Ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμου Β΄ ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Ωρωπού

0
2009

Στις 30 Νοεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, θα διεξαχθεί η τελετή για την ανακήρυξη του Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Ιερωνήμου, ως επίτιμου δημότη του Δήμου μας. Η τελετή θα διεξαχθεί μετά την λήξη της εορταστικής Δοξολογίας, εντός του ιερού ναού, με το τυπικό τελετουργικό, που αρμόζει στην περίσταση. Στην εορταστική τελετή θα παραστούν επίσης οι κ.κ. σεβασμιότατοι Μητροπολίτες:

Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος,Θηβών και Λειβαδίας Γεώργιος Α΄, Καρπενησίου Γεώργιος Ρέμπελος, Ιλίου και Αχαρνών Αθηναγόρας και ο Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος.

Στην τελετή θα παραστεί και ο Δήμαρχος Τανάγρας Μπεργάλιας Βασίλης.

Σύμφωνα λοιπόν με την ομόφωνη απόφαση 300/2017 πρακτικού συνεδρίασης του Δημοτικού μας συμβουλίου και επίσημα ο Αρχιεπίσκοπος αποτελεί Δημότη του Δήμου Ωρωπού.

Λίγα λόγια για τη ζωή του και το έργο του:

<< ………Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας  κ.κ Ιερώνυμος Β΄, κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας και ήταν το πρώτο από τα δύο παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας Λιάπη. Οι γονείς του ασχολούνταν με αγροτικές και ποιμενικές εργασίες. Ο Ιωάννης εντάχθηκε από νωρίς στα ακμάζοντα την εποχή εκείνη κατηχητικά σχολεία, όπου γνώρισε τον πνευματικό του καθοδηγητή, τον τότε Αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Μητροπολίτη Θηβών και Λειβαδιάς, Νικόδημο Γραικό.

Μετά το πέρας των εγκυκλίων σπουδών του εισήλθε στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή.

Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία δίπλα στον Αναστάσιο Ορλάνδο και ως φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο του Αυλώνα.

Εγκαταλείποντας την ακαδημαϊκή του καριέρα εντάχθηκε στον ορθόδοξο κλήρο. Τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης έλαβε την 3η Δεκεμβρίου 1967,χειροτονούμενος Διάκονος  από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λειβαδείας Νικόδημο στην Θήβα και λαμβάνοντας το όνομα Ιερώνυμος προς τιμή του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Α΄. Στις 10 του ίδιου μήνα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη πόλη της Λειβαδειάς λαμβάνοντας το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Από της χειροτονίας του έως και το 1978 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λειβαδείας και διετέλεσε Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαταγμά (1971-1977) και Οσίου Λουκά Βοιωτίας (1977-1981). Το διάστημα των ετών 1978-1981 υπήρξε Γραμματέας και αργότερα Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 1981, έπειτα από την παραίτηση του Μητροπολίτη Νικόδημου, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λειβαδείας.

Την 7η Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και ενθρονίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου.

Στο κοινωνικό του έργο συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες όπως η δημιουργία οικοτροφείων, στεγών ηλικιωμένων, κέντρου επανένταξης ψυχικώς πασχόντων, συσσιτίων απόρων, κέντρων νεότητας κλπ.

 Θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι στις 30-11-2017 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριος Ιερώνυμος, θα επισκεφθεί το Δήμο μας για να παραστεί στον εορτασμό της Ιεράς Πανηγύρεως επί την εορτή του Αγίου Ανδρέα Πολιούχου της έδρας του Δήμου μας…….>>

 

”τα στοιχεία αποτελούν την απόφαση που αναρτήθηκαν στην διαύγεια”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here