Αλιεύτηκε καρχαρίας στα νερά του Ευβοϊκού

0
4451

Καρχαρία κατάφερε να ψαρέψει γνωστός ερασιτέχνης ψαράς με το παραγάδι του στα νερά της περιοχής μας, πριν λίγες ημέρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που αλιεύεται καρχαρίας στα νερά μας, αφού ο Ευβοϊκός κόλπος είναι πέρασμα για χιλιάδες ειδή ψαριών.

Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν αλιευτεί ανάλογες ψαριές με πολλά είδη καρχαρία που τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα και δεν μπορούν να επιτεθούν σε ανθρώπους. Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για τους λουόμενους της περιοχής μας και το μόνο που έχουμε να ευχηθούμε, είναι καλοφάγωτο στον συμπαθή ερασιτέχνη ψαρά.

Οι καρχαρίες είναι στη κορυφή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας της θάλασσας. Η ονομασία καρχαρίας προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “κάρχαρον” (= πριόνι), λόγω σχήματος και διάταξης των δοντιών του. Έχουν διαφοροποιηθεί σε περίπου 440 είδη με μέγεθος από 20 εκατοστά μέχρι 15 μέτρα (φαλαινοκαρχαρίας), και πολλά γνωστά είδη καρχαριών όπως ο λευκός καρχαρίας, ο καρχαρίας τίγρης, ο γλαυκοκαρχαρίας, ο καρχαρίας μάκο και ο σφυροκέφαλος εντυπωσιάζουν με την δύναμη, τα κυνηγετικά τους ένστικτα αλλά και τους μύθους που τα περιβάλλουν.

Στην πραγματικότητα όμως, και ιδίως στη χώρα μας ο κίνδυνος επίθεσης από καρχαρία σε λουόμενους και ψαράδες είναι απειροελάχιστος αφού τα τελευταία 161 χρόνια έχουν σημειωθεί μόλις 14 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 11 θανατηφόρες. Τα είδη που σπανίζουν στη Μεσόγειο έχουν σχετική αναφορά, όμως δεν αποκλείονται αφού έχει αποδειχτεί ότι αρκετά είδη καρχαριών “εισβάλουν” στη Μεσόγειο ακολουθώντας πλοία ή απλά αναζητώντας τροφή.

Υπάρχουν λευκοί καρχαρίες στην Ελλάδα;

Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε, ποια είναι η σχέση του λευκού καρχαρία με τις ελληνικές θάλασσες. Η απάντηση είναι μία. Ο λευκός καρχαρίας, είναι ένας από τα 35 είδη καρχαρία που βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα και μάλιστα ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί στην περιοχή του Κρητικού Πελάγους.

Στα νερά μας διαβιούν 47 είδη καρχαριών υμπεριλαμβανόμενου του γνωστότερου και πιο τρομακτικού πλάσματος των θαλασσών, του Μεγάλου Λευκού.

Ο λευκός καρχαρίας επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι και πάνω από 2 τόνους. Είναι το μόνο είδος του γένους του Carcharodon που υπάρχει ακόμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here