Ελληνική Σύγχυση

0
1113

Παρατηρώντας με ενδιαφέρον τα γεγονότα που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας επιχειρώ να σκιαγραφήσω την αντανάκλαση που αυτά προβάλλουν στον καθρέπτη της κοινωνίας μας.
Στην αναζήτηση μου αυτή διαπιστώνω την πλήρη σύγχυση των πολιτών η οποία έχει ως βασική αιτία την ελληνική ημιμάθεια. Ένα φαινόμενο που πλήττει σαν ιός πολλούς από εμάς ως βαλκανικός λαός που είμαστε. Και για να μην υπαινιχθεί η οποιαδήποτε ρατσιστική νύξη.
Χαρακτηριστικό των Βαλκανικών κρατών είναι η ιστορικά πολύ πρόσφατη κρατική τους συγκρότηση. Το ελληνικό κράτος δεν έχει, παραδείγματος χάρη, συμπληρώσει ακόμη ούτε 200 χρόνια ζωής. Αυτό σημαίνει πρωτίστως, πως οι βαλκανικές γενιές συνεχίζουν να μεταγγίζουν στις επόμενες αυτό το αίσθημα δυσπιστίας προς την εξουσία. Τα βαλκάνια ήταν για πολλούς αιώνες τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι βαλκανικές γενιές ζούσαν υπό τον Σουλτάνο, υπό μια εξουσία ξένη γι’ αυτούς, είχαν συνηθίσει και έτσι μάθαιναν και στα παιδιά τους να είναι δύσπιστοι και εχθρικοί απέναντι στον εξουσιάζοντα. Παρά όμως την εθνική τους απελευθέρωση, οι αντιλήψεις αυτές εκπορεύονται ακόμη από γενιά σε γενιά. Ακόμη και αν ο εξουσιάζων δεν είναι πλέον «ξένος».
Επιπρόσθετα, τα κράτη αυτά δεν βίωσαν ίσως και την σημαντικότερη πολιτική αλλαγή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τη Γαλλική Επανάσταση. Τα κράτη της Ευρώπης, στις αρχές του 19ου αιώνα είχαν ΠΟΛΙΤΙΚΗ, η αστική τάξη λάμβανε αποφάσεις και όχι ένας δυνάστης, είχαν ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ανοιχτό εμπόριο, βιομηχανία, αγορές, και φυσικά ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, λογική της προόδου, της ανάπτυξης και της παιδείας. Αυτά έφεραν την «Δύση». Εδώ δεν είχαμε πολιτική αλλά είχαμε σουλτάνους και αργότερα μπέηδες και κοτζαμπάσηδες να κουμαντάρουν το σκάφος, δεν είχαμε αγορές, άλλα τσιφλίκια και κολίγους και φυσικά δεν είχαμε λογική προόδου και παιδείας, αλλά λογική τζαρτζαρίσματος με τους κακούς τούρκους που θέλουν να μας σκοτώσουν. Αυτά μας έφερναν στην «Ανατολή». Φυσικά όλα αυτά συνέβαιναν σε όλα τα βαλκάνια όχι μόνο εδώ.

Έτσι λοιπόν εξηγείται η ημιμάθεια της ελληνικής κοινωνίας που σε συνδυασμό με το αίσθημα αμφισβήτησης της εξουσίας προκαλεί αυτή την σύγχυση την οποία επιδιώκω να αναλύσω. Ας κάνουμε μια μίνι ανάλυση της ελληνική πολιτικής και κοινωνίας του σήμερα.

Βλέπω ανθρώπους να ψηφίζουν για παράδειγμα την ΝΔ. Ένα κόμμα το οποίο ώς βασική ιδεολογία έχει τον νεοφιλελευθερισμό. Για όσους δεν γνωρίζουν, χαμηλοί φόροι ώστε να υπάρχει αξιοκρατία και να συσσωρεύεται το κεφάλαιο δίχως ανακατανομές και δίχως επιδόματα σε αδύναμα στρώματα. Αγνός καπιταλισμός, ιδιωτική πρωτοβουλία.
ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ: Ο νεοφιλελευθερισμός είναι υπέρ όλων των ανθρωπίνων ελευθερίων και των δικαιωμάτων ενώ είναι κατά του συντηρητισμού, της παραδοσιοκρατίας, της εκκλησίας και του εθνικισμού. Η ΝΔ όμως είναι στην κοινωνική της πολιτική ένα αμιγώς συντηρητικό κόμμα με εθνικιστικές τάσεις. Πείτε την αλήθεια, δεν νομίζω να αποδεχόταν ποτέ ο Βορίδης ή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ο Άδωνις ένα νομοσχέδιο υπέρ των ομοφυλοφίλων ή υπέρ της ελεύθερης μετανάστευσης. Ουσιαστικά ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα. Είναι φιλελεύθερο; Ναι στηρίζει τις επιχειρήσεις αλλά ίσως και όχι διότι είναι συντηρητικό. Μα η ελεύθερη αγορά απαιτεί και προοδευτική μεταρρύθμιση.

ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: Γιατί βλέπουμε πολίτες κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων με χαμηλά να ψηφίζουν αυτό το κόμμα που ουσιαστικά είναι το κόμμα που επιθυμεί να σφραγίσει την συσσώρευση του κεφαλαίου; Και καλά κάνει άλλα γιατί ο πολίτης ενός ασθενέστερου κοινωνικού στρώματος να επιλέξει το κόμμα των τεχνοκρατών και των ελίτ;
Υπάρχει ιδεολογική σύγχυση εξαιτίας της άγνοιας. Ακούμε χαμηλή φορολογία αλλά δεν ξέρουμε πώς ακριβώς μεταφράζεται αυτό.
Και εκεί που προσπαθώ να συνέλθω, ακούω κάτι ανθρώπους με ξυρισμένα κεφάλια που το πιο κοντινό σε βιβλίο για εκείνους είναι κάτι ταινίες της Βουγιουκλάκη ,να γκαρίζουν πως επι χούντας ήμασταν καλύτερα και η οικονομία ήταν καλύτερη.

  1. Από που το συμπέρανες, παρουσίασέ μου ένα βιβλίο ή έναν οικονομολόγο που να έχει καταγράψει οικονομική άνοδο στην Ελλάδα την περίοδο της Χούντας. Αυτό που θυμούνται οι βολεψάκιδες 80ριδες που στα είπαν αυτά θυμούνται τα δημόσια έργα δίχως προϋπολογισμό που οδήγησαν σε βαθιά κρίση την χώρα μέχρι το ’73.
  2. Όταν ανοίξεις 10 ιστορικά βιβλία και κάνεις αληθινή έρευνα χωρίς γκαρίσματα αίματα και τιμές θα καταλάβεις γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός την ανθρωπότητας αυτή τη στιγμή είναι η χειρότερη εκδοχή του εαυτού της ,ο φασισμός. Γιατί η γεωγραφική περιοχή Μακεδονία δεν είναι μόνο ελληνική, γιατί δεν είναι δυνατόν να είσαι πρόγονος του Σωκράτη, γιατί ό,τι σημαίνει Πλάτωνας, Αριστοτέλης και ελληνικός πολιτισμός σημαίνει και Χομπς, Βέμπερ και διαφωτισμός. Γιατί είσαι 150 χρόνια πίσω δημοσιονομικά και κοινωνικά από ό,τι οι χώρες της «Δύσης».

Και λέω εντάξει, είναι αμόρφωτοι και δεν καταλαβαίνουν από παιδεία και δημοκρατία. Κάτι άλλοι που λένε δεν εμπιστευόμαστε κανέναν οπότε Χρυσή Αυγή;
Δηλαδή μου λές ότι προτιμάς να ζείς μία ζωή δίχως τις ατομικές σου ελευθερίες από το να έχεις ένα κόμμα που υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς;
Ο ίδιος τύπος που λέει «Βρε ρίξτε μία τορπίλη στην τουρκική φρεγάτα να την βυθίσετε». Με λίγα λόγια ας πάμε σε έναν πόλεμο ενδεχομένως απέναντι σε μια χώρα 90.000.000 ανθρώπων για δύο βραχάκια στην μέση του πουθενά. Είμαστε 10.500.000. Και φυσικά δεν λέω να τα δώσουμε προς θεού. Αλλά δεν θες πόλεμο. Δεν πρέπει να θες. Είσαι άρρωστος αν θες και δεν ξέρεις τι σημαίνει πόλεμος. Μην τρώγεσαι λοιπόν. Γι’ αυτό υπάρχει το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και οι λοιποί διεθνικοί δρώντες. Ψάξου και σκέψου ειρηνικά και λογικά. Πριν μας αρχίσουν στις αληθινές σφαλιάρες.

