Η ειλικρίνεια έχει χαρακτηριστεί ως αρετή

0
1993

Η αρετή της ειλικρίνειας ως η πιο θαρραλέα μορφή της τόλμης
Η ειλικρίνεια έχει τεράστια αξία, γιατί αποτελεί κομμάτι της ηθικής ανάπτυξης και της συναισθηματικής δύναμης των ανθρώπων. Η ειλικρίνεια έχει χαρακτηριστεί ως αρετή, ως η πιο θαρραλέα μορφή της τόλμης, ως ο έρωτας της αλήθειας, ως ο θεμέλιος λίθος της ευσυνειδησίας.

Η ειλικρίνεια είναι μία πτυχή της ηθικής και υποδηλώνει μια σειρά χαρακτηριστικών, όπως είναι η ακεραιότητα, η αλήθεια, η αξιοπιστία, η δικαιοσύνη και η ευθύτητα, με την ταυτόχρονη απουσία του ψέματος και της εξαπάτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι, τα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν την ειλικρίνεια, κάνουν τους ανθρώπους, τους λαούς, και όλους τους πολιτισμούς να την εκτιμούν ιδιαίτερα!

 

Έτσι και η κοινωνία, θέλει να έχει ανθρώπους που να λένε την αλήθεια και που να μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε. Η πραγματική ειλικρίνεια έχει τεράστια αξία γιατί αποτελεί κομμάτι της ηθικής ανάπτυξης της κοινωνίας και ειδικά με τα χαρακτηριστικά του δικού μας τόπου, που είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Μέσα από την ειλικρίνεια αναπτύσσονται άρρηκτοι συνεκτικοί δεσμοί μεταξύ των πολιτών, αναδεικνύοντας  την αυτοεκτίμηση και την καλή πρόθεση.

 

Η ειλικρίνεια, όμως, δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Συχνά, λέγονται απίστευτες ιστορίες, χρησιμοποιώντας ψέματα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί δυσκολεύονται κάποιοι από εμάς να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φιλοδοξία.

Κάποιοι φίλοι μας, μετά τα πρόσφατα γεγονότα των εκλογών αποφεύγουν την αλήθεια και λένε ψέματα, για να εξυπηρετήσουν ένα σκοπό, όπως για παράδειγμα να αποφύγουν  ή να αρνηθούν να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται θάρρος για να πεις την αλήθεια, κάτι που μπορεί να ισχύσει για όλους ανεξάρτητα από τις διαμορφωθείσες καταστάσεις.

Η ειλικρίνεια δε βγαίνει πάντα με φυσικό τρόπο από μέσα μας και μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ πιο εύκολο να πεις ψέματα από το να επιλέξεις τον δρόμο της αλήθειας. Είναι όμως στο χέρι των πολιτών να διδάξουν σε κάποιους να εκτιμούν την αξία της ειλικρίνειας και να είναι αρκετά γενναίοι για να την αναδείξουν και να την υποστηρίξουν.

 

Ο χρόνος θα λύσει τις απορίες όλων μας, πολύ σύντομα. Τα γεγονότα θα επιβεβαιώσουν την ένοχη σιωπή κάποιων και τις τελικές πραγματικές προθέσεις τους, που με μαεστρία συγκάλυπταν. Το μόνο που θα μείνει να θυμάται ο κόσμος, οι φίλοι, οι γνωστοί, θα είναι οι συμπεριφορές κάποιων που κατάφεραν να περιγελάσουν πολλούς για αρκετό χρόνο. Και ακόμα και σήμερα να προσπαθούν να έχουν μερίδιο στην κοινωνία μας και να προσπαθούν να κοροϊδεύουν κάποιους που θέλουν να κοροϊδεύονται.

Τα γεγονότα θα είναι αμείλικτα και σύντομα θα έχουμε να πούμε πολλά….

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here