Έναρξη λειτουργίας ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ωρωπού

0
476

Σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου ξεκίνησαν οι έγγραφες των Δοτών Μυελού των οστών. Με μια όμορφη, ανθρώπινη εκδήλωση στην Νέα Αίθουσα του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης  κ.Πατούλης Γιώργος καθώς και οι άνθρωποι του Συλλόγου ‘’Όραμα Ελπίδας’’ πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα την σημασία της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων για την μεταμόσχευση μυελού των οστών. Κύρια ομιλήτρια ήταν η Βιολόγος κα.Βαρελά Ιωάννα. Εξήγησε με απλό και κατανοητό λόγο, γιατί  κάποιος να  γίνει Εθελοντής Δότης Αιμοποιητικών Κυττάρων/Μυελού των Οστών και ότι  μπορεί να είναι ο μοναδικός που έχει τη δύναμη να σώσει έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα. Όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών ενεργοποιείται αναζήτηση για συμβατό δότη, αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον (αδελφό, αδελφή). Με δεδομένο ότι μόνο οι 3 από τους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό συγγενή δότη, για το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να βρεθεί κατάλληλος δότης. Η ανεύρεση συμβατού, μη συγγενή δότη με ασθενή είναι δύσκολη, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εθελοντών δοτών. Ιδιαίτερα η αύξηση των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι απαραίτητη γιατί η κοινή γενετική καταγωγή μεγαλώνει την πιθανότητα συμβατότητας.

Επίσης αποσαφήνισε κάποιους μύθους και κάποιες αλήθειες που αφορούν τους πιθανούς δότες όπως ότι, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του μυελού των οστών και του νωτιαίου μυελού. Ο μυελός των οστών είναι αιμοποιητικός ιστός που δίνει γένεση σε όλα τα κύτταρα του αίματος, σε αντίθεση με τον νωτιαίο μυελό που θεωρείται νευρικός ιστός και δεν έχει καμία αιμοποιητική δράση, για να γίνεις εθελοντής δότης μυελού των οστών και να χαρίσεις ελπίδα ζωής σε έναν συνάνθρωπό μας, χρειάζονται μόνο 5 λεπτά από τον χρόνο μας και ότι τα ιατρικά κριτήρια για την δωρεά αίματος είναι πολύ διαφορετικά από αυτά για την δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών. Άτομα για παράδειγμα με αναιμία, άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να γίνουν άφοβα εθελοντές δότες και επίσης πως αν και υπάρχουν πολλά εκατομμύρια εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες σε όλο τον κόσμο, πολλοί ασθενείς δεν βρίσκουν συμβατό δότη. Σύμφωνα με τα στατιστικά, μόνο 1 στους 2.000 βρίσκεται τελικά συμβατός με κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση. Ο εμπλουτισμός των Τραπεζών με νέους δότες θα προσφέρει την πιθανότητα ίασης σε περισσότερους ασθενείς. Είναι πολύ απλό για κάποιον να γίνει εθελοντής δότης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, χρειάζεται μία καρδιά γεμάτη αγάπη για το συνάνθρωπο και αρκεί λίγο σάλιο και μία μπατονέτα!

  Τα ιατρικά κριτήρια έχουν οριστεί, ώστε η όλη διαδικασία να είναι ασφαλής για τον υποψήφιο δότη, αλλά και ο ασθενής να μην κινδυνεύσει από νοσήματα που μπορεί να μεταδοθούν από τα αιμοποιητικά κύτταρα του δότη.

Αν ένας εγγεγραμμένος εθελοντής δότης βρεθεί συμβατός με έναν ασθενή, την τότε χρονική στιγμή θα ερωτηθεί ξανά για την κατάσταση της υγείας του και θα γίνει κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος.

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας, εγγράφηκαν πολλοί εθελοντές αιμοδότες, ξεκινώντας την τράπεζα δοτών του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΩΡΩΠΟΥ. Οι συνδημότες μας θα μπορούν καθημερινά να εγγράφονται στο μητρώο Δοτών στις εγκαταστάσεις των κοινωνικών δομών του Δήμου Ωρωπού, που βρίσκονται στην Λεωφόρο Χαλκουτσίου.

Εκεί θα υπάρχει καθημερινά να η δυνατότητα να εμπλουτίζεται η λίστα. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ιδρύθηκε το 2012 από το Σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και ήρθε να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα συμβατών μοσχευμάτων που αντιμετώπιζε η χώρα μας, λόγω του πολύ μικρού αριθμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η Ελλάδα καταλάμβανε μία από τις τελευταίες θέσεις σχετικά με τον αριθμό εθελοντών δοτών στη διεθνή λίστα. Ο χαμηλός αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα η κύρια αναζήτηση εθελοντών δοτών για όσους χρειάζονται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, να γίνεται από το εξωτερικό, αν δεν υπάρχει συμβατός δότης μέσα στην οικογένεια, κάτι που συμβαίνει μόνο στο 30% των περιπτώσεων. Αυτό το γεγονός δημιουργεί σημαντικά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας. Απάντηση στα προβλήματα αυτά, έδωσε η ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η οποία στα 5 χρόνια της λειτουργίας της έχει επιτύχει να εγγράψει στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο περισσότερους από 80.000 νέους εθελοντές δότες, από τους οποίους 41 έχουν βρεθεί συμβατοί και έχουν δώσει μόσχευμα σε ισάριθμους ασθενείς. Όμως ο στόχος, που είναι να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες των Ελλήνων, και όχι μόνο, ασθενών, παιδιών και ενηλίκων σε μοσχεύματα, χρειάζεται ακόμα πολύ δρόμο για να επιτευχθεί. Γι αυτό η προσπάθεια της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών όχι μόνον συνεχίζεται αλλά και συνεχώς εντείνεται.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here