ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΣΟΥΓΚΡΗ σήμερα… Το Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου θα βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 2 Απριλίου 2019, τότε…

0
3307

 

Κορυφαία δασκάλα στην Ευρώπη και στις πρώτες 10 του κόσμου διδάσκει στο Πολυδένδρι. Δεν είναι άλλη από την κ.Κατσούγκρη Αναστασία…

Για εμάς που έχουμε την τιμή να γνωρίζουμε την κ.Κατσούγκρη Αναστασία από κοντά, δεν αποτέλεσε έκπληξη αυτή η διάκριση! Η Αναστασία είναι ένας εκπαιδευτικός θησαυρός που γνωρίσαμε όταν για πρώτη φορά διατέλεσε Διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολειό του Συκαμίνου και μας εξέπληξε ευχάριστα με τις δυναμικές, αλλά κυρίως με τις πολύ προχωρημένες δράσεις της, για την περιοχή μας. Κατάφερε και έκανε την διαφορά σε ένα από τα μικρότερα σχολεία του Δήμου μας και σε μια από τις μικρότερες και δυσκολότερες τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας, αποδεικνύοντας πως η πραγματική θέληση και η αγάπη για την δουλειά σου, μπορεί να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες. Ανατρεπτική, αντισυμβατική και κυρίως διεκδικητική για τα σχολεία που λειτουργούσε,  ποτέ δεν ήταν εύκολο το έργο της. Ποτέ όμως δεν κατέθετε τα όπλα και πάντα με γνώμονα την λογική και την συνεχή διεκδίκηση, κατάφερνε να πετυχαίνει τον σκοπό της.Μια από τις πολλές δράσεις της, που πραγματικά μας είχε καταπλήξει, υπήρξε   το  πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης που υλοποίησε το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας και μάλιστα  για δυο χρονιές. Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην αποδοχή της διαφορετικότητας  και βασίστηκε στους Άξονες της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ και των Αρχών της Ένταξης και Συνεκπαίδευσης των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στο Τυπικό Σχολείο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΩΡΩΠΟΥ (23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019)

Στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχαν οι τάξεις ΣΤ και Α. Οι Αρχές  και οι Στόχοι του Προγράμματος Υλοποίησης της Συνεκπαίδευσης βασίζονται:

  1. Στο Σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  2. Στην διασφάλιση ίσων ευκαιριών όλων των παιδιών με ή χωρίς αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις .
  3. Στην ενδυνάμωση συμμετοχής όλων των συλλογικών δράσεων που σκοπό έχουν την αποδοχή της Διαφορετικότητας.
  4. Στην αξιοποίηση των γνώσεων,  των εμπειριών και των βιωμάτων των παιδιών τα οποία θα βοηθήσουν στην συναισθηματική τους ανάπτυξη.
  5. Στην καλλιέργεια της αμοιβαίας κατανόησης και της από κοινού αντιμετώπισης των προβλημάτων και των δυσκολιών που θα προκύψουν.
  6. Στην ενεργοποίηση της δημιουργικότητας, της αυτενέργειας και των δυνατών σημείων όλων των μαθητών με ή χωρίς αναπηρία.
  7. Στην αποδοχή  πως όλοι οι μαθητές με ή χωρίς αναπηρία μπορούν να εκπαιδευτούν σε ένα κοινό πλαίσιο.
  8. Στην προσπάθεια ανάπτυξης όλων των δυνατών πεδίων των γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών μας.
  9. Στην συνέχιση του Προγράμματος και στην συστηματική παρακολούθηση και υποστήριξη όλων των μαθητών μας,  τυφλών και βλεπόντων.

Ο  Δήμος Ωρωπού και την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παιδείας  στήριξε από την πρώτη στιγμή αυτή την δράση. Επίσης  ο  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πολυδενδρίου και οι γονείς των τάξεων ΣΤ και Α, υπήρξαν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια στηρίζοντας  με την συμμετοχή τους και την  ευαισθησία που έδειξαν κατά  την  υλοποίηση του προγράμματός.

