Πώς βγήκε η φράση «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά»………..

0
1865

Η παροιμιώδης φράση μας έρχεται από την εποχή των Ενετών

Όταν θέλουμε να πούμε ότι τα δύσκολα έπονται, χρησιμοποιούμε συχνά τη φράση «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».

Η έκφραση αυτή προέρχεται από την εποχή των Ενετών, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Τάκη Νατσούλη. Όταν οι Ενετοί ήθελαν να μεταφέρουν το στρατό τους χρησιμοποιούσαν μεταγωγικά. Τα καράβια αυτά ήταν ξύλινα και πελώρια και είχαν σχήμα αχλαδιού. Τις περισσότερες φορές έσερναν, πίσω τους ένα μικρό καραβάκι, όπου έβαζαν μέσα τον οπλισμό, τα πολεμοφόδια, τρόφιμα και διάφορα πολεμικά σύνεργα.

Αν το πλοίο ήταν απλώς ιστιοφόρο, δεν ανησυχούσαν και τόσο, γιατί υπήρχε πιθανότητα να συνεχίσει γι’ αλλού το δρόμο του. Αν όμως ήταν «αχλάδα», τούς έπιανε πανικός, γιατί καταλάβαιναν ότι σε λίγο θα άρχιζαν μάχες, πολιορκίες, πείνα και θάνατοι. Έφευγαν τότε για να πάνε να ετοιμάσουν την άμυνά τους.

Από στόμα σε στόμα κυκλοφορούσε η φήμη ότι η «αχλάδα» έχει πίσω την ουρά. Με την ουρά εννοούσαν το καραβάκι που έσερνε το μεταγωγικό. Άρα προμηνύεται επίθεση. Και για να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και να προετοιμαστούν ανάλογα έλεγαν: «πίσω έχει η αχλάδα ουρά».

Ωστόσο, ενστάσεις για την εξήγηση αυτή έχει ο Νίκος Σαραντάκος, ο οποίος εικάζει ότι προέρχεται από το γεγονός ότι η ουρά του αχλαδιού, το αντίθετο σημείο από το κοτσάνι, δεν τρώγεται και είναι δυσάρεστο στη γεύση. Όποιος λοιπόν γεύεται το ζουμερό αχλάδι και χαίρεται, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι ακολουθούν τα δυσάρεστα.

www.newsbeast.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ: Όποια από τις δύο εξηγήσεις και να ισχύει,ένα είναι βέβαιο.Αυτοί που σήμερα χαίρονται και πανηγυρίζουν και περηφανεύονται πως ο Παρατηρητής σίγησε,ας μπουν στον κόπο να δουν, το καράβι που έρχεται μήπως έχει το σχήμα του αχλαδιού,και μάλιστα συνοδεύεται από ένα πλοιάριο που ακολουθεί;Ας το δουν και ας ετοιμαστούν……Και ας μπουν στον κόπο να ψάξουν και τα δικά τους γραπτά……Γιατί αν ο Παρατηρητής πρέπει να διωχθεί ποινικά για τα γραφόμενά του,αυτοί μάλλον πρέπει να αλλάξουν πλανήτη…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here