Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα …..ΝΤΟΥΜΑΝΙ

0
2092

Μοναδικό έκτακτο θέμα του δημοτικού συμβουλίου σήμερα, είναι η επαναφορά από τον ΕΣΔΝΑ, περί αξιοποίησης του Λατομείου «ΝΤΟΥΜΑΝΙ», στο Πολυδένδρι, στα όρια του Δήμου μας.

Μια διαδικασία διαβούλευσης που έχει αρχίσει ο Διαβαθμικός Σύνδεσμος και αφορά όλα σχεδόν τα ανενεργά λατομεία του Νομού, σχετικά με το νέο μοντέρνο μοντέλο διαχείρισης  απορριμμάτων, που προωθεί η περιφέρεια, αλλά και το Ελληνικό Κράτος.

Μια πολιτική διαχειρίσεως που προσπαθεί να προωθήσει, σε συνεργασία με τους Δήμους του Νομού Αττικής, βάση ευρωπαϊκής νομοθεσίας και αφορά την αρχή της κυκλικής οικονομίας, της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης. ……….Μιας  «πολιτικής οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο φορέας.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν εξετάστηκαν 154 συνολικά λατομεία σε όλη την Αττική, και ένα από αυτά είναι και το «δικό μας», και καλείται το δημοτικό συμβούλιο σήμερα, να καταθέσει θέσεις και προτάσεις, ή,  αμφιβολίες και αντιρρήσεις σε έγγραφο που απέστειλε ο ΕΣΔΝΑ και παρέλαβε ο Δήμος Ωρωπού στης 30-10, ………έως της 3 Νοεμβρίου!!!!!

Από τα 154 λοιπόν λατομεία του νομού Αττικής, αποκλείστηκαν τα 101 ως ενεργά, ή διεκδικούμενης ιδιοκτησίας, ή αποκατεστημένα.

Στην συνέχεια αποκλείστηκαν περαιτέρω 33, που ανήκουν σε Α ζώνες προστασίας, έχουν μικρές αποστάσεις από οικισμούς, έχουν μικρή χωρητικότητα κλπ.

Και εδώ ακριβώς είναι το παράδοξο της μελέτης του Συνδέσμου. Θα έπρεπε και το «δικό μας» λατομείο να εξαιρείται εντός των 33, για τους παρακάτω λόγους που εξηγούμε:

Συμφώνα με  Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 13/12/79 και το ΦΕΚ 707 Δ/79, το λατομείο ανήκει σε οικιστική ζώνη Α.

Σημεία της οριοθέτησης του λατομείου, ανηκουν στην  ζώνη προστασίας της Μαλακάσας, που αφορά την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας της εν λόγο περιοχής.

Επίσης συμφώνα με το ΦΕΚ 300Β/1980, η εν λόγο περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, που απαγορεύει την συγκεκριμένη χρήση.

Στο υπέδαφος του λατομείου, βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας των νερών της Μαυροσουβάλας που διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ, και αποτελούν τα στρατηγικά αποθέματα των νερών της Αθήνας σε κρίσιμες περιόδους λειψυδρίας.

Η περιοχή έχει κηρυχτεί ως αναδασωτέα με την απόφαση 3789/93 που εκδόθηκε στις 19/1/93 του τότε νομάρχη.

Ο ΕΣΔΝΑ προτείνει μια θέση στο νομό, όπου θα γίνεται ολική  διαχείριση απορριμμάτων, υπολειμμάτων, ανακυκλούμενων, σύμμεικτων, μπαζών, υπολειμμάτων, κλπ. Αυτή η θέση έχει επιλεγεί και είναι στο Γραμματικό.

Με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή μας, πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται από τον Δήμο μας, τις θάλασσες μας, τις κοντινές περιοχές του Δήμου μας, αποτελεί πολιτική βούληση ετών, έχει νομοθετηθεί αυτή η επιλογή, και έχουν επενδυθεί περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ, στην ευρύτερη περιοχή. Χρήματα της ευρωπαϊκής ένωσης, κατά κόρον, που έχουν δαπανηθεί σε κατασκευές, υποδομές, οδικούς άξονες, μηχανήματα, κλπ.

Φαντάζει αδύνατο όλη αυτή η προσπάθεια να μην λειτουργήσει, και μάλιστα πολύ σύντομα, αφού μαθαίνουμε πως έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.

Είναι άτοπο να επιλεγεί ακόμα μια θέση-δομή διαχείρισης, τόσο κοντά στην κύριο αποδέκτη πλέον της διαχείρισης των απορριμμάτων της αττικής.

Αυτοί είναι οι αποτρεπτικοί λόγοι για την μη επιλογή του λατομείου ντουμάνι, ως χώρος οποιασδήποτε δράσεις διαχειρίσεις απορριμμάτων. Ας μην ξεχνάμε και τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, που εκφράζουν την βούληση των κατοίκων και δημοτών  της  περιοχής μας. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, βρίσκει αντίθετη την γνώμη των συμβούλων, αλλά και όλων των δημοτών στις περιοχές μας.

Είναι όμως ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα τους κατοίκους μας τα επόμενα χρόνια, καθώς μοιάζει βέβαιο πως θα εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία που ορίζει πως η κάθε περιοχή θα είναι υποχρεωμένη να διαχειρίζεται τα απορρίμματα που παράγει. Και η αλήθεια είναι πως πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, που έχουν εφαρμόσει αυτού του είδους την διαχείριση, έχουν τεράστια ωφέλη, ανταποδοτικού χαρακτήρα όπως  περιβαλλοντικά, ενεργειακά, αλλά και οικονομικά.

Μένουν να γίνουν πολλά ακόμα στην πατρίδα μας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Και το πρώτο που πρέπει να αλλάξει, είναι η βασική μας νοοτροπία και παιδεία, όσον αφορά τα απορρίμματα και την οικογενειακή διαχείριση τους, ξεκινώντας από τα σπίτια μας. Ευελπιστούμε στην νέα γενιά, που μέσα από την αντίστοιχη πληροφόρηση, σωστή ενημέρωση και παιδεία που λαμβάνουν από τις σχολικές τους μονάδες, να κάνουν το επόμενο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here