Δημοτικό συμβούλιο, τακτικής και αποχωρήσεων

0
1247

Εχθές στο Δημοτικό συμβούλιο, για άλλη μια φορά, εφαρμόστηκε η γνωστή  τακτική, σε παραλλαγμένη όμως μορφή. Και να εξηγήσουμε τι εννοούμε.

Το συμβούλιο ξεκίνησε με μίση ώρα καθυστέρηση. Και αυτό γιατί κάποιοι σύμβουλοι της δημ αρχής, δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγο ενός δυσάρεστου γεγονότος (αιφνιδίου θανάτου συμπολίτη μας στης Αφίδνες), και άλλων δικαιολογημένων απουσιών.

Το γεγονός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η παράταξη του κ Γιασημάκη, αφού ο μαγικός αριθμός των 21 συμβούλων για την ελάχιστη απαρτία, στην αρχή δεν συμπληρώνονταν.

Έτσι παρουσιάστηκε το γεγονός να καταμετρεί με αγωνία τους συμβούλους, ο γνωστός Δημοσιογραφικός  Μέντορας Καθοδηγητής, μαζί με τον έμπειρο κ. Αρμυριώτη, και οι λοιποί της παράταξης, να λαμβάνουν πληροφορίες κρυμμένοι στην διασταύρωση του Μαρκοπούλου, περιμένοντας οδηγίες.

Τελικά, αφού προσήρθαν, σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι του κ.Οικονομάκου, εκτός από τον ίδιο, ο αριθμός της απαρτίας επετεύχθη, και δυστυχώς για αυτούς, ξεκίνησε ακόμα ένα μαρτύριο.

Και λέμε μαρτύριο, διότι  έτσι μοιάζει για αυτούς τον τελευταίο καιρό, αφού δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αυτήν την στάση της αποχής και της αποστροφής, που παρατηρούμε, προς τα δημοτικά συμβούλια του Δήμου. Μια συνεχή τάση για φυγή, αυτό που χαρακτηριστικά επισημαίνουμε από αυτές τις σελίδες, τις τακτικής του «στρίβειν», χωρίς να μπορούμε να το δικαιολογήσουμε.

Ένα δημοτικό συμβούλιο, που κυρίαρχο θέμα κατά την άποψη μας, ήταν η δημιουργία εκπαιδευτικής δομής για ΑΜΕΑ, που αφορά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες,  μετά το Δημοτικό (ηλικιακά Γυμνασίου-Λυκείου), και θα φιλοξενηθεί μετά την σύσταση του αντιστοίχου ΦΕΚ, στο παλαιό πλέον Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού (στις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσει πλήρης ενημέρωση για το θέμα).

Ένα θέμα που ψηφίστηκε ομόφωνα, από όλο το δημοτικό μας συμβούλιο, επιβραβεύοντας τις συντονισμένες ενέργειες της Δημ αρχής, δια του εκπροσώπου της κ.Αλεξανδράτου Ανδριάνας, και της στυλοβάτη μητέρας κ Κασαμπαλάκου Μαίρης, που μας ευαισθητοποίησε πρόσφατα με ανάρτησή της, και ανέδειξε στην ουσία το σοβαρό αυτό πρόβλημα, στο Δήμο μας.

Και ενώ όλα διεξάγονταν στα προβλεπόμενα όρια που ορίζει η διαδικασία και στα κόσμια πλαίσια που πρέπει να συζητούνται τα δημ συμβούλια, ξαφνικά μετά το 15ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, αποχώρησαν, δίχως προφανή λόγο.

Δεν είχε προηγηθεί τίποτα, καμιά ένταση, καμιά ουσιαστική ένσταση, καμιά σημαντική διαφωνία, πέραν ερωτήσεων και απαντήσεων τυπικών, για θέματα που αφορούσαν τις υπηρεσίες(οικονομική και τεχνική), αποριών που κλήθηκαν να απαντήσουν οι αρμόδιοι αντ/ρχοι.

Και αυτό το χαλαρό και πολιτισμένο κλίμα, μάλλον τους  «χάλασε». Αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα σχεδόν 20 θέματα που ακολούθησαν, και αφορούσαν την λειτουργία του Δήμου, αλλά και θέματα, που θα έπρεπε να δικαιολογήσουν άρνηση κατά το παρελθόν, προτίμησαν να γυρίσουν την πλάτη, για άλλη μια φορά. Θέματα όπως:

ΘΕΜΑ 16ο: Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου με τίτλο: «Αποκαταστάσεις Οδικού Δικτύου από βλάβες ύδρευσης».

ΘΕΜΑ 17ο: Έγκριση παράτασης της συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσης της μελέτης με τίτλο: ”Ολοκλήρωση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) της Χωρικής Υποενότητας Κοιλάδας Ωρωπού ”.

ΘΕΜΑ 18ο: Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Διαμόρφωση οδού Μαρμαρά για την αποχέτευση των ομβρίων στο Δήμο Ωρωπού».

ΘΕΜΑ 19ο: Έγκριση σύναψης και όρων σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ωρωπού και της Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή του έργου με τίτλο: “Κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου Ν. Παλατίων –Μαρκοπούλου Δήμου Ωρωπού”.

ΘΕΜΑ 20ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση καταστροφών στις Δημοτικές Ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου, και Μαλακάσας  (Οικισμός Μηλεσίου) λόγω έντονων καιρικών φαινομένων».

ΘΕΜΑ 21ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο: «Κατεπείγουσα αποκατάσταση επικίνδυνης καθίζησης οδού στη ΔΕ Μαρκοπούλου λόγω έντονων καιρικών φαινομένων».

