Οι εκλογικοί λαγοί και τα δεκανίκια των εκλογών

0
1243

Έντονα ακούστηκε το φαινόμενο των γνωστών σε όλους ”πολιτικών λαγών” και σε αυτές τις εκλογές που ζήσαμε στον τόπο μας. Οι πολιτικές επιδιώξεις κάποιων με ισχνή διεισδυτικότητα στην κοινωνία του Ωρωπού, από την πρώτη στιγμή εξαγγελίας τους σαν επικεφαλής συνδυασμών, πολύ γρήγορα τους χαρακτήρισαν ”λαγούς” των δυο βασικών διεκδικητών που είχαν προκριθεί το τελευταίο προεκλογικό έτος.

Ο ένας εξ’αυτών άντεξε την ταμπέλα του υποψηφίου Δημάρχου Ωρωπού για 45 ημέρες και ο δεύτερος για 50. Πολύ γρήγορα και κατόπιν διαπιστώσεως πως δεν είχαν καμιά ελπίδα έστω και για μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση στην νέα τάξη πραγμάτων του Αυτοδιοικητικού χάρτη, γρήγορα συνενώθηκαν με τον κ.Γιασημάκη.

Ο τρίτος συνδυασμός που συμμετείχε στην εκλογική αναμέτρηση, κατάφερε τελικά να φτιάξει συνδυασμό και να διεκδικήσει ένα μερίδιο του εκλογικού σώματος με αποτέλεσμα που κατά την γνώμη μας έπαιξε σημαντικότατο ρόλο κατά την δεύτερη Κυριακή.

Εδώ ερχόμαστε να δικαιολογήσουμε τον τίτλο του κειμένου μας, και να τροφοδοτήσουμε ακόμα ένα μύθο που θα ακολουθεί την νέα Δημοτική Αρχή.

Λαγούς εννοούμε κάποιους που οι ισχυροί υποψήφιοι θεωρούν πως πρακτικά θα τρέξουν για λογαριασμό τους, αντίπαλοι μεν αλλά όχι και τόσο.
Συνήθως οι «λαγοί» χρειάζονται ως «μαξιλαράκι» στον Α’ γύρο και στον Β’ γύρο να δώσουν την καίρια υποστήριξη. Αλλά και αργότερα στη διάρκεια της τετραετίας, για συνεργασία και πλειοψηφία, λόγω της απλής αναλογικής που αναμένεται να κάνει μπάχαλο την αυτοδιοίκηση σχεδόν παντού.

Με το προηγούμενο σύστημα, δεν ήταν δύσκολο να κατέβει κάποιος στις δημοτικές εκλογές δημιουργώντας ένα αδύναμο συνδυασμό και να βγάλει έναν δημοτικό σύμβουλο και ίσως ακόμα δύο και τρεις. Εξακολουθούσε όμως να παραμένει αδύναμος και στη διάρκεια της τετραετίας που ακολουθούσε, καθώς δεν έπαιζε κάποιον ουσιαστικό ρόλο. Το εκλογικό σύστημα έδινε το 60% των συμβούλων και αυτοδυναμία στον νικητή Δήμαρχο, ενώ οι υπόλοιπες έδρες μοιράζονταν κατόπιν με απλή αναλογική.


Τώρα όμως υπάρχει το εφεύρημα της απλής αναλογικής εξ’αρχής.

Κάποιος που κατάφερε να καταρτίσει στοιχειωδώς αξιοπρεπή συνδυασμό με καμιά πενηνταριά υποψήφιους συμβούλους από τα διάφορα χωριά του Δήμου του, φάνηκε εύκολο να εκλέξει, 5+1 συμβούλους. Εν γνώσει του δεν πάει να κερδίσει, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά στον νικητή.

Με την απλή αναλογική, πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουν μόνο οι Δήμαρχοι που θα βγουν από την πρώτη Κυριακή.

Όλοι οι άλλοι θα είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν συνεργασίες για να διοικήσουν. Κατά κανόνα με τους μικρούς, εφόσον με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται καμία πιθανότητα, συνήθως.Κάποιοι που έχουν μελετήσει το θέμα ρηχά και μπορούν να υπολογίσουν δεδομένα κυρίως οικονομικά, υπολόγισαν ότι το κόστος μιας αξιοπρεπούς συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές δεν ήταν και τόσο αποτρεπτική για κάποιους ”ελπιδοφόρους” υποψήφιους Δημάρχους. 


Αυτοί όμως που γνωρίζουν περισσότερα και μπορούν να βλέπουν πολύ μακριά, υπολόγισαν πως αυτή τη φορά μπορεί να είναι αποδοτική η επένδυση. Να ρίξει κάποιος τα λεφτά του στον αγώνα με πολλές ελπίδες να επιστραφούν πίσω στην τετραετία που θα ακολουθήσουν. Ως πολύτιμος συνεργάτης εκείνου που θα κερδίσει θα εξασφαλίσει τουλάχιστον πλήρη θητεία Αντιδημάρχου, ή Προέδρου ενός Νομικού Προσώπου και άρα την ανάλογη αντιμισθία. Αν έχει και δεύτερο «επενδυτή -σύμβουλο» στην παράταξή του να συνεισφέρει, ακόμη καλύτερα.

Ένα σενάριο που θα μπορούσε να είναι βάσιμο στον Δήμο Ωρωπού. Οι πληθυσμιακές αναλογίες, το εκλογικό σώμα, οι πολιτικοί παράγοντες του παρελθόντος που συστρατεύθηκαν ολικά και αποκλειστικά με τον νέο Δήμαρχο κ.Γιασημάκη και τα αριθμητικά αυστηρά αποτελέσματα που είδαμε, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ένα τέτοιο σενάριο.

Αλλά είπαμε, όλα αυτά μένουν να αποδειχτούν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει στην αρχή του Σεπτεμβρίου. Όλα θα φανούν ξεκάθαρα με τον νέο σχηματισμό της διοίκησης από τις συνεργασίες και τον τρόπο που εκλεγεί το Προεδρείο, η Οικονομική Επιτροπή και αργότερα τα πέντε Νομικά Πρόσωπα του Οργανισμού.

Έως τότε αυτές οι σκέψεις θα αποτελούν ένα ακόμα μύθο των εκλογών που περάσαν και ανέδειξαν την νέα Δημοτική Αρχή και ότι επακολούθησε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here