Τέλη ύδρευσης

0
2050

Πολύς λόγος έγινε, στο τελευταίο δημ συμβούλιο, για αυξήσεις στο νερό των καταναλωτών του Δήμου μας. Η παράταξη του κ.Γιασημάκη, με στοιχεία που παρέθεσαν, προσπάθησαν να αποδείξουν τις ”τεράστιες αυξήσεις”, όπως ο ίδιος καταλόγισε, και ισχύουν από 1-1-2016.

Ο δήμαρχος, ”καλόγηρος -εισπράκτορας”, όπως τον χαρακτήρισε, βάφτισε τις αυξήσεις, εξορθολογισμό όπως του καταλόγισε.

Από 1λεπτο του ευρώ, σε 55λεπτα, από το πρώτο κυβικό, και μείωση 10ε στο τέλος συντήρησης, ακούσαμε από το στόμα της αντιπολίτευσης και τρομάξαμε.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε και να μάθουμε, τι ακριβώς συμβαίνει, αφού ακούστηκαν και μειώσεις σε κάποιες ενότητες.

Το να προσπαθείς να ορίσεις κάποιες νέες χρεώσεις ή μειώσεις, σε κοινούς λογαριασμούς ύδρευσης, στα 12 χωριά του Δήμου μας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά συνθήκες και μορφολογία, φυσικά μιλάς για εξορθολογισμό. Είναι η πιο δόκιμος όρος που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Αυτό για την γραμματική.

Επί της ουσίας όμως τι πραγματικά χρεώνεται στα νοικοκυριά των δημοτών μας;

Κατά το παλιό καθεστώς είχαμε 70.00μ3 πάγιο, που κόστιζε 37.00ε.

Σήμερα, μετά το νέο καθεστώς τα 70.00μ3 κοστίζουν 68.00ε.

Έχουμε μια αύξηση 31ε ανά εξάμηνο, δηλαδή 5ε τον μήνα!!!!!

Είναι μια κατανάλωση, που δεν επιτυγχάνεται, από την τυπική ελληνική οικογένεια, βάση στατιστικών, αφού χρειάζεται από 100 έως 150 μ3 περίπου το εξάμηνο.

Σε αυτές τις καταναλώσεις έχουμε, από 100μ3 που κόστιζαν 72.00ε σε………..87.00ε, μια αύξηση 15ε, δηλαδη 2,5ε τον μηνα!!!!!!

………και 150.00μ3 από 128.00ε σε 126.00ε, δηλαδή μείωση 2.00ε.

Στα καταστήματα με τις μεγάλες καταναλώσεις, υπολογίσαμε πως στα 500.00μ3 κατανάλωση υπάρχει μια αύξηση στα 170ε ανά εξάμηνο.

Κατά την άποψη μας, οι αυξήσεις αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τεράστιες.

Δυστυχώς άμεσα θίγονται οι καταναλωτές έως των 70μ3, που αφορούν συνήθως σπίτια ηλικιωμένων και συνταξιούχων.

Οι υπόλοιπες αυξήσεις θεωρούνται αναμενόμενες και λογικές, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που καλούνται να αντεπεξέλθουν οι Δήμου, αφού το μόνο έσοδο τώρα πια είναι τα τέλη ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού. Και ειδικά στον δικό μας δήμο με τις τόσες δυσκολίες, τις απίστευτες αποστάσεις, και τις τεράστιες απαιτήσεις σε αποκομιδές, λόγο του περιαστικού και παραθεριστικού χαρακτήρα του.

Φυσικά ούτε λόγος για τα μειωμένα κοινωνικά τιμολόγια, που για πρώτη φορά εφάρμοσε αυτή η δημ αρχή. Λες οι οικονομικά επιβαρυμένης κοινωνικές ομάδες, όπως η μονογονικές, η τρίτεκνες και πολύτεκνες, και αυτές που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, έχουν μειώσεις που φθάνουν στο 50%. Και απορούμε πως δεν το υπενθύμισε ο Δήμαρχος αυτό το ζήτημα στο δημ συμβούλιο, μια κίνηση που βρήκε τεράστια απήχηση στην κοινωνία.

Επίσης πρέπει να υπενθυμίσουμε πως με τον εξορθολογισμό αυτό, οι δημότες Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου πληρώνουν λιγότερα τέλη, αφού μειώθηκαν, όπως επίσης και οι κάτοικοι του Αυλώνα, που έχουν δικά τους νερά, και αντλήσεις.

Θα πρέπει να αναφέρουμε την σύγχρονη αντίληψη που έχει περιέλθει η υπηρεσία ύδρευσης, προσπαθώντας να εκσυγχρονίσει τις παροχές και τις υπηρεσίες της. Οι υδατομετρήσεις λειτουργούν υποδειγματικά και τα ρολόγια μετρούνται κάθε εξάμηνο πλέον. Οι λογαριασμοί της ύδρευσης, πολύ σύντομα θα αποστέλλονται στην ώρα τους με καθυστέρηση ενός εξαμήνου, εξαλείφοντας τα κακά προηγούμενα καθυστέρησης τριών ετών. Και οι αντικαταστάσεις των παλιών δικτύων ύδρευσης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Σε ελάχιστες ακόμα περιοχές έχουμε αμιαντοσωλήνες, που σύντομα θα αντικατασταθούν, και αφορούν κάποιες περιοχές του Καλάμου, που υπάρχει το παλαιότερο δίκτυο στον Δήμο μας, και κάποιες παραθεριστικές κατοικίες στο Χαλκούτσι.

Τα περισσότερα στοιχεία μας δόθηκαν από την υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου Ωρωπού, και τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here