Τα αδέσποτα ζώα στον Ωρωπό

0
1881

Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση παρατηρείται στα χωριά και τους οικισμούς του Δήμου μας, μετά το πρόσφατο καλοκαίρι. Αδέσποτα υπάρχουν παντού σε μεγάλο αριθμό σχηματίζοντας αγέλες που δημιουργούν κινδύνους στους συνδημότες μας. Μια τέτοια περίπτωση έφτασε στο Μαιλ μας με περιστατικό όπου αγέλη σκυλιών επιτέθηκαν σε κάτοικο του Μαρκοπούλου.

Μαρκόπουλο Ωρωπού 17-10-2019
Μαρκόπουλο Ωρωπού 17-10-2019

 

 

 

 

 

 

Τέτοιες καταστάσεις αντιμετώπιζε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπου είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον κ.Σαμαρά Στέλιο, επικεφαλής της 5μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς που κατάφερε να αναπτύξει με τους συνεργάτες του, ένα θαυμαστό μηχανισμό, καταφέρνοντας να ελέγξει και να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις γεννήσεις και τον πληθυσμό.

Δεν ξέρουμε αν έχει απασχολήσει αυτό το ζήτημα την Νέα Δημοτική Αρχή και ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί. Το σίγουρο είναι πως, όπως πάντα μετά από κάθε καλοκαίρι οι αριθμοί έχουν αυξηθεί, όπως και τα παράπονα του κόσμου. Απαιτούνται άμεσες λύσεις με την δημιουργία ομάδας άμεσης επέμβασης και δράσεις ελέγχου και στειρώσεων όλων των αδέσποτων ζωών, όπως στο παρελθόν.

Ο κ.Σαμαράς σε προσωπική του ανάρτηση περιγράφει τις δράσεις και τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του και τα στελέχη που βοήθησαν και στήριξαν τις προσπάθειες αυτές.

Μαρκόπουλο Ωρωπού 18-10-2019
Μαρκόπουλο Ωρωπού 18-10-2019

 

 

 

Ο Stelios Samaras … Οκτώβριος 2019

Αν συνειδητοποιήσουμε πως τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας, θα πρέπει να επιχειρούμε και να κάνουμε τα βέλτιστα για την ευζωία τους.
Με γνώμονα τα παραπάνω, ορίστηκε, για πρώτη φορά στον Δήμο μας, από τον πρώην Δήμαρχο Ωρωπού κ. Θωμά Δημ. Ρούσση, τον Απρίλιο 2015, 5μελής Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, η οποία υπερβαίνοντας, τα οριζόμενα από τον νόμο, καθήκοντα της, λόγω αδεξιότητας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου να διαχειριστεί την κατάσταση, συντόνισε και μερίμνησε για την στείρωση, εμβολιασμό και ηλεκτρονική ταυτοποίηση σε 1161 σκυλιά και 225 γάτες.Σημαντικότατη βοήθεια στο πρόγραμμα, όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια, υπήρξε από την Φιλοζωική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία SAVE A GREEK STRