Ολοένα και λιγότεροι πολίτες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές (efsyn.gr)

0
592

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για την ανανέωση του Ευρωκοινοβουλίου αυξάνεται η άνοδος της αποχής. Κατά μέσο όρο ένας στους δύο πολίτες δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη το φαινόμενο λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το 1979, στις πρώτες ευρωεκλογές, η αποχή έφτασε το 38%. Το ποσοστό αυξανόταν κάθε πέντε χρόνια για να φτάσει στο ύψος ρεκόρ του 57,4% κατά τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014. Σχεδόν σε όλες τις χώρες, η αποχή είναι παραδοσιακά μεγαλύτερη από εκείνη στις εθνικές αναμετρήσεις. «Η διαφορά είναι κατά μέσον όρο 25 μονάδες και παρατηρείται εξίσου στην Ανατολική και στη Δυτική Ευρώπη», υπογραμμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολιβιέ Ροζενμπέργκ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, τον Σεπτέμβριο του 2018 μόλις το 48% των Ευρωπαίων εκτιμούσε πως η «ψήφος του μετρά στην ΡΡ», έναντι ποσοστού 62% που θεωρεί πως η ψήφος του έχει βάρος για την πολιτική στην ίδια του τη χώρα.

Το 1979, η προσέλευση στις κάλπες ήταν υποχρεωτική σε τρεις από τις χώρες της τότε ΕΟΚ-Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο—οι οποίες αντιπροσώπευαν το 26% του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος. Η ποσόστωση αυτή μειώθηκε κατά 5 μονάδες έπειτα από την άρση της υποχρεωτικής ψήφου στην Ιταλία στη δεκαετία του ’90, «γεγονός που ενδέχεται να συνέβαλε σημαντικά στην μείωση του γενικού ποσοστού συμμετοχής» στις ευρωεκλογές, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ. Ωστόσο, η υποχρεωτικότητα της ψήφου δεν αποτελεί εγγύηση. Εάν η αποχή το 2104 ήταν εξαιρετικά ισχνή στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο (10 και 15% αντίστοιχα), ιδιαίτερα υψηλή κυμάνθηκε στην Ελλάδα (40%) και στην Κύπρο (56%). Στη δε Σλοβακία έφθασε το 87%.

Ανοδική πορεία στην Ανατολική Ευρώπη

Έκπληξη αποτελεί η γενικότερα υψηλή αποχή που κυριαρχεί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που μπήκαν στην Ε,Ε, έπειτα από τις διαδοχικές της διευρύνσεις του 2004, 2007 και 2013. Όπως εξηγεί ο Ροζενμπέργκ, στις χώρες αυτές «η ψήφος δεν έχει καθοσιωθεί» τόσο, όσο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Για εμάς η ψήφος είναι συνώνυμο της δημοκρατίας, ενώ αυτός ο δεσμός είναι λιγότερο εμφανής στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου εξακολουθεί να είναι ζωντανή η μνήμη των μη πλουραλιστικών εκλογών» της κομμουνιστικής εμπειρίας τους. Επιπλέον, στις χώρες αυτές «υπάρχει μία γενικευμένη αστάθεια όσον αφορά το καθεστώς των κομμάτων, που συχνά αλλάζουν ονομασία, συμμαχίες κλπ. Κι αυτό δεν βοηθά στην ταύτιση του οπαδού με την ψήφο».

«Απειλή» και για τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε.

Αλλά, με εξαίρεση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, η αποχή δεν αφήνει απρόσβλητες και τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. Στη Γαλλία και την Ολλανδία από το 40% του 1979 έφθασε το 60% το 2014, στην Ιταλία από το 14% έφθασε το 43% και στη Γερμανία από το 34% άγγιξε το 50%. Το ανησυχητικό είναι πως η αδιαφορία των ψηφοφόρων να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα επεκτείνεται και στην περίπτωση των εθνικών εκλογών.

Ωστόσο, η αποχή έχει κατά το μάλλον ή ήττον σταθεροποιηθεί μετά το 2004 στη Γαλλία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Ροζενμπέργκ «έχει αγγίξει ένα όριο» και αυτό εξηγείται «από μία συγκεκριμένη συνείδηση που έχει αναπτυχθεί στον κόσμο, ιδίως με την κρίση, πως η Ε.Ε. αποτελεί τμήμα του προβλήματος και ίσως μέρος και της ίδιας της λύσης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here