Μια ιδιαίτερη βραδιά για…… ιδιαιτέρους ανθρώπους

0
1333

Βρεθήκαμε προσκεκλημένοι στην πρώτη ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΓΕΛ Ωρωπού από το Κεπ Υγείας του Δήμου Ωρωπού με θέμα την  ειδική αγωγή και τα παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες.

Μια βραδιά αφιερωμένη στην ενημέρωση του κόσμου, αλλά και τα προβλήματα που ταλανίζουν αυτές τις οικογένειες, όσον αφορά την αντιμετώπιση τους από το επίσημο κράτος, αλλά κυρίως από το κοινωνικό στενό σύνολο. Είναι δύσκολο να περιγράψουμε μέσα σε λίγες λέξεις που απαιτεί αυτό το κείμενο, την ενημέρωση αλλά και την γνώση που αποκομίσαμε από τους ομιλητές, σχετικά με τις δεκάδες μαθησιακές δυσλειτουργίες των παιδιών, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ειδικοί λειτουργοί και επαγγελματίες της παιδείας.

Και είναι απίστευτη η άγνοια που έχουμε εμείς σαν πολίτες, ο περισσότερος κόσμος δηλαδή όπως πιστεύουμε, για τέτοιες περιπτώσεις, όσον αφορά την προσέγγιση άλλα και την αντιμετώπιση τέτοιων χαρισματικών παιδιών, αλλά και των γονέων τους.

Αυτό όμως που μας συγκλόνισε πραγματικά, ήταν η δύναμη αυτών των γυναικων. Αυτή η αστείρευτη και ακούραστη καθημερινή ενασχόληση τους με αυτά τα παιδιά, που πηγάζει από την πραγματική αγάπη αλλά και το πείσμα τους, κόντρα σε όλους και όλα, καθώς καμιά σχεδόν υποστηρικτική δύναμη δεν υπάρχει στο κοινωνικό αλλά και μαθησιακό περιβάλλον.

Προβλήματα που καλούνται να λύσουν ακόμα και μόνες τους, εντός της οικογενειας, αφού οι σύντροφοι, σύζυγοι, ακόμα και το στενότερο οικογενειακό περιβάλλον, σε ελάχιστες περιπτώσεις ελπίζουμε, γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιες ευαίσθητες κοινωνικές περιπτώσεις.

Και όλες μια κουβέντα είχαν στο στόμα τους. Παρακαλούσαν να είναι γερές και δυνατές όσον αφορά την υγεία τους, για να μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες τους στα παιδιά τους, και μόνο για αυτό. Καμιά δεν μπορούσε να σκεφτεί το ενδεχόμενο, στο να πάθουν κάτι και να μην μπορούν να τα βοηθούν στον καθημερινό τους αγώνα. Απίστευτο…..

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η ειδική αγωγή  έχει κάνει βήματα μπροστά. Ειδικά μετά το 2000, με τον  Ν 2817 /2000 Νόμο πλαίσιο για την ειδική αγωγή  με τον οποίο η Ελλάδα προσπαθεί να εναρμονιστεί στην Ευρωπαϊκή πολιτική για την καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και την ένταξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και με Αναπηρία στις τάξεις του Τυπικού Σχολείου.

Έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες υποστηρικτικές δομές όπως είναι τα Τμήματα Ένταξης, Ειδικά Σχολεία για παιδιά με Αυτισμό ή για παιδιά με Κινητικές αναπηρίες, και να γίνονται οι πρώτες προσπάθειες για δράσεις Συνεκπαίδευσης. Παράλληλα υλοποιήθηκαν πολλά Σεμινάρια και επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας και κατ’ επέκταση των παιδιών με Αναπηρία στις τάξεις του τυπικού σχολείου.

Παρά τις προσπάθειες και την πρόοδο που έχει  επιτευχθεί στην Ένταξη,  δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα δηλαδή  στην δημιουργία ενός Σχολείου για Όλους.

Η έλλειψη επαρκών υποστηρικτικών δομών και η αύξηση του πληθυσμού των παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, αλλά και με  Αναπηρία,  δυσκολεύει τα πράγματα  και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στις τάξεις του Τυπικού Σχολείου. Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις  και συγκρούσεις και κοινωνικός αποκλεισμός.

Αυτό όμως που κυρίως γίνεται τροχοπέδη στην ένταξη  και την εκπαίδευση είναι  τα κοινωνικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που κλείνουν τα στόματα των γονιών τους κάνουν να σκύβουν το κεφάλι  και να κλείνονται στον εαυτό τους.

Γιατί φοβόμαστε να πούμε την λέξη;

Γιατί φοβόμαστε να αποδεχτούμε την δυσκολία του παιδιού μας;

Όλα τα παιδιά  με ή χωρίς αναπηρία  έχουν ιδιαίτερες ικανότητες, όλα τα παιδιά  μπορούν να εκπαιδευτούν, όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην μάθηση, όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση .

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε την ευαισθησία του Δημάρχου Ωρωπού στα θέματα Παιδείας και την υποστήριξή του στην προσπάθεια που γίνεται από κοινού με την κ.Κασαμπαλάκου, συγγραφέα,  την Πρόεδρο της ΔΕΠ  κ.Αλεξανδράτου και της κ.Κατσούγκρη, στην προσπαθεια ίδρυσης Β/ βάθμιας Δομής Ειδικής Αγωγής και συγκεκριμένα την ίδρυση του  Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου στον Δήμο Ωρωπού. Να σημειωθεί  πως δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή Ειδικής Αγωγής σε όλη την Β.Ανατολική Αττική.

Τα παιδιά με Αναπηρία ή και με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες δεν έχουν ανάγκη τον οίκτο μας. Έχουν ανάγκη την αποδοχή μας, την αγάπη μας, και την στήριξη μας.

Κλείνοντας, συγχαίρουμε την δύναμη αυτών των ανθρώπων, ιδιαίτερα των μητέρων και των οικογενειών τους, τους συντελεστές αυτής της διοργάνωσης, και ευχόμαστε να συνεχιστούν οι προσπάθειες του Δήμου Ωρωπού  για την στήριξη όλων των παιδιών με ή χωρίς Αναπηρία.

 Ευχαριστούμε την κ. Κατσούγκρη Αναστασία, Ειδική Παιδαγωγό, Υπ Διδάκρωρ του Παν Πατρών και Διευθύντρια του Δ Σ Πολυδενδρίου, για τα πολύτιμα στοιχεία που μας παρέθεσε για την σύνταξη αυτού του κειμένου. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here