«Πνίγονται» στα σκουπίδια, τα πλαστικά και τα αποτσίγαρα οι παραλίες μας – 13,5 τόνους καθάρισαν εθελοντές

0
1184

Τα απορρίμματα τα μάζεψαν σε 9 μέρες εθελοντές, μέσα στον Μάιο. Φανταστείτε τι θα συμβαίνει μετά το καλοκαίρι… Στην περισυλλογή 13,5 τόνων απορριμμάτων, όπου οι μεγαλύτερες ποσότητες ήταν αποτσίγαρα και πλαστικά, προχώρησαν οι εθελοντές της HELMEPA στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στη χώρα μας το διάστημα 6 – 15 Μαΐου 2016.

Συνολικά 6.036 εθελοντές της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (hellenic marine environment protection assosiation) οργάνωσαν 126 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 91 χλμ..

Aπό τους 13,5 τόνους απορριμμάτων που περισυνελέγησαν, οι 2,5 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.

Tα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα που συνέλεξαν οι εθελοντές της δράσης, είναι τα εξής: Αποτσίγαρα 14.488 τεμάχια, κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκατοστών 6.808 τεμάχια, πλαστικά μπουκάλια 5.598 τεμάχια, συσκευασίες τροφίμων 5.053 τεμάχια, καλαμάκια 4.219 τεμάχια, πλαστικά πώματα μπουκαλιών 4.163 τεμάχια, πλαστικά σακούλες 3.961 τεμάχια, πλαστικά καπάκια συσκευασιών 2.499 τεμάχια, κουτιά αλουμινίου 2.436 τεμάχια και κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκατοστών 2.374 τεμάχια.

Τα υπόλοιπα απορρίμματα που συνελέγηααν, συνδέονται κυρίως με δραστηριότητες αναψυχής και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, 2.833 χάρτινα και πλαστικά πιάτα/ποτήρια, 1.602 συσκευασίες τσιγάρων/καπνού, 1.598 χάρτινες σακούλες, 1.175 γυάλινα μπουκάλια, 1.368 μέτρα σχοινιού και 669 μέτρα πετονιάς, 435 οικοδομικά υλικά, 426 μπαταρίες όλων των ειδών, 271 ελαστικά και σαμπρέλες οχημάτων, 71 ηλεκτρικές συσκευές, 42 βαρέλια, 10 μοκέτες, 5 κάδοι σκουπιδιών, 2 σωσίβια, 3 φουσκωτές βάρκες, 10 κώνοι οδικής σήμανσης και μία στολή δύτη!

Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού συμμετείχε και πάλι δυναμικά η εκπαιδευτική κοινότητα, με 87 νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, στα οποία κυρίαρχο στοιχείο ήταν παιδιά και νέοι μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι».

Καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λιμενικές αρχές, το εταιρικό μέλος της HELMEPA, AllSeas Marine S.A., άλλες εταιρείες και οργανισμούς, φορείς προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτιστικούς συλλόγους, ναυτικούς ομίλους, πρωτοβουλίες πολιτών και δύτες.

Η HELMEPA σε ανακοίνωσή της, ευχαριστεί τους τοπικούς φορείς, τους εκπαιδευτικούς, τις εταιρείες και οργανισμούς για τη συνεργασία στην υλοποίηση των δράσεων, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την πολύτιμη υποστήριξη και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν και φέτος διαδίδοντας το διαχρονικό μήνυμα της HELMEPA «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές!».

 

H ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ 

τον Σεπτέμβριο του 2018 μαζί με δεκάδες εθελοντές μας και κατοίκους της περιοχής, καθαρίσαμε την παραλία του Χάρακα στην ανατολική Εύβοια και μαζέψαμε πάνω από μισό τόνο σκουπίδια. Βρήκαμε ότι τα περισσότερα ήταν πλαστικό μίας χρήσης που προερχόταν από την ανοιχτή θάλασσα. 8 μήνες μετά επισκεφτήκαμε ξανά τον Χάρακα για να δούμε τι συμβαίνει. Η κατάσταση μπορεί να μην ήταν τόσο τραγική όσο πέρυσι, όμως τα σκουπίδια έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν. Η παραλία σύντομα θα γεμίσει ξανά πλαστικό, αφού η θάλασσα συνεχίζει να το ξεβράζει σε μεγάλες ποσότητες.

Το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης μας απασχολεί όλους. Άραγε η ανακύκλωση, που τόσο συζητάμε, είναι η λύση; Ή μήπως είναι μόνο ένας από τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

Η προσοχή είναι απαραίτητη απο όλους μας. θα πρέπει να συμβάλλουμε μαζικά, ετσι ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε καθαρές τις παραλίες μας και τις θάλασσες της περιοχής μας. Η καθαρότητα των παραλιών αποτελεί αναπόσπαστο χρέος όλων εμάς που τις επισκεπτόμαστε: Αποτελεί τη «δίοδο» για να παραμένουν οι παραλίες κατάλληλες για χρήση από τους λουόμενους και κατ’ επέκταση ασφαλείς για τη δημόσια υγεία. Για μία περιοχή μάλιστα σαν την ευρύτερη του Ωρωπού, η οποία αποτελεί «πόλο έλξης» για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο χάρη στην αμεσότητα με την Αθήνα, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαίο να υιοθετηθεί μία πιο υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στο πρόβλημα, τουλάχιστον απο εμάς.

 Τα οφέλη που μας προσφέρει η καθαρότητα των παραθαλασσίων περιοχών, είναι πολυδιάστατα και σχετίζονται τόσο με την υγεία και την ασφάλεια, όσο και με το περιβάλλον και την οικονομία. Τα περισσότερα απορρίμματα που πετάμε στη θάλασσα, απαιτούν πολλά χρόνια για να αποσυντεθούν, επιβαρύνοντας ανησυχητικά το περιβάλλον. Βλέπουμε λοιπόν ότι, απαλλάσσοντας τις ακτές και θάλασσες από κάθε λογής σκουπίδια, διαφυλάσσουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα, δηλαδή την πανίδα και τη χλωρίδα που αυτό φιλοξενεί.

Και φυσικά, οι καθαρές παραλίες είναι ακίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας μπορούμε να τις απολαμβάνουμε άφοβα χωρίς να ανησυχούμε αν θα προσβληθούμε από κάποια λοίμωξη ή μικρόβιο. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here