Οι ηγέτες της Ευρώπης εξετάσουν ένα σχέδιο για μηδενισμό των εκπομπών ρύπων! 

0
398

Αν το κάνουν, θα είναι ένα τεράστιο άλμα προς ένα ασφαλέστερο κλίμα για όλες και όλους μας. Αλλά χώρες με μεγάλες βιομηχανίες βρώμικης ενέργειας,όπως η Πολωνία, προσπαθούν να μπλοκάρουν το σχέδιο – και είναι στο χέρι μας να το υπερασπιστούμε.

Χρειαζόμαστε γρήγορα μια απόδειξη ότι το σχέδιο έχει μαζική παγκόσμια υποστήριξη – για να παραδώσουμε τις φωνές μας στις κυβερνήσεις, πριν συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ σε λίγες μέρες. Πρόσθεσε το όνομά σου για να ζητήσουμε 100% καθαρή ενέργεια ενάντια στην κλιματική κρίση!

Ευρώπη: Τέλος στα καυσαέρια! 

Φαντάζεσαι τι ανάσα θα ήταν για τον πλανήτη μας αν μία ολόκληρη ήπειρος ανακοίνωνε ότι θα εγκαταλείψει τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα που πνίγουν τον ουρανό με καυσαέρια; Και όμως παίζει!

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, οι χώρες καλούνται να αναπτύξουν νέα σχέδια για να μηδενίσουν τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050. Το σχέδιο της ΕΕ θα είναι ένα απ’ τα πρώτα που θα δημοσιευθούν και οι ειδικοί λένε ότι θα αποτελέσει πρότυπο για τα πλάνα που θα ακολουθήσουν ανά τον κόσμο.

Στις Ευρωεκλογές το κίνημά μας τα έβαλε με την ακροδεξιά, ακριβώς για να έχουμε ευκαιρίες όπως αυτή. Ας την αρπάξουμε! Πρόσθεσε το όνομά σου για να παραδώσουμε τις φωνές μας στις κυβερνήσεις, πριν συναντηθούν. Ας βάλουμε τέλος στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα που σκοτώνουν τη ζωή στον πλανήτη μας!

Ευρώπη: Τέλος στα καυσαέρια! 

Πριν μερικά χρόνια, όταν το κίνημά μας ξεκίνησε να πιέζει για 100% καθαρή ενέργεια, μας είχαν πει ότι είναι αδύνατο να συμβεί. Αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Και τώρα μπορεί να είμαστε πολύ κοντά σε μια μεγάλη νίκη για το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων.

Η κλιματική αλλαγή συνιστά μια υπαρξιακή απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Breakthrough για την Αποκατάσταση του Κλίματος στη Μελβούρνη.

Η έρευνα, η οποία παρουσιάζει ένα «απαισιόδοξο» σενάριο, διαβλέπει καθόλου αμελητέες πιθανότητες να «καταρρεύσει» η ανθρώπινη κοινωνία έως το 2050, αν δεν ληφθούν σοβαρές δράσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας.

Η κεντρική θέση του «σεναρίου» είναι ότι μέχρι σήμερα οι κλιματολόγοι και λοιποί επιστήμονες έχουν κάνει πολύ συντηρητικές προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τον πλανήτη και μάλιστα στο όχι μακρινό μέλλον. Οπως λένε οι δύο συγγραφείς της έρευνας Ντέηβιντ Σπρατ και Ίαν Ντάνλοπ, η κλιματική κρίση – όρος προτιμότερος πλέον από την κλιματική αλλαγή- είναι κάτι μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο από οτιδήποτε άλλο έχουν αντιμετωπίσει οι άνθρωποι μέχρι σήμερα.