Η αναγνώριση λοιπόν ήρθε από την Προεδρία της Δημοκρατίας που θα βραβεύσει το Δημοτικό Σχολειό στις  2 Απριλίου, επικροτώντας την τεράστια προσπάθεια των παιδιών, των εκπαιδευτικών και ειδικά της Διευθύντριας κ.Κατσουγκρη Αναστασίας, που πίστεψε και υλοποίησε άριστα το πρόγραμμα. Τέτοιες δράσεις αναβαθμίζουν το επίπεδο των Δημοτών μας, ειδικά όταν απευθύνονται στα παιδιά και δείχνουν την σοβαρή δουλεία και την άριστη αντιμετώπιση που υπάρχει στα Δημόσια Σχολεία.

Συγχαρητήρια σε όλους.

Η πολυβραβευμένη εκπαιδευτικός με το πλούσιο συγγραφικό έργο και την πολυετή εκπαιδευτική προσφορά στα σχολεία του Δήμου Ωρωπού και όχι μόνο, κατάφερε να διακριθεί μεταξύ χιλιάδων εκλεκτών εκπαιδευτικών. Επιλέχθηκε από την πολυεθνική εταιρεία BIC Global μεταξύ των 10 κορυφαίων εκπαιδευτικών από όλο τον πλανήτη για την προσφορά της με βάση το πλούσιο βιογραφικό της έργο, τη μεγάλη προσφορά της στην γενική και ειδική αγωγή στηρίζοντας την δημόσια εκπαίδευση. Μάλιστα είναι η μοναδική στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη που απέσπασε την συγκεκριμένη διάκριση. Για την διάκριση της ενημερώθηκε και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

 Δέκα χρόνια στο Δήμο Ωρωπού

Η Αναστασία Κατσούγκρη αφιέρωσε 6 παραγωγικά χρόνια της καριέρα της στο δημοτικό σχολείο Συκαμίνου του Δήμου Ωρωπού Αττικής αφήνοντας πλούσιο έργο ενώ τα 4 τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει το σχολείο του Πολυδενδρίου σε ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης που οι ντόπιοι χαρακτηρίζουν το «Κολλέγιο του Πολυδενδρίου» (6 χρόνια στο σχολείο του Συκαμίνου και 4 χρόνια στο Πολυδένδρι).

Η μοναδική στην Ευρώπη

Το εντυπωσιακό είναι πως η Αναστασία Κατσούγκρη είναι η μοναδική Ελληνίδα εκπαιδευτικός και η μοναδική στην Ευρώπη που απέσπασε αυτή τη διάκριση για το 2020 τιμώντας το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ελλάδα. Οι λοιπές διακρίσεις δόθηκαν σε δύο γυναίκες εκπαιδευτικούς από τις ΗΠΑ, σε δύο γυναίκες εκπαιδευτικούς από την Βραζιλία, σε μία Τουρκάλα, σε μία Αυστραλή, σε δύο εκπαιδευτικούς από την Ουγκάντα και την Αιθιοπία και σε έναν εκπαιδευτικό από την Ινδία. Η διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 5.000 Ευρώ για το Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου αλλά και πλούσια δώρα προς τα παιδιά του σχολείου και στους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς.

Αφιερωμένη στη μνήμη Κουμπιά

«Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή την διάκριση σε μια δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά για όλους μας. Είναι αφιερωμένη αυτή η διάκριση σε όσους μου έχουν συμπαρασταθεί, στους μαθητές μου, στους γονείς και στους συναδέλφους μου αλλά και στη μνήμη του ξεχωριστού συναδέλφου μου πρώην Σχολικού Σύμβουλου Εμμανουήλ Κουμπιά που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Οκτώβρη», δήλωσε στο ethnos.gr η Αναστασία Κατσούγκρη και συμπλήρωσε:

«Τώρα το συνειδητοποιώ»

«Να σας πω την αλήθεια αρχικά δεν είχα συνειδητοποιήσει τη σημασία της διάκρισης αλλά κάθε μέρα που περνάει και βλέπω το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει δείξει η συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και τα υψηλά κριτήρια που είχαν τεθεί για τους χιλιάδες υποψηφίους από όλο τον κόσμο, αρχίζω και το συνειδητοποιώ. Τα δώρα θα είναι για όλα τα παιδιά και τους συναδέλφους μου ενώ προετοιμάζουν και ειδική τελετή όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης θα παραλάβει το χρηματικό έπαθλο που θα δοθεί στο Δήμο. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γιασημάκη αλλά και τον πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Νίκο Λούπη που με έχουν βοηθήσει και με έχουν υποστηρίξει σε ό,τι έχω χρειαστεί. Είναι μια μεγάλη στιγμή για τον τόπο μας είναι μεγάλη στιγμή για το Δήμο μας για το Σχολείο μας και τα παιδιά μας».

Καταγωγή από το Ρέθυμνο

Με καταγωγή από τις Κουρούτες ένα ορεινό χωριό  του νομού Ρεθύμνου αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, με  Πτυχίο και στην Ειδική Αγωγή, με Εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες, με Μεταπτυχιακό τις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, μέλος της ερευνητικής ομάδας στάθμισης εργαλείων ανίχνευσης μαθησιακών δυσκολιών του Πανεπιστημίου Πατρών, Μέντορας για ένταξη παιδιών με Αυτισμό στο Τυπικό Σχολείο, Επιμορφώτρια  σε Σεμινάρια και στο ΙΕΠ, με πλήθος συμμετοχών με εισηγήσεις σε συνέδρια και πολυετή υπηρεσία στα ειδικά σχολεία, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια ο Δήμος Ωρωπού έχει την τιμή να την έχει διευθύντρια σε δύο σχολεία της, στο Συκάμινο και στο Πολυδένδρι.

«Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ»

Συγγραφέας η ίδια έχει γράψει το πρώτο παραμύθι για τυφλά παιδιά στην Ελλάδα «Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν στον χρόνο» το οποίο είναι ένα ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό μεταφράστηκε κα σε γλώσσα βλεπόντων με εικονογράφηση της Αλεξάνδρα Τσόλκα, απτό τις Εκδόσεις Ιβίσκος που είναι και στο Μουσείο Γουλανδρή Κυκλαδικής Τέχνης. Έχει γράψει δύο οδηγούς για το ΙΕΠ έναν για τις Μαθησιακές Δυσκολίες και έναν για τον Αυτισμό που δόθηκαν στα σχολεία. Έχει γράψει επίσης ένα άλλο βιβλίο για τον Αυτισμό, «Εκπαιδεύοντας ένα παιδί με Αυτισμό στο Τυπικό Σχολείο και την Οικογένεια» από τις εκδόσεις Συμμετρία και ένα βιβλίο «ΜΜΕ και αναπηρία Προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα». Είναι προς έκδοση  το επόμενο παραμύθι της «Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ στα Μινωικά Παλάτια»  και θα ακολουθήσουν σειρά παραμυθιών με τους δύο ήρωες που θα  ταξιδεύουν τα παιδιά κάθε φορά σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

1.600 βιογραφικά απ’ όλο τον πλανήτη

H εταιρεία BIC ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια με έδρα το Παρίσι και είναι παγκόσμιος ηγέτης σε προϊόντα γραφικής ύλης, αναπτήρες, ξυριστικά και διαφημιστικά προϊόντα. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 1.600 βιογραφικά από όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την πρόταση υποψηφιότητας έκανε τυχαία ένας γονέας του σχολείου στο Πολυδένδρι.

Τα μεγάλα δώρα που θα δοθούν στους μαθητές και στο Δήμο Ωρωπού θα δοθούν σε ειδικά εκδήλωση εντός του 2021 και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας. Μέχρι τότε όμως η BIC ΒΙΟΛΕΞ Α.Ε. που αντιπροσωπεύει την εταιρεία στην Ελλάδα θα δώσει εντός των ημερών δώρα και γραφική ύλη στα παιδιά στους εκπαιδευτικούς και γραφική ύλη για το Σχολείο του Πολυδενδρίου αλλά και για άλλα σχολεία του Δήμου.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here