Αμφιαράειο: Ανάδειξη, Προβολή και Αξιοποίηση του Μνημείου 

0
1121


«Αμφιαράειο: Ανάδειξη, Προβολή και Αξιοποίηση του Μνημείου  ως χώρου ανεκτίμητης Πολιτιστικής κληρονομιάς και αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης»

Βρεθήκαμε Ημερίδα  για το Αμφιαράειο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού και ο νεοσυσταθείσας Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΜΦΙΑΡΑΟΣ-ΑΡΧΑΙΑ ΓΡΑΙΑ, την Κυριακή 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στον Πολυχώρου ΑΤΛΑΝΤΙΣ.

Συμμετείχαν Προσωπικότητες και Πολιτειακοί  Παράγοντες που έκαναν προτάσεις ο καθένας από την θέση ευθύνης που κατέχει, ώστε να αποκατασταθεί, να αξιοποιηθεί και να προβληθεί το σημαντικότατο αυτό Πολιτιστικό μνημείο των προγόνων μας, με σκοπό να ενισχυθούν οι υποδομές στην ευρύτερη περιοχή και να προβληθεί ο τόπος και το μνημείο αυτό σε Παγκόσμιο Επίπεδο, προς όφελος του Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και της Τοπικής και εν γένει της Ελληνικής Κοινωνίας.

Έντονο το ενδιαφέρον της κοινωνίας του Ωρωπού καθώς η αίθουσα γέμισε από κόσμο, που άκουσαν για την ιστορικότητα του χώρου και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από εκπρόσωπο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τις μελλοντικές ενέργειες για τις εργασίες που θα γίνουν στο χώρο(αναστηλώσεις,εκσκαφές, προστασία των ευρημάτων) και τις προθέσεις των υπευθύνων για ένα μουσείο στην περιοχή όπου θα μπορούν να εκτίθενται με ασφάλεια, όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί. Ένας μακρόπνοος βέβαια σχεδιασμός, αλλά μας αρκεί που μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει στην σκέψη των ιθυνόντων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της μαθητικής κοινότητας (Γυμνάσιο Ωρωπού και 1ο Δημοτικό) που ανέλυσαν δράσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν και ελάχιστοι γνώριζαν. Σε μια από αυτές, την περσινή χρονιά ήμασταν παρόντες, όταν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων, παρουσίασαν πρόγραμμα ξενάγησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και μάλιστα με την δυνατότητα μετάφρασης στην αγγλική γλώσσα, από τους ίδιους τους μαθητές! Μια καταπληκτική δουλειά από την Διευθύντρια και τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου.

Πολύ σημαντική επίσης και η προσπάθεια της ανάδειξης της ιστορικότητας του τόπου από τον Δήμο Ωρωπού και την ΚΕΔΩ, όταν πριν από μερικούς μήνες, συνέδραμαν στα γυρίσματα εκπομπής που αφορούσαν την αναβίωση και επέκταση μετά από 2500 χρόνια του Σωκρατικού διαλόγου, από τον MICHAEL SANTEL, καθηγητή του Πανεπιστήμιου του HARVARD και εταιρία που συνεργάστηκε με το HISTORY CHANNEL και μεταδόθηκε σε πέντε επεισόδια, με παγκόσμια απήχηση.

Athens, Attica, Greece — Greece, Attica, Athens, Acropolis, listed as World Heritage by UNESCO — Image by © RenÈ Mattes/Hemis/Corbis

Μια σοβαρή προσπάθεια, μετά από πολλά χρόνια ξεκινάει δυναμικά. Έφθασε πλέον η στιγμή, όλοι οι παράγοντες και οι φορείς της περιοχής να συνεργαστούν αρμονικά και μεθοδικά και μέσω ενός σοβαρού πλάνου να διεκδικήσουν την αναγνώριση και την ανάδειξη ενός παγκοσμίου μνημείου που βρίσκεται στην περιοχή μας.

Τα οφέλη είναι τεράστια για τον τόπο μας, και είναι ανούσιο να επεκταθούμε εξηγώντας τα. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να αποτελέσει κοινό στόχο όλων των Δημοτών και κατοίκων της περιοχής μας. Και για πρώτη φορά δίνεται αυτή η ευκαιρία. Πρέπει και οφείλουμε να την στηρίξουμε όλοι μας!!!

Συγχαρητήρια για άλλη μια στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΑΜΦΙΑΡΑΟΣ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here