«ΝΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ» ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ;

0
383

Είναι Πέμπτη 8 Αυγούστου, στον ναό της Δημοκρατίας, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Διεξάγεται μια ιδεολογικά φορτισμένη συζήτηση, σχετική με το πανεπιστημιακό άσυλο. Όπως αναμένεται τα κόμματα της Δεξιάς, ΝΔ και Ελληνική Λύση υπερψηφίζουν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το ΚΙΝΑΛ ψηφίζει «ΠΑΡΟΝ» ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ 25 και ΚΚΕ καταψηφίζουν, θεωρώντας πως παύει να προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία. Τις ανησυχίες αυτές λοιπόν ήρθε να φουντώσει αντί να αμβλύνει η ΝΔ.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, με ύπουλο τρόπο, παρακάμπτοντας τον διάλογο με μέσα της δεκαετίας του ’50 και του ’60, η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης καταθέτει άρον- άρον προς ψήφιση 4 τροπολογίες κατά παραγγελία των φίλων και χορηγών βιομηχάνων. 

 

Οι τροπολογίες αυτές καταργούν 3 άρθρα νόμων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

 

Άρθρο 9 του Ν.4554/2018. Με τον νόμο αυτό οι εργαζόμενοι μπορούσαν να διεκδικήσουν απλήρωτες αμοιβές τόσο από τον εργολάβο- εργοδότη, όσο και από τον κύριο του έργου προκειμένου να εξαλείψει φαινόμενα ασυδοσίας σε βάρος εργαζομένων σε διάφορους τομείς δημοσίου και ιδιωτικού χώρου. ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ.

  • Άρθρο  48 του Ν.4611/2019. Με τον νόμο αυτό για να απολύσει ένας εργοδότης τον εργαζόμενο θα έπρεπε να αποδείξει πως υπάρχει βάσιμος λόγος για την ενέργεια αυτή ενώ θα έπρεπε να την υποβάλλει γραπτώς και να καταβάλλει αποζημίωση στον εργαζόμενο. ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ.

  • Άρθρο 58 του Ν.4611/2019. Με τον νόμο αυτό, εν εξελίξει μιας συμφιλιωτικής διαδικασίας ή επίλυσης διαφοράς μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την ανάκληση μιας απόλυσης, οι προθεσμίες που έχει ο εργαζόμενος για κατάθεση αγωγής δεν εξαντλούνταν*. ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ.

    * Συχνά οι εργοδότες εξαντλούσαν προσχηματικά τον χρόνο της συμφιλιωτικής διαδικασίας για να χάσει ο εργαζόμενος την ευκαιρία (εξάντληση χρονικής προθεσμίας) να προσφύγει στη δικαιοσύνη.  (Δ. Τερζής 9/8/2019, ΕΦ.ΣΥΝ.)

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25 αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα του κοινοβουλίου. Η Ελληνική Λύση παρέμεινε εξαπολύοντας καταγγελίες στις μεθοδεύσεις της νέας Κυβέρνησης. Ο Πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «Ξηλώνεται η φιλεργατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς όπως ισχυρίστηκε «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά Κυβέρνηση Συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν ώς «πραξικοπηματική» την ενέργεια της Κυβέρνησης να καταθέσει ένα αντεργατικό νομοσχέδιο λίγα λεπτά πριν τη λήξη της συνεδρίασης. 

Βέβαια, τα ΜΜΕ που στηρίζουν το κόμμα της κυβέρνησης επέλεξαν να μην επεκταθούν πάρα μόνο στην τέταρτη τροπολογία που αφορούσε τις συντάξεις. Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ουσιαστικά αποκρύπτεται από δελτία και πρωτοσέλιδα.

 

Άραγε εάν άλλη κυβέρνηση είχε προβεί σε παρόμοια κοινοβουλευτική μεθόδευση θα παρέμεναν σιωπηρά; Εικάζουν πως οι πολίτες θα χειραγωγηθούν εύκολα. 

Θα έχουν άραγε όμως δίκιο; 

Δημήτρης Τόλιας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here