Βάφτηκε κόκκινη η θάλασσα

0
1002

 

Το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας φαίνεται πως ευθύνεται για το χρώμα 

Μια μεγάλη κόκκινη κηλίδα κατέγραψαν φίλοι μας, σε τμήματα της παραλίας Μαρκοπούλου. 
Πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο προκάλεσε την προσοχή των πολιτών που βρέθηκαν στην παραλιακή ζώνη, ενώ μια γυναίκα επέλεξε να φωτογραφίσει τα κόκκινα νερά και να δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις φωτογραφίες ζητώντας από τους υπόλοιπους χρήστες να την ενημερώσουν σχετικά με το φαινόμενο. Για το συμβάν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες και ακολουθούνται οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει μια πλήρη εικόνα για το περιστατικό, βάση πληροφοριών μας. 

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως εκ πρώτης όψεως δεν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερα πρωτόγνωρο περιστατικό μιας και σε αντίστοιχες καταγραφές το κόκκινο χρώμα στα νερά των θαλασσών προκαλείται από το συσσωρευμένο πλαγκτόν, το γνωστό δηλαδή φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν. «Εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, κυρίως δύο εποχές: την άνοιξη και το φθινόπωρο. Διαρκεί κάποιες εβδομάδες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να κάνει τον κύκλο του», καταγράφουμε μια απάντηση για το φαινόμενο ψάχνοντας στο ίντερνετ από τον καθηγητή του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντίνου Φυτιάνου.

Οι επιπτώσεις της ερυθράς παλίρροιας είναι η έντονη δυσοσμία, η αισθητική ενόχληση εξαιτίας της απόχρωσης του νερού, αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί στον πρωτογενή τομέα, όπως τα αλιεύματα.

Καμιά ανησυχία λοιπόν μόλυνσης για τις παραλίες μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here