Τα υπάρχοντα μοντέλα πρόβλεψης αδυνατούν να ενσωματώσουν όλη αυτή την πολυπλοκότητα και άρα την κλίμακα των πιθανών μελλοντικών συνεπειών. Η αλήθεια είναι πιθανώς πολύ χειρότερη από οποιοδήποτε μοντέλο μέχρι σήμερα, εκτιμούν οι δύο Αυστραλοί ερευνητές.

Όπως αναφέρουν, το σενάριό τους προβλέπει αρχικά ότι οι κυβερνήσεις του πλανήτη θα αγνοήσουν τη συμβουλή των επιστημόνων και δεν θα προχωρήσουν σε μια οικονομία με ολοένα λιγότερες εκπομπές άνθρακα, π.χ. μέσω μαζικής υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συνέπεια θα είναι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία να ανέβει τελικά έως τα μέσα του 21ου αιώνα κατά τουλάχιστον τρεις βαθμούς Κελσίου ή και κατά τέσσερις, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για αύξηση μικρότερη των δύο βαθμών.

Αυτό θα οδηγήσει σε εκτεταμένη τήξη των πάγων και σε καταστροφικές ξηρασίες που θα αποψιλώσουν πολλά δάση, τα οποία απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ένας φαύλος κύκλος, που θα οδηγεί σε ολοένα πιο υψηλές θερμοκρασίες, άνοδο της στάθμης των θαλασσών και ξηρασίες, καθώς επίσης σε άλλα ακραία και φονικά καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.)

Οι συγγραφείς της έρευνας υποθέτουν ότι τα 35% της χερσαίας έκτασης της Γης και το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εκτίθενται πλέον πάνω από 20 μέρες το χρόνο σε θανατηφόρες θερμοκρασίες πέρα από το όριο της ανθρώπινης επιβίωσης.

Σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη θα μετατραπεί σε έρημο, ολόκληρα οικοσυστήματα της φύσης θα καταρρεύσουν (αρχίζοντας με τα κοράλλια), η γεωργία σε πολλές περιοχές θα πληγεί δραματικά ή θα καταστεί αδύνατη (ξεκινώντας από τους τροπικούς), ενώ περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως από φτωχές χώρες, θα γίνουν κατ’ ανάγκη πρόσφυγες με προορισμό τις πιο πλούσιες χώρες.

Αυτή η μαζική ροή προσφύγων, σε συνδυασμό με την απειλή της υψηλότερης στάθμης των θαλασσών για πολλές παράκτιες πόλεις του ανεπτυγμένου κόσμου, καθώς και η ολοένα μεγαλύτερη έλλειψη τροφίμων και η εντεινόμενη λειψυδρία που θα πλήξει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους, θα αρχίσουν να δοκιμάζουν την ίδια την αντοχή και τη συνοχή ακόμη και ισχυρών χωρών όπως οι ΗΠΑ.

Στο σημείο αυτό, είναι πιθανό ότι θα ξεσπάσουν ένοπλες συγκρούσεις μέσα στις χώρες και μεταξύ χωρών για τη διασφάλιση ζωτικών πόρων για την επιβίωση (νερού, τροφής, ενέργειας κ.α.), φέρνοντας πιο κοντά ακόμη και την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου. Η κατάληξη θα είναι «σκέτο χάος», σύμφωνα με το σενάριο, και ίσως «το τέλος του παγκόσμιου ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον ξέρουμε» – κάτι που, άλλωστε, έχουν παρουσιάσει αρκετές κινηματογραφικές ταινίες.

Σύμφωνα με τους Αυστραλούς συγγραφείς, η ανθρωπότητα έχει περιθώριο περίπου μια δεκαετία για να κάνει την παγκόσμια μετάβαση σε μια οικονομία και κοινωνία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Όπως λένε, η προσπάθεια αυτή πρέπει να «είναι αντίστοιχης κλίμακας με την επείγουσα κινητοποίηση για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και τουλάχιστον ανάλογη του μεταπολεμικού Σχεδίου Μάρσαλ για την ανάπτυξη ενός κατεστραμμένου κόσμου. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here