Απολύμανση του νερού: Μια υποχρεωτική διαδικασία από τους Δήμους, για την Δημόσια Υγεία.  

0
702

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΛΩΡΙΩΣΗ, που πρέπει να διενεργούν οι Δήμοι όλης της χώρας, προκειμένου να διαφυλάττουν την Δημόσια Υγεία των Δημοτών τους. Ένας λόγος παραπάνω για τα χαρακτηριστικά του δικού μας Δήμου Ωρωπού όπου στα διοικητικά του όρια φιλοξενεί φαρμακευτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα νερά μας, κατασκευάζοντας σκευάσματα που προορίζονται σε καταναλωτές για ιατρικούς λόγους. Το ίδιο ισχύει και για εταιρείες που ασχολούνται με  καλλυντικά σκευάσματα κυρίως για γυναίκες και όχι μόνο, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στον ΑΥΛΩΝΑ.

Είναι αυτονόητο λοιπόν, η ποιότητα των νερών της περιοχής να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, πρώτιστα για τους Δημότες μας και εκ των υστέρων για βιομηχανική χρήση. Παρακάτω αναφέρουμε τον ποιο ενδεδειγμένο τρόπο απολύμανσης των υδάτων(ΧΛΩΡΙΩΣΗ) και τρόπους εφαρμογής της.

Δεξαμενή στην Δημοτικη Ενότητα Αυλώνος

 

 

 

Κάποιοι από τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο νερό, είναι παθογόνοι και μπορούν να προκαλέσουν ήπιες μορφές προσωρινών διαταραχών στην υγεία. Για το λόγο αυτό το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο να απολυμαίνεται προτού καταναλωθεί.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος απολύμανσης είναι η χλωρίωση. Το χλώριο είναι ένα ισχυρά οξειδωτικό (απολυμαντικό) μέσο το οποίο δρα άμεσα και γρήγορα, καταπολεμώντας τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Προφανώς, η ποσότητα του χλωρίου που αναμιγνύεται με το νερό πρέπει να ελέγχεται, προκειμένου να αποφευχθούν αντίθετα αποτελέσματα. Το χλώριο πρέπει να διοχετεύεται πριν την αποθήκευση του νερού στις δεξαμενές ύδρευσης προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να δράσει και να απολυμάνει. 

Από την άλλη πλευρά, η ποσότητα του χλωρίου που διοχετεύεται στη δεξαμενή δεν είναι πάντα σταθερή, αλλά εξαρτάται από την κατανάλωση, τη φύση του νερού και τον αριθμό μικροοργανισμών που υπάρχουν, στοιχεία τα οποία συνεχώς μεταβάλλονται. Για το λόγο αυτό πρέπει να μετρούνται διαρκώς διάφορα μεγέθη και ανά πάσα στιγμή να προσαρμόζεται η παροχή χλωρίου βάσει των μετρούμενων παραμέτρων.

 

Η χλωρίωση είναι παγκόσμια αποδεκτός τρόπος απολύμανσης του νερού.
Εφαρμόζετε σε α) πόσιμα νερά β) νερά πισινών γ) νερά από επεξεργασία λυμάτων.
Για τη χλωρίωση χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο υποχλωριώδες νάτριο (χλώριο) υγρό. Η προσθήκη χλωρίου μπορεί να γίνει είτε με το χέρι, είτε με αυτόματη δοσομετρική αντλία ρυθμιζόμενης ροής.

Οι πιο κλασικές εφαρμογές χλωρίωσης είναι οι εξής.
1.    Χλωρίωση νερού γεωτρήσεως.
2.    Χλωρίωση νερού σε δεξαμενή.
3.    Χλωρίωση νερού όταν η ροή δεν είναι σταθερή
4.     Χλωρίωση νερού πισινών (κολυμβητικών δεξαμενών).
5.     Χλωρίωση σε νερά από τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων.
Στη χλωρίωση νερού γεωτρήσεως, το πόσιμο νερό μεταφέρεται σε μια δεξαμενή  και από εκεί στο δίκτυο υδρεύσεως. Η χλωρίωση πραγματοποιείται στον αγωγό μεταφοράς του νερού μέσω αυτόματης δοσομετρικής αντλίας, η οποία αντλεί το χλώριο από ένα παρακείμενο δοχείο πολυαιθυλενίου. Η ηλεκτρική σύνδεση είναι τέτοια ούτως ώστε όταν λειτουργεί η αντλία μεταφοράς του νερού στη δεξαμενή αποθήκευσης, τότε να λειτουργεί και η δοσομετρική αντλία.

Στη χλωρίωση νερού σε δεξαμενή, λόγω της μεγάλης παραμονής του νερού σε αυτή, η συγκέντρωση του χλωρίου ελαττώνεται και ως εκ τούτου απαιτείται επί πλέον χλώριο. Στη περίπτωση αυτή το σωστό είναι να υπάρχει ένα σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού στη δεξαμενή και μέσω κατάλληλης δοσομετρικής αντλίας με συνεχή μέτρηση των τιμών χλωρίου να προσθέτει το επί πλέον χλώριο. Όταν  τα επίπεδα του χλωρίου ξαναφτάσουν στα προεπιλεγμένα, η λειτουργία της δοσομετρικής σταματά αυτόματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here