Αλλαγή φιλοσοφίας ;…

0
1174

Το προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο παρακολουθήσαμε χθες με διοίκηση την Δημοτική Αρχή του κ.Θωμά Ρούσση. Θα ακολουθήσει ακόμα ένα στα τέλη του μήνα, ή, στις αρχές του επομένου. Τα δυο αυτά συμβούλια έχουν έκτακτο χαρακτήρα καθώς απαγορεύονται εκ του νόμου τακτικές συνεδριάσεις, με τον φόβο να μην ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις από τις απερχόμενες Δημοτικές Αρχές, υπονομεύοντας, όπως ατυχώς ανέφερε ο κ.Ηλιάσκος Βαγγέλης χθες, αλλά προκαταβάλλοντας, όπως σωστά διόρθωσε εκ των υστέρων και μετά από αντιδράσεις, τις νέες Δημοτικές Αρχές.

Μια σοφή απόφαση του Νομοθέτη, που δυστυχώς από κάποιους που δεν έχουν καμία διάθεση να προχωρούν τις διαδικασίες και να κωλυσιεργούν αναίτια δρομολογημένες καταστάσεις προς όφελος των δημοτών, γίνονται ο μοναδικός λόγος άρνησης δικαιολογώντας την οσφυοκαμψία και την αναβλητικότητα που τους χαρακτηρίζει. Τα ψέματα έχουν τελειώσει όμως και πολύ σύντομα αυτοί που αρνήθηκαν τα πάντα και τους πάντες για πέντε συναπτά έτη, θα πρέπει να αποφασίζουν για πολύ σημαντικά πράγματα που αφορούν τις ζωές των συνδημοτών μας. Και το κυριότερο, να συνεχίσουν την δουλειά και τις ενέργειες που έκαναν μεθοδικά, οι προκάτοχοι τους, χωρίς υστεροβουλία, χωρίς πολιτικά προσχώματα, χωρίς εκδικητικότητα και αμφισβήτηση της πατρότητας των έργων.

Εδώ είμαστε και θα τα δούμε από κοντά όλα αυτά, όταν σιγά σιγά η νέα Δημοτική Αρχή θα δείξει την ‘’πολιτική περπατησιά της’’ αφήνοντας τα ίχνη της με τις πρώτες αποφάσεις.

Αυτά όμως στο μέλλον…

Αλλαγή φιλοσοφίας ;…ακούσαμε χθες, πολλάκις, από τον νέο Δήμαρχο Ωρωπού κ.Γιασημάκη Γιώργο. Απόλυτα σεβαστό, ορθό, κατανοητό.

Για ποια θέματα όμως; Όπως στο χθεσινό που αφορούσε την…                                                        <<  Έγκριση κατασκευής του δευτερεύοντος δικτύου και των εξωτερικών διακλαδώσεων που αντιστοιχούν στο προς κατασκευή δευτερεύον δίκτυο της περιοχής Καλάμου και Αγίων Αποστόλων  του Δήμου Ωρωπού, στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου «Συλλογής, Μεταφοράς, Επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Καλάμου και Αγίων Αποστόλων Δήμου Ωρωπού».

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ήταν η <<…εκχώρηση από τον Δήμο μας στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. της αρμοδιότητας Φορέα Υλοποίησης, Προϊσταμένης Αρχής και Διευθύνουσας Υπηρεσίας κατά την διαδικασία ανάθεσης και κατασκευής του Δευτερεύοντος Δικτύου Αποχέτευσης της περιοχής Καλάμου και Αγίων Αποστόλων Δήμου Ωρωπού, καθώς και της αρμοδιότητας κατασκευής των αντιστοίχων συνδέσεων των ακινήτων στις οδούς που θα κατασκευαστεί το Δευτερεύον Δίκτυο. Στόχος είναι ο βέλτιστος συντονισμός για την ταχύτερη και επιτυχή υλοποίηση και λειτουργία του έργου…>>                                                                        Η πιο λογική απόφαση που θα μπορούσαν να σκεφτούν οι ιθύνοντες, απευθυνόμενοι στην εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του βιολογικού, την πρώτη φάση δηλαδή και την τελική ολοκλήρωση του(δεύτερη φάση). Είπαμε όμως, άλλη φιλοσοφία, άλλο σκεπτικό, άλλη διάθεση. Θα ακολουθούσουν ΒΙΝΤΕΟ που θα καταδεικνύουν αυτά που γράφουμε σήμερα, με κάποιους διαλόγους που τις περισσότερες φορές υπήρξαν άνευ λόγου και αιτίας, πάντα κατά την άποψη μας.

Δυο βασικά συμπεράσματα πρόεκυψαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Το πρώτο είναι πως θα αντιμετωπίσουμε μια ”άλλη φιλοσοφία”,  κουβέντα που ειπώθηκε πολλές φορές από τον επικεφαλής. Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα αποδώσει αυτή η φιλοσοφία σε μια πολύ σκληρή καθημερινότητα με τεράστια προβλήματα και ένα περιβάλλον οικονομικά σκληρό που έχει περιέλθει η αυτοδιοίκηση τα τελευταία 10 χρόνια. Ειδικά όταν διαδέχεσαι μια Δημοτική Αρχή που κατάφερε να εγγράψει στους προϋπολογισμούς της έργα 95 εκατομμυρίων ευρώ κατά την πενταετία που πέρασε και έγιναν πράξη, ή, θα γίνουν πολύ σύντομα στο άμεσο χρονικό διάστημα. Μένει να το δούμε από τα στελέχη της νέας Δημοτικής Αρχής.

Το δεύτερο και ασφαλές συμπέρασμα είναι πως αδιαμφισβήτητος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών θα είναι ο Βαγγέλης Ηλιάσκος. Φάνηκαν οι διαθέσεις τους από την χθεσινή παρουσία τους και ο ορισμός του σαν ειδικό αγορητή από τον νέο Δήμαρχο.                                                   Τέρμα λοιπόν στην παραφιλολογία των τελευταίων ημερών και στα διάφορα σενάρια που ακουστήκαν στην πολιτική πιάτσα. Η διαδρομή του στις προηγούμενες Δημοτικές αρχές που συμμετείχε και στο ίδιο αντικείμενο, δεν άφησε καμιά αμφισβήτηση για κανένα. Μια καρέκλα ηλεκτρική, που χρειάζεται άμεσα αντανακλαστικά, πολλή γνώση και έντονη παρουσία στις προϊστάμενες Υπηρεσίες. Η απόδοση της τεχνικής υπηρεσίας είναι ο καθρέπτης της εκάστου αρχής, υλοποιώντας το όραμα, την σκέψη, τον προγραμματισμό της. Και αυτός είναι ο λόγος που είθισται η διάρκεια της θητείας του πολιτικού προϊσταμένου να είναι τετραετής.

Μένει να το δούμε.

Το τελευταίο σχόλιο μας αφορά τον περιορισμένο  αριθμό προσέλευσης των ενδιαφερόμενων για την παράταξη που θα διοικήσει την επομένη τετραετία. Ελάχιστοι προσήλθαν στο προτελευταίο χθεσινό συμβούλιο, προκαλώντας εντύπωση σε όλους. Αυτό επιδέχεται πολλών ερμηνειών και εξηγήσεων, κάτι που δεν θα μπούμε στον πειρασμό να κάνουμε. Ίσως το καλοκαίρι, η έντονη ζέστη και ο καύσωνας κράτησε πολλούς μακριά από αποφάσεις πολύ σημαντικές για τον τόπο μας. Να σημειώσουμε πως τα περισσότερα από τα χθεσινά θέματα, θα απασχολήσουν πολύ έντονα τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιμετωπιστούν από τις ομάδες με τις εύθραυστες ισορροπίες και την τρίτη δύναμη, που θα καθορίζει τις αποφάσεις. Πέντε νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, νέοι στις διαδικασίες, με καμία σχετική πείρα κατά το παρελθόν για όλους τους.

Κανένας από αυτούς, δεν ένοιωσε την ανάγκη να παραστεί χθες, έστω για να παρακολουθήσει την διαδικασία για τα μελλούμενα, που θα τους απασχολήσουν σύντομα.

Θα περιμένουμε τον Σεπτέμβριο…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here