ΠΡΟΚΟΝΝΗΣΙΑ 2019

0
1041

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ ΩΡΩΠΟΥ

ΠΡΟΚΟΝΝΗΣΙΑ 2019

 

 

Ο Πολιτιστικός και Πνευματικός Όμιλος Νέων Παλατίων Αττικής, για ακόμα μια χρονιά δηλώνει την δυναμική του παρουσία στα Πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Ωρωπού με τα Προκοννήσια 2019.

Πάντα με σεβασμό και πνεύμα δημιουργίας, συμβάλει στην αναβίωση των εθίμων του τόπου μας αλλά και στην δίασωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου ”άνοιξαν” οι εκδηλώσεις με την μουσικοχορευτική παράσταση ”Κύκλωσε, ξεκύκλωσε και πάλι ξανακύκλωσε” που διεξήχθη στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου στα Νέα Παλάτια. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από τις αλησμόνητες πατρίδες και όχι μόνο, παρουσία πλήθους κόσμου.

 

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 23 Ιουνίου και Δευτέρα 24, πραγματοποιείται το έθιμο του ”ΚΛΗΔΟΝΑ”, στον ίδιο χώρο.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το επόμενο Σαββατοκύριακο με το φεστιβάλ χορωδιών και τίτλο ”Καλώς ανταμωθήκαμε να Πούμε ένα τραγούδι” και την Κυριακή 30 Ιουνίου στο ΓΕΛ ΩΡΩΠΟΥ ”Μίκης Θεοδωράκης, με την θεατρική παράσταση του έργου ο ”ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ” του Μολιέρου, από τα μέλη του συλλόγου.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΙ-ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Στις 23 Ιουνίου το βράδυ, παραμονή της γιορτής του Άη Γιάννη του Κλήδονα, άναβαν φωτιές στις γειτονιές και πηδούσαν λέγοντας «άντε κι από χρόνου». Το έθιμο αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στα Νέα Παλάτια. Όταν έσβηναν οι φωτιές, ελεύθερα κορίτσια πήγαιναν στα πηγάδια μ’ ένα μαστραπά κι έπαιρναν το αμίλητο νερό. Το σκέπαζαν μ’ ένα κόκκινο πανί , ώσπου να το πάνε σπίτι. Τότε οι ελεύθερες κοπέλες έδιναν τα σημαδάκια τους ,σταυρουδάκια, καρφίτσες, διακοσμητικά, κουμπιά κτλ, και τα έριχναν μέσα στο μαστραπά.

Όταν έφταναν στο σπίτι τον έβαζαν στα κεραμίδια και τη χαραυγή πριν ο ήλιος βγει, έπαιρναν το μαστραπά μέσα. Το πρωί οι ελεύθερες κοπέλες έβαζαν το αμίλητο νερό στο στόμα και έβγαιναν έξω, για να ακούσουν το όνομα του άντρα που θα έπαιρναν. Εάν σε κάποια δεν άρεσε το όνομα έφτυνε το νερό. Το ηλιοβασίλεμα στις γειτονιές που είχαν πολλές ανύπαντρες ανοίγονταν ο Κλήδονας. Πριν αρχίσουν μαζεύονταν ελεύθερες κοπέλες και όλες μαζί τραγουδούσαν ειδικά τραγούδια του Κλήδονα κυρίως στιχάκια.

Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ Αηγιαννιού τη χάρη

κι όποια ‘ναι καλορίζικια ας έρτει να το πάρει

Έβαζαν μια μικρή να τραβά απ’ τον μαστραπά τα σημαδάκια και σε όποια κοπέλα τύχαινε το σημάδι της, εύχονταν καλορίζικα και της έλεγαν ότι μέσα στο χρόνο θα αρραβωνιαστεί. Μετά από κάθε τράβηγμα σημαδιού , λέγανε στιχάκια με σαφές ερωτικό περιεχόμενο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου μας, στην προσπάθεια του να διασώσει και να διαδώσει τα έθιμα του χωριού μας, αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο του Αη Γιάννη του Κλήδονα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here