Και εκεί που κάνεις μια βόλτα προς τα αριστερά, εκεί να δεις σύγχυση.
Έχεις εκείνους που φώναζαν υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων, της κρατικής πρωτοβουλίας και ανήκαν στους αγανακτισμένους να καταπατούν μία μια τις υποσχέσεις τους. Εκείνο τουλάχιστον που αναγνωρίζω είναι η εντιμότητα και η ειλικρίνεια του πρωθυπουργού στην παραίτηση του τον Σεπτέμβρη του ’15 όταν δήλωσε πως δεν κατάφερε να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε γι’ αυτό και παραιτείται από πρωθυπουργός και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει δίχως μνημόνιο. Αλλά και πάλι το να λέγεσαι αριστερά και να κάνεις πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας είναι σύγχυση. Αλλά είπαμε οικονομική πολιτική δεν ασκεί η εκάστοτε κυβέρνηση λόγω μνημονίων αλλά οι θεσμοί.
Και μετά από τόσες αναλύσεις, 300 χρόνια καπιταλισμού και αγορών εμφανίζονται καμία 10ρια φωνακλάδες και σου λένε έρχεται η Επανάσταση των εργατών. Κοιτάω εγώ πίσω μου με απορία να δω, δεν ήταν κάνεις. Λέω ποιοι εργάτες; Κάποιοι από το χωριό μου λένε δεν τους ξέρεις.
Εδώ ασχολούμαστε με τόσα ζητήματα στην κοινωνία με τόσους κινδύνους από κάθε πλευρά και εκείνοι σου λένε πως το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και το σύστημα και το ΝΑΤΟ και οι βάσεις και οι ΗΠΑ. Που άλλη σκοτούρα δεν είχε ο κυρ Ηλίας από το Αγρίνιο ή από τον Πύργο για το αν φταίει ο καπιταλισμός για τον λουμπάγκο που έπαθε χθες.
Ο καπιταλισμός είναι το μόνο σύστημα που συνεχίζει ακάθεκτα να λειτουργεί στην ανθρωπότητα από την βιομηχανική επανάσταση. Ο Καπιταλισμός απλώς συνέβη δεν τον επινόησε κανείς και η επιβίωση του ως κυρίαρχο οικονομικό σύστημα είναι κάτι που αποδεικνύει την φυσικότητα του.
Άλλα πέρα από την πλάκα όμως. Όσο εσφαλμένη και αν θεωρώ εγώ προσωπικά την κομμουνιστική ιδεολογία δεν μπορώ να μην σεβαστώ την σωρεία των πτωμάτων που μαρτύρησαν για τις ιδέες αυτές. Κατ’ εμέ οι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν, εξορίστηκαν και έφαγαν ασύλληπτο ξύλο σε αυτή τη χώρα για τις ιδέες τους για μένα είναι ήρωες και ας διαφωνώ πλήρως με τις ιδέες αυτές δείχνω σεβασμό. Κάτι που οι νέοι κομμουνιστές δεν κάνουν φερόμενοι με απολίτιστο τρόπο στους τόπους ανταλλαγής απόψεων, αποπολιτικοποιώντας αυτό το κόμμα.

Ας πάμε και λίγο προς κέντρο. Το παλιό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο…
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Το πως μέλη σοσιαλδημοκρατικού κόμματος υποστηρίζουν την εκκλησιαστική ανάμιξη στην λειτουργία του κράτους με ξεπερνά.
Αλλά παιδιά δεν είναι αστείο. Το κόμμα αυτό μας έφτασε εδώ που φτάσαμε και έχει την μεγαλύτερη ευθύνη από το ’81. Το όνομά του είναι αλληλένδετο με ρουσφέτια και σκάνδαλα εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.
Η Σοσιαλδημοκρατία ως ιδεολογία προβλέπει την αύξηση των φόρων ώστε
να χρηματοδοτείται το κράτος και να πραγματώνει προνοιακές πολιτικές μέσω επιδομάτων στους ασθενέστερους. Στόχος είναι η συγκρότηση προοδευτικού προνοιακού κράτους δικαίου με φυσικά την διασφάλιση όλων των ελευθεριών.
Το Κόμμα αυτό όμως που έχει ως λάβαρο την σοσιαλδημοκρατία αντιδρά στον διαχωρισμό εκκλησίας- κράτους, πολλές φορές διακηρύττει την μείωση της φορολογίας
και εκφράζει συντηρητικότατες κοινωνικές απόψεις.

Όμως την χειρότερη σύγχυση την διαπιστώνω όταν βλέπω ανθρώπους να ταυτίζουν τις καλές (οικονομικά) εποχές με αυτό το κόμμα. Καλές εποχές ήταν διότι τα χρήματα που λάμβανε από την ΕΕ η χώρα μας αντί να τα επενδύσει σε αναπτυξιακές υποδομές τα μοίραζε στους πολίτες, μέσω διορισμών, τεράστιων συντάξεων και επιδομάτων. Και φυσικά 30 χρόνια μετά όταν η ανάπτυξη δεν υπήρχε, αφού δεν υπήρχε η υποδομή. Το μόνο που υπήρχε ήταν η κρίση που φυσικά κατακρεουργεί την επόμενη γενιά και όχι εκείνη που φέρει την ευθύνη.
Για να κλείσω και να κλονίσω την θολούρα αυτής της σύγχυσης που μας κάνει πιο σημαντική είδηση το Μακεδονικό και το Survivor από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από 3 διεθνείς οίκους αξιολόγησης υστέρα από 7 χρόνια. Η Ελληνική κρίση δεν ήρθε το 2009 αλλά το 1980. Ήταν μια κρίση οικονομικής ανόδου που πέρασε. Πότε δηλαδή η Ελλάδα ήταν μια πλούσια χώρα στα 188 χρόνια ιστορίας της; Απλώς λόγω ορισμένων συνθηκών υπήρξε μια παρένθεση 30 χρόνων η οποία το 2009 έκλεισε αφού η γενιά που την έζησε δεν φρόντισε να εξοικονομήσει αλλά μονάχα να φάει. Σε διορισμούς και πελατειακές σχέσεις και σε μπουζούκια και εξοχικά.

 

Δ Τ Π

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here