Συνάντηση Δημάρχου Θωμά Ρούσση και Μαίρης Κασαμπαλάκου, για την ειδική Αγωγή.

0
1463
 • Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε το Γραφείο του Δήμαρχου Ωρωπού κ.Θωμά Ρούσση η Δημότης  Μαίρη Κασαμπαλάκου, μητέρα του μικρού Ευάγγελου-Αυγερινού, ενός παιδιού με ειδικές ικανότητες, μαθητή στο Δημοτικό σχολείο του
  Χαλκουτσίου, με την βοήθεια παράλληλης στήριξης.
  Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της ανάρτησή της κ Κασαμπαλάκου στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης προ ημερών, που ευαισθητοποίησε τους Δημότες και όχι μόνο και προκάλεσε την  άμεση ανταπόκριση του κ.Ρούσση, που άμεσα μίλησε μαζί της και προγραμμάτισαν το χθεσινό ραντεβού για να συζητήσουν και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις για τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής των σχολείων του Δήμου μας.
  Ο Δήμαρχος αρχικά ενημέρωσε την κυρία Κατσαμπαλάκου, πως το συγκεκριμένο θέμα,
  έχει απασχολήσει την Δημοτική Αρχή από την μέρα που ανέλαβε τον Δήμο.
  Η πρόεδρος της ΔΕΠ, κ.Αλεξανδράτου Ανδριάνα και η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα παιδείας, κ.Νικηταρά Χριστίνα, θέλησαν να οργανώσουν την σύσταση ΚΕΕΔΥ, μια «δομή» δηλαδή, ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο που να συμπεριλαμβάνει όλους τους μαθητές
  σύμφωνα με τις  με τις  εκπαιδευτικές ανάγκες του καθενός.
  Μια μορφή δηλαδή  παράλληλης στήριξης,που θα επανδρώνονταν από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, όπως αυτό επιβάλλεται, από την κάθε περίπτωση και την διαφορετικότητα της κάθε εκπαιδευτικής ανάγκης.
  Σε αυτή την πρώτη περίπτωση ανταποκρίθηκαν 35 παιδιά.
  Αποτέλεσμα αυτού ήταν, μιας και ο αριθμός ήταν μεγάλος και οι ανάγκες εξαιρετικά αυξημένες, το Υπουργείο Παιδείας, να μην ανταποκριθεί , παρά της Διαβεβαιώσεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου πως θα καλύψει πλήρως τόσο της στεγαστικές όσο και τις οικονομικές ανάγκες για την πλήρη λειτουργία της σχεδιαζόμενης δομής.
  Να σημειώσουμε εδώ πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία της δομής ήταν ομόφωνη.
  Με αφορμή λοιπόν, τόσο την προσπάθεια της κυρίας Κατσαμπαλάκου, όσο και κάποιες μικρές νομοθετικές αλλαγές, που έχουν συντελεστεί εν τω μεταξύ, προς θετική κατεύθυνση, συμφωνήθηκε η προσπάθεια να ξαναξεκινήσει, ακόμα πιο εντατικά και ακόμα πιο οργανωμένα.
  Συμφωνήθηκε η κυρία Κασαμπαλάκου, που χρόνια έχει ασχοληθεί με το θέμα, και που έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αλλά και την προσωπική πείρα, σε συνεργασία με την ΔΕΠ να ενεργοποιήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια απαιτείται προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτό που όλοι οι Δημότες, προσδοκούν και επιθυμούν.Την οργάνωση δηλαδή της Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, όπως το απαιτούν τόσο οι καιροί, όσο και ανάγκη της ανθρωπιάς , αλλά και της ισότιμης μεταχείρισης όλων των ανθρώπων.
  Είναι πραγματικά δύσκολο να προσπαθήσεις να βρεις λόγια , για να μπορέσεις να περιγράψεις την δύναμη και την ψυχή αυτών των ανθρώπων, που όσα εμείς τα έχουμε δεδομένα και σχετικά εύκολα, αυτοί θα πρέπει να τα παλέψουν, να τα διεκδικήσουν , να τα “ζητιανέψουν” καμιά φορά, ενώ θα έπρεπε να τους παρέχονται απλόχερα και με μεγαλύτερη φειδώ.
  Και είναι πραγματικά να απορείς με το που έχει φτάσει η κοινωνία μας και το κράτος μας, για να αρνείται επικαλούμενο οικονομικές δυσκολίες και ανάγκες, προκειμένου να μην εξυπηρετεί το αυτονόητο και να μην φροντίζει να είναι όλοι ίσοι, όπως ρητά ορίζει το Σύνταγμα των Ελλήνων.
  Κλείνοντας θα θέλαμε να διαβάσετε το απόσπασμα από μια δήλωση της Προισταμένης του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας κυρίας Ζαχαρένιας Καραθανάση :
  «Πριν κάποια χρόνια η πλειοψηφία των παιδιών με ειδικές ανάγκες ήταν κλεισμένα στο σπίτι, ήταν αυτά για τα οποία οι γονείς ντρεπόταν,  δεν τα έβγαζαν έξω, δε γνώριζαν οι ίδιοι αλλά δε γνώριζε και η κοινωνία την ύπαρξή τους. Φιλοσοφία του σχολείου μας είναι ότι τα παιδιά μας ΠΡΕΠΕΙ να βγαίνουν  έξω, ΠΡΕΠΕΙ να συναναστρέφονται με τον υπόλοιπο κόσμο. Να γνωρίσουν οι απλοί πολίτες τι σημαίνει Ειδική Αγωγή, τι σημαίνει άτομο με ειδικές ανάγκες. Να πάψουν επιτέλους τα παιδιά μας να αντιμετωπίζονται ως «ο άλλος, ο άγνωστος». Η άγνοια, το άγνωστο προκαλεί φόβο, το γνωρίζουμε καλά αυτό.  Όταν όμως έρθουμε σε επαφή με αυτό το άγνωστο, παύουμε πλέον να το φοβόμαστε… και πού ξέρεις; μπορεί κάποια στιγμή να καταφέρουμε να γίνουμε και φίλοι του… Τα παιδιά μας λοιπόν εμείς θέλουμε να τα βγάζουμε έξω στον κόσμο με κάθε ευκαιρία, υλοποιούμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, να μας γνωρίζει ο κόσμος.
  Όσο για το μήνυμα που θέλω να περάσω; Τα παιδιά της Ειδικής Αγωγής είναι παιδιά. Είναι λίγο διαφορετικά….αλλά είναι παιδιά. Μήπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι πανομοιότυποι; Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ, υπάρχουμε και η κοινωνία πρέπει και οφείλει να μας αποδεχτεί. Θα μας βλέπει μπροστά της σε κάθε δεδομένη ευκαιρία, είτε το θέλει είτε όχι!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here