζέλος έχει υπογράψει την πιο σημαντική συνθήκη στην ιστορία τηςΕλλάδας και είναι έτοιμος να επιβιβαστεί στον τρένο του απο τον σταθμό τηςΛυών. Όμως εκεί τον περίμενε το δώρο του απο την Ελλάδα γιά όσαπροσέφερε, για όσα μόχθησε να πετύχει. Δύο απόστρατοι του ναυτικού,πληρωμένοι δολοφώνοι του είχαν στήσει ενέδρα. Ο ένας τράβηξε πιστόλι καιτον πυροβόλησε 2 φορές.Ευτυχώς ο Θεός καταλάβαινε πόσα είχε προσφέρει στην χώρα αυτή οΒενιζέλος. Η μία σφαίρα τον βρήκε στον μηρό και η άλλη στο χέρι.Αυτό ήταν το δώρο των Ελλήνων στον άνθρωπο που πολέμησε απο τα 20του χρόνια για την ευημερία αυτης της χώρας ,δίχως να ζητήσει κανένααντάλλαγμα, 2 σφαίρες μίσους.Και φυσικά δεν έμεινε εκεί το μίσος, Τον Νοέμβριο στις εκλογές ο Βενιζέλοςπλειοψηφεί. Το τότε όμως εκλογικό σύστημα φέρνει το κόμμα του στη δεύτερηθέση λόγω τών χαμένων εδρών στην Αθήνα, όπου η προπαγάνδα τουεξόριστου φιλογερμανού Δανού βασιλιά, Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκέπιασε.Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πολέμησε για την ανεξαρτησία της Κρήτης απο το1880.
-
-Πέτυχε την αυτονομία της το 1901 και την ένωση της με την Ελλάδα το 1913.-Κατάφερε να ενσωματώσει στην Ελλάδα την Μακεδονία, την Δυτική και τηνΑνατολική Θράκη μέχρι ελάχιστα χιλιόμετρα απο την Κωσταντινούπολη, τηνΣμύρνη, το Αϊβαλί.-Κατόρθωσε να πετύχει ειδική συμφωνία με τον Τιττόνι για την άμεσηπαραχώρηση στην Ελλάδα της Βόρειας Ηπείρου και των Δωδεκανήσων καιπαραχώρηση σε βάθος 10 ετίας τών Νοτιοδυτικών παραλίων της ΜικράςΑσίας.
– Είχε επίσης επαφές με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τότε υπουργό ναυτικών της
Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την παραχώρηση της Κύπρου και τηνδημιουργία προσωρινού κράτους Ποντίων-Αρμενίων.Μα ο ελληνικός λαός αποφάσισε να διώξει τον Βενιζέλο απο τη χώρα και ναπετάξει στον κάλαθο των αχρήστων όλα όσο εκείνος πέτυχε. Τον Δεκέμβρητου 1920 ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα απομακρυνθεί απο την πολιτική και θαεξοριστεί στο Παρίσι. Την εξουσία στη χώρα ανέλαβαν φιλοβασιλικά κόμματαπου επέλεξαν έναν νέο φιλογερμανικό προσανατολισμό για τη χώρα.Αποτέλεσμα ήταν να διαλύσουν όσες συμμαχίες πέτυχε ο Βενιζέλος και ναξεκινήσουν χωρίς σχέδιο και χωρίς έμπειρους στρατιωτικούς, επεκτατικόπόλεμο προς την Άγκυρα. Εν τέλει τα λάθη είχαν αποκορύφωμα τηνΜικρασιατική καταστροφή του 1922. Τότε έσπευσαν να παρακαλέσουν τονΒενιζέλο να επιστρέψει και να διαπραγματευτεί στην Λοζάννη ,ώστε η χώρανα μην χάσει ακόμα και ολόκληρη τη Μακεδονία όπως διακήρυτταν οιΤούρκοι…Τουλάχιστον είναι χρέος μας να θυμόμαστε την 10η Αυγούστου και νατιμούμε όσα κατόρθωσε ένας απο τους μεγαλύτερους – κατ’εμέ ομεγαλύτερος- πολιτικούς της Ελλάδας.Δ Π Τ