Δεν μας τα είπες όλα για τον Γρύλο αγαπητέ περιπατητή!

0
1082

Πήρε μια πρωτοβουλία(;;;;;;;;) ο περιπατητής να μας περιγράψει το τι ακριβώς είναι ο γρύλος.

Πήγε λοιπόν στο wikipedia και χρησιμοποιώντας την μέθοδο της κοπτοραπτικής,την οποία προφανώς έχει διδαχθεί, από τον γνωστό πρύτανη της, απομόνωσε εκείνα τα κομμάτια που αποδεικνύουν(;;;;;;) κατά την γνώμη του, το πόσο κακό και άχρηστο έντομο είμαι ο Γρύλος και μάλιστα “φόρεσε” και ένα παχύ τίτλο στο κομμάτι που “έραψε” , που καμιά σχέση δεν έχει με το σύνολο του κειμένου του  wikipedia, από το οποίο εμπνεύστηκε και μας εμφάνισε ένα αποτέλεσμα που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Εμείς αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το κομμάτι του wikipedia, όχι μόνο για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για τον Γρύλο, ούτε για να αποκαλύψουμε την “πονηριά” του περιπατητή,αλλά για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, που θα ακολουθήσει.

 Ο γρύλος είναι ένα ορθόπτερο έντομο που ανήκει στην οικογένεια Γρυλλίδες (‘Gryllidae) και μοιάζει πολύ με μικρή ακρίδα. Διαθέτει κεραίες και τα αρσενικά παράγουν έναν χαρακτηριστικό ήχο, τρίβοντας τα έλυτρα που φέρουν στις άκρες των πτερύγων τους. Υπάρχουν γύρω στα 900 είδη γρύλων, κυρίως στις τροπικές χώρες.

Περιγραφή

Τα έλυτρα βρίσκονται στις άκρες των πτερύγων στους γρύλους και παράγουν ήχο (μόνο στα αρσενικά). Τα περισσότερα είδη παράγουν πιο πολλούς ήχους όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία[1] . Οι ήχοι αυτοί μεταφέρουν συγκεκριμένα μηνύματα, όπως το να προσελκύσουν το θηλυκό, αλλά και για κάποια ενόχληση από το περιβάλλον. Επίσης, ο ήχος του γρύλου μπορεί να δείχνει τη διάθεση μονομαχίας ανάμεσα σε δύο αρσενικά. Από το ρυθμό των ήχων μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τους γρύλους που ανήκουν στο ίδιο είδος. Τα όργανα για την ακοή βρίσκονται στις κνήμες των εμπρόσθιων ποδιών τους. Με τα πίσω πόδια τους οι γρύλοι έχουν την ικανότητα να εκτελούν άλματα, όπως και οι ακρίδες. Ωστόσο, τα άλματά τους γίνονται σε μικρή απόσταση και όχι συχνά.

Τροφή και αναπαραγωγή 

Τα έντομα είναι παμφάγα και τρέφονται με οργανικές ουσίες και μύκητες. Μπορεί να φάνε και νεκρούς γρύλους αν δεν έχουν διαθέσιμη άλλη πηγή τροφής. Ζευγαρώνουν στα τέλη του καλοκαιριού και γεννούν αυγά, τα οποία εκκολάπτονται την άνοιξη. Τα θηλυκά για το σκοπό αυτό είναι εφοδιασμένα με ωοαποθέτη, ένα όργανο που μοιάζει με βελόνα.

Εχθροί

Οι γρύλοι εχουν πολλούς εχθρούς σπονδυλωτούς και ασπόνδυλους όπως σκορπιούς, αράχνες, χελώνες, σαύρες, βατράχια καθώς και μύκητες και ιούς. Επίσης, οι γρύλοι τρώγονται από τον άνθρωπο σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Πολιτιστικές και άλλες αναφορές

Τα έντομα αυτά φυλάσσονται σε κλουβιά ως κατοικίδια, σε χώρες της Ασίας και ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Carrera 1991). Σε κλουβιά επίσης ως κατοικίδια μπορεί κανείς να τα δει και στην Ευρώπη, ιδίως σε χώρες της ιβηρικής χερσονήσου. Παλαιότερα γίνονταν και μονομαχίες μεταξύ γρύλων με μορφή αγώνα ή στοιχημάτων, ιδιαίτερα στο Μακάο.

Η μυθολογία των γρύλων είναι μεγάλη σε έκταση. Έτσι, κυρίως στη Βραζιλία ο λαός πιστεύει ότι το τραγούδι των γρύλων είναι σημάδι επικείμενης βροχής.[2]. Στη βορειοανατολική πολιτεία Αλαγκόας της Βραζιλίας, το τραγούδι του γρύλου προαναγγέλλει θάνατο. Για το λόγο αυτό αν βρεθεί γρύλος να τραγουδά μέσα σε σπίτι, θανατώνεται. (Araújo 1977). Σε άλλες χώρες, όπως στα Μπαρμπάντος ο ήχος του εντόμου θεωρείται οιωνός για οικονομική ευημερία. (Forde 1988) . Στη Ζάμπια υπάρχει η δοξασία ότι όποιος δει το γρύλο του είδους Gryllotalpa africanus θα του φέρει καλοτυχία (Mbata 1999).

Η εταιρεία Ντίσνεϊ έχει χρησιμοποιήσει τους γρύλους σε πολλές ταινίες κινουμένων σχεδίων και συνήθως σχετίζονται με το καλό. Επί παραδείγματι, στην ταινία «Πινόκιο» του 1940, ο Τζίμινι Κρίκετ εκπροσωπεί τη συνείδηση του κεντρικού ήρωα (του Πινόκιο). Στο χώρο της μουσικής, το όνομα των γρύλων (The Crickets) είχε το μουσικό συγκρότημα του θρυλικού πρωτοπόρου της ροκ εν ρολΜπάντι Χόλι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Α) Με την κοπτοραπτική πετυχαίνουμε πάντα, να εμφανίζουμε την δικιά μας αλήθεια, που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Β)Εχθροί του Γρύλου, είναι οι σκορπιοί, οι αράχνες, οι σαύρες και τα βατράχια, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον δικό μας Γρύλο………..

Γ)Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ο Γρύλος αποτελεί σημάδι καλοτυχίας και ευημερίας,γιαυτό άλλωστε φυλάσσεται και σαν κατοικίδιο.

Δ)Προφανώς η Ντίσνεϊ που χρησιμοποίησε τον Γρύλο σαν συνείδηση του Πινόκιο,σε μια αριστουργηματική ταινία, δεν είχε την ευτυχία να διαβάσει το κομμάτι του περιπατητή και να αποφύγει να ηρωοποιήσει ένα άχρηστο έντομο.

Ε)Για τους The Crickets και τον Μπάντι Χόλι, θα καλέσουμε τον περιπατητή, μιας και ξέρουμε πως ασχολείται με την μουσική, να μπει στον κόπο να διαβάσει κάτι από την ιστορία τους, να ακούσει λίγο από την μουσική τους και μετά να φορέσει την φόρμα του και να πάει την συνηθισμένη βόλτα του στην παραλία.Για εκεί μια χαρά είναι!!!!!!!!! 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here