Ν/σχ ΥΠΕΣ: Ποιες αλλαγές έρχονται στον «Κλεισθένη» Μείωση θητείας Aντιδημάρχων, Aντιπεριφερειαρχών

0
472

Αλλαγές προβλέπονται από τον νέο υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ακυβερνησία στους Δήμους και τις περιφέρειες της χώρας σε περιπτώσεις μη πλειοψηφίας των Δημοτικών-Περιφερειακών σχημάτων που αναδείχτηκαν από τις πρόσφατες εκλογές, όπως στο Δήμο μας.

Φυσικά ούτε λόγος δεν μπορεί να γίνει για την πλειοψηφία των Δημοτικών-Περιφερειακών συμβουλίων καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση συγκρούεται με την συνταγματικότητα των διορθωτικών νομοσχεδίων.

Έτσι για κάποιους που προσπαθούν να »εφεύρουν» διάφορα νομοθετήματα περί πλειοψηφιών, είναι παντελώς άστοχοι καθώς οι ισορροπίες στο κορυφαίο αποφασιστικό όργανο των Δήμων-Περιφερειών, δεν αλλάζει.

Και όπως όλοι μας γνωρίζουμε, οι περισσότερες αποφάσεις των επιτροπών, οικονομικής-ποιότητας ζωής αλλά και Νομικών Προσώπων, »περνούν» από τα Δημοτικά-Περιφερειακά συμβούλια.

 

Στον Δήμο Ωρωπού λοιπόν, με την απόλυτη ισορροπία των δυο πρώτων παρατάξεων(από 17 συμβούλους), ο Νεοεκλεγείς Δήμαρχος θα εξαρτάται από την συγκατάθεση της τρίτης παράταξης, προκειμένου να συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό 21.

Καταλαβαίνουμε όλοι την κρισιμότητα που διαμορφώνεται από την φυσική παρουσία των συμβούλων(συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης), αλλά κυρίως από την παρουσία και την στάση του Τρίτου Συνδυασμού που εκπροσωπείται από πέντε συμβούλους. Κάθε απουσία θα έχει μεγάλη σημασία, καθώς κανένας δεν μπορεί να απουσιάζει για προσωπικούς λόγους ή ξαφνικής και αναίτιας αδιαθεσίας του και κυρίως τα ναι ή τα όχι του τρίτου συνδυασμού.

Αναμένεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχές ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ…

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές χθες, θα κατατεθεί στη Βουλή το δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την επίτευξη κυβερνησιμότητας στους δήμους και τις περιφέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο, θα πάρει εντός ημερών το δρόμο προς τη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του μίνι φορολογικού με τις ελαφρύνσεις του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στις 120 δόσεις,

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  • Θέσπιση δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη), οι οποίες λογίζονται ως ενιαία παράταξη για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η συνεργασία τους κατά τρόπο αντίστοιχο με την Κοινοβουλευτική διαδικασία (σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων).   Αυτό φυσικά σημαίνει και τις ανάλογες εξασφαλίσεις με παροχή και διάθεση σε θέσεις διοικητικές, όπως Αντιδημαρχίες, Προεδρίων Νομικών Προσώπων, και άλλα…)
  • Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στις επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους Δήμους, Οικονομική Επιτροπή και λοιπές επιτροπές στις Περιφέρειες). Με τον τρόπο αυτό o Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν από τους πολίτες, διατηρώντας όμως τον σημαντικό ρόλο του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα μεταφέρονται στις επιτροπές περιορισμένος αριθμός αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχει ο ΟΤΑ (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ) ώστε υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της πολιτικής του Δημάρχου με τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ.
  • Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του Προϋπολογισμού των ΟΤΑ (καθώς και του Τεχνικού Προγράμματος, του Επιχειρησιακού Προγράμματος και της ψήφισης τελών) και εισαγωγή νέας διαδικασίας η οποία δίνει στις υπόλοιπες παρατάξεις (πλην Δημάρχου / Περιφερειάρχη) τη δυνατότητα διαφωνίας επί τεκμηριωμένης αντιπρότασης. Σε περίπτωση μη αποδοχής αντιπρότασης με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου ισχύει η πρόταση / εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.
  • Μειώνεται η θητεία των Αντιπεριφερειαρχών και των Αντιδημάρχων σε 1 έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών (κοινώς…όλοι χωράνε)
  • Σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κάθε περιφέρεια προσλαμβάνει έναν εξειδικευμένο ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνεργασία όλο το έτος με την κεντρική κρατική δομή.

ΠΗΓΗ:Αυτοδιοίκηση. gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here