5η Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού

0
801

Η προγραμματισμένη σύσκεψη που γίνεται κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε χθες 27 Ιουνίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον Δήμου Ωρωπού και την Δημοτική Αρχή.

Η επιτροπή καθυστέρησε να συνεδριάσει λόγο των εκλογών, αφού συνήθως συγκαλείται με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Να σημειώσουμε πως σήμερα συνεδριάζει και η αντίστοιχη επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, διευρυμένη και με με περισσότερους φορείς, λόγω της τεράστιας έκτασης που επιχειρεί, αλλά και στην σκιά των δυσάρεστων γεγονότων στο μάτι της Αττικής με τις ανθρώπινες απώλειες.

Βασικός στόχος ήταν ο έγκαιρος συντονισμός και η άμεση συνεργασία των φορέων και των υπηρεσιών για την εκτέλεση έργων και δράσεων πρόληψης και επιχειρησιακής ετοιμότητας του Δήμου Ωρωπού για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2018.

Στην συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν:
Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, ο νέος Διοικητής του 6
ου Πυροσβεστικού Σταθμού καθώς και εκπρόσωποι από την Πυροσβεστική, η Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Ωρωπού, εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΥΕ, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Καπανδριτίου και εκπρόσωποι όλων των Εθελοντικών Ομάδων Πυρόσβεσης και Πυροπροστασίας των περιοχών του Δήμου Ωρωπού.

Ευτυχώς η περσινή χρονιά ήταν από τις καλύτερες που αντιμετώπισε ο Δήμος Ωρωπού τα τελευταία χρόνια, χωρίς να συμβούν ιδιαίτερα επικίνδυνα φαινόμενα στην περιοχή μας.

Ο συντονισμός, η άριστη προετοιμασία των εθελοντικών ομάδων και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και η εγρήγορση της Δημοτικής Αρχής, απέτρεψαν φαινόμενα εξάπλωσης μικροεστιών που συνέβησαν κατά εκατοντάδες, όπως σε κάθε περίοδο.

Κύρια μέριμνα της Δημοτικής Αρχής αφορά τον καθαρισμό των δασικών και αγροτικών δρόμων σε όλες τις ενότητες, που φέτος καθυστέρησε αισθητά, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών. Πρέπει να εξασφαλιστεί η άμεση και ασφαλής προσπελασημότητα σε κάθε είδους οχήματα που θα σπεύσουν στην έναρξη της φωτιάς.

Επισημάνθηκαν κάποιοι δασικοί δρόμοι που πρέπει να αποκατασταθούν, απαραίτητοι για την έγκαιρη και ασφαλή διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων και η ”χαρτογράφηση” όλων των λειτουργικών κρουνών, που πλέον εμφανίζονται με εφαρμογή στα κινητά των στελεχών Δασοπυρόσβεσης.

Για άλλη μια χρονιά, μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στις ενέργειες της ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τους χώρους ευθύνης καθαρισμού των πυλώνων και των υπολοίπων εγκαταστάσεων. Ας μην ξεχνάμε πως στην μεγάλη φωτιά της προπερυσινής χρονιάς, σύμφωνα με πόρισμα της πυροσβεστικής, οι κύριες ευθύνες αφορούσαν την ΔΕΗ, και τον πλημμελή καθαρισμό των πυλώνων.

Τέλος αναφορά έγινε στην εκπαίδευση και στο μητρώο των εθελοντικών ομάδων του Δήμου μας. Οι εθελοντές, για άλλη μια χρονιά είχαν την δυνατότητα εκπαίδευσης μέσω ειδικών σεμιναρίων και ασκήσεων σε πραγματικές συνθήκες. Η άρτια εκπαίδευση τους, ο ειδικός εξοπλισμός και η σωστή ενημέρωση, υπήρξε το κλειδί της επιχειρησιακής τους ικανότητας κατά την χρονιά που πέρασε.

Ας ελπίσουμε η φετινή χρονιά να είναι ασφαλής, χωρίς συμβάντα και πύρινες καταστροφές, και να έχουμε μια ομαλή αντιπυρική περίοδο.

Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε πως, κανένας εκπρόσωπος της Νέας Δημοτικής Αρχής δεν παρευρέθηκε, πλην του κ.Δημητρίου Νόντα.

Θεωρούμε την αστοχία και την αμέλεια αυτή σοβαρή, καθώς η τύχη του Δήμου Ωρωπού θα είναι στις πλάτες τους από την 1η Σεπτεμβρίου. Ίσως να αγνοούν πως μεγάλες φωτιές και καταστροφές στην χώρα έχουν συμβεί και φθινοπωρινούς μήνες, ειδικά με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών των τελευταίων χρόνων. Θεώρησαν περιττό μάλλον, να λάβουν γνώση για την ετοιμότητα του μηχανισμού και να προσθέσουν ανάλογα στην συζήτηση με κάποιες πιθανές παρεμβάσεις τους.

Όπως και να έχει, είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και εθελοντισμού στον Δήμο Ωρωπού, ξεπερνώντας τις τακτικές ”παιδικής χαράς” της αρχής Οικονομάκου που ζήσαμε κατά το παρελθόν.

Ελπίζουμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και στην ακόμα καλύτερη αποτελεσματικότητα στο μέλλον, καθώς είναι βέβαιο πως η δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία θα είναι το κύριο μέλημα των Δήμων στο μέλλον και η μόνη υπαρκτή προστασία από τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και φέτος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here