ΘΕΜΑ 22ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο: «Συντηρήσεις- Επισκευές Οδικού Δικτύου, Κοινόχρηστων Χώρων, Πεζοδρομίων κ.λ.π. έτους 2015».

ΘΕΜΑ 23ο: Έγκριση εισόδου-εξόδου οχημάτων σε γεωτεμάχιο, που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή, στη θέση ΡΕΡΕΣΙ της Δ.Ε. Αυλώνα, του Δήμου Ωρωπού, στο οποίο υπάρχει κτίριο με εμπορική αποθήκη της εταιρείας: «ΚΑΝΚΟ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙΣ Α.Ε.».

ΘΕΜΑ 24ο: Έγκριση εισόδου-εξόδου οχημάτων σε γεωτεμάχιο, που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή, στη θέση Μυγδαλιά Μαρίνη – Βιέστα, της  Τ.Κ. Πολυδενδρίου, του Δήμου Ωρωπού, για τη μετεγκατάσταση της εταιρείας με διακριτικό τίτλο CARTA S.A..

ΘΕΜΑ 26ο: Ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Ωρωπού.

ΘΕΜΑ 27ο: Συζήτηση επί προτάσεως της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου Ωρωπού.

ΘΕΜΑ 28ο: Διαγραφές οφειλών από χρηματικούς καταλόγους

ΘΕΜΑ 29ο:Λήψη απόφασης για ηλεκτροδότηση παιδικής χαράς στον οικισμό “Νέο Λεβίσι” της Δ.Κ Μαρκοπούλου Ωρωπού.

ΘΕΜΑ 30ο:Παραχώρηση χρήσης ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου στον Εξωραϊστικό  Οικολογικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Άη Νικόλας Παραλίας Μαρκοπούλου Ωρωπού.

ΘΕΜΑ 31ο:Έγκριση της υπ΄αριθμ. 18/2017 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του   Δήμου Ωρωπού περί καθορισμού θέσης στάθμευσης για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων μπροστά στο κατάστημα του Ροκάκη Πανορμίτη που βρίσκεται στην Τ.Κ. Συκαμίνου.

ΘΕΜΑ 32ο: Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής υπηρεσιών.

ΘΕΜΑ 34ο:Λήψη απόφασης για την επέμβαση σε δασική έκταση για την  ηλεκτροδότηση και λειτουργία της γεώτρησης στη θέση «Άγιος Γεώργιος» της Δ.Κ Καπανδριτίου.

ΘΕΜΑ 35ο: Λήψη απόφασης για την επέμβαση  σε δασική έκταση για την ηλεκτροδότηση και λειτουργία της δεξαμενής νερού στη θέση «Αγία Μαρίνα» της Δ.Κ Αφιδνών.

ΘΕΜΑ 36ο: Λήψη απόφασης για την  επέμβαση σε δασική έκταση για την ηλεκτροδότηση και λειτουργία της  δεξαμενής νερού στη θέση «Παπάδες» της Δ.Κ Μαρκοπούλου Ωρωπού.

 

Μας είναι δύσκολο να αντιληφτούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι απίθανο να σκεφτούμε πως ακόμα μια αποχώρηση, μπορεί να έχει σχέση με το χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα της ΑΕΚ, καθότι γνωστοί φίλαθλοι της συγκεκριμένης ομάδας. Είναι αδιανόητο στην δική μας λογική να χαρακτηρίζονται από τέτοια ανωριμότητα, ευτελίζοντας τους ρόλους τους, για αστείους λόγους. Είναι τρελό, να αποστρέφονται με τέτοια ευκολία τον κορυφαίο θεσμό του τόπου. Ζητήματα που αφορούν όλους τους δημότες, όλους τους πολίτες της περιοχής μας, να απαξιούν για την εξέλιξή τους.  Τείνει να γίνει μάστιγα αυτό το φαινόμενο. Η χαλαρότητα της αντιμετώπισης των θεμάτων, η αποστροφή και η έλλειψη πολιτισμένων διαλόγων και προτάσεων συνδιαμόρφωσης λύσεων, οδηγεί σε μια άνευ προηγούμενου συνέχεια των δημ πεπραγμένων.

Όλοι θα πρέπει να τηρούν τους ρόλους και τις αρμοδιότητες που τους έχουν αναθέσει οι πολίτες. Είναι λυπηρό να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο οι θεσμοί, για ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας, σε τόσο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Η παρουσία όλων είναι επιβεβλημένη, προκειμένου μέσω δημιουργικών διαλόγων, να δύνονται λύσεις σε ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν τον τόπο.

 

Ελπίζουμε μετά την επίσκεψη του Πρώην Δημάρχου κ.Γαβριήλ, στο χθεσινό συμβούλιο, να τον προβλημάτισε η θέα των άδειων εδράνων, και το λυπηρό αυτό θέαμα, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ευελπιστούμε στην προσπάθεια στήριξης του, για το θεσμό του Δημ Συμβουλίου, καθώς γνωρίζουμε την οικογενειακή σχέση με τον  κ.Χ΄΄ιωαννου, και τις φίλα προσκείμενες διαθέσεις του προς τον επικεφαλή του.

 

Μπορεί σε αυτά τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα απαξίωσης του θεσμού, να φανεί πραγματικά χρήσιμος, με τις γνώσεις και την εμπειρία του. Άλλωστε γνωρίζει από κοινωνικούς αγώνες, στα τόσα χρόνια διεκδικήσεων, και ευελπιστούμε, με τον μεστό και ορθό πολιτικό λόγο του, να καταφέρει την αντίστροφη αυτού του στρεβλού τρόπου αντιμετώπισης των δημοτικών δρώμενων στον τόπο μας…..

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here