Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1989.

0
462

Παρακάτω, παραθέτουμε μερικά μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο “Ασπρο – Μαύρο” (εξαντλημένο, μόνο σε παλαιοβιβλιοπωλεία) που αποτελεί σειρά άρθρων του εν έτει (προσέξτε) 1983 και από τα οποία μπορεί κανείς να αντιληφθεί ποιος ήταν ο Παύλος Μπακογιάννης. Είναι εντυπωσιακό πως τα όσα γράφει ήδη το 1983 έχουν τρομερή συνάφεια και ομοιότητα με τα σημερινά προτάγματα και ζητούμενα της κοινωνίας μας, 30+ χρόνια μετά.

Για την κοινωνία:  “Το έχουμε επισημάνει κι άλλη φορά: η νεοελληνική κοινωνία παράγει αυταρχικές και φασιστοειδείς προσωπικότητες. Και σ’ αυτήν την αναπαραγωγή βοηθάει σημαντικά η διαπαιδαγώγηση στην οικογένεια, στο σχολείο, στο περιβάλλον.
Πολλοί θα αντιδράσουν ή ίσως και θα αγανακτήσουν ακόμα με αυτή τη διαπίστωση. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να αναρωτηθούν κατά πόσον η αντίδρασή τους είναι προιόν αυτής ακριβώς της αγωγής.”

“Όλοι μας ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι καλύτεροι δημοκράτες του κόσμου, δίνοντας στην δημοκρατία ένα πρωτόγονο περιεχόμενο: δημοκράτες είμαστε μόνο επειδή θέλουμε να κάνουμε πάντα αυτό που μας συμφέρει ή μας κατεβαίνει στο κεφάλι. Κι όχι σπάνια η δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο ταυτίζεται με τον ετσιθελισμό.”

 

Για την ενημέρωση, τα ΜΜΕ και την δημοσιογραφία:  “Παραποίηση, μονομέρεια, αποπροσανατολισμός του αναγνώστη, κιτρινισμός, λασπολογία ακόμα και χυδαιότητα έχουν αντικαταστήσει την δημοσιογραφική δεοντολογία, ενώ κατευθυνόμενες καμπάνιες απειλούν να υποκαταστήσουν την δημοσιογραφική έρευνα. Και το χειρότερο: πρώην υμνητές της χούντας έχουν μεταβληθεί σήμερα από τις στήλες των εφημερίδων σε κήνσορες της δημοκρατίας και των δημοκρατών.”

“Ο Έλληνας είναι ο πιο κακοπληροφορημένος πολίτης, αλλά και δέκτης των πιο φανταστικών και αποκρουστικά αλλοιωμένων γεγονότων από τα μέσα πληροφόρησης και τα πολιτικά κόμματα, σε τέτοιο σημείο που να μην είναι πια σε θέση να εκτιμήσει σωστά τον κόσμο και αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης: ο Ελληνας πολίτης δεν βρίσκεται μονο σε αδυναμία να δώσει σωστές λύσεις και να κάνει ορθές αναλύσεις. Κάνει συνέχεια λάθη στην εκτίμηση των καταστάσεων, των προοπτικών και των αντιδράσεων. Του λείπει με δυο λόγια η αναγκαία υποδομή για να αποφασίζει”.

 

Για το πολιτικό σύστημα:  “Δημοκρατία δεν σημαίνει να μπορεί να λέει μερικά υπονοούμενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να λέει και να ξελέει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, να κάνει κομματική πλύση εγκεφάλου η κρατική τηλεόραση, να παραπλανά ο Τύπος και να ξεφωνίζει με το παραμικρό η Αντιπολίτευση. Δημοκρατία σημαίνει πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα διάλογο. Και το πρώτο στοιχείο που λείπει από την σημερινή μας δημοκρατία είναι ακριβώς ο διάλογος. Και διάλογος δεν υπάρχει, όχι γιατί ο Έλληνας είναι τάχα άνθρωπος των μονολόγων. Αλλά γιατί το πολιτικό μας σύστημα, όπως έγινε και λειτουργεί, δεν δημιουργεί της προϋποθέσεις, ούτε προσφέρει τις απαραίτητες εγγυήσεις για διάλογο.”

Το Periklis E. Kontongonas

To make a short story long

26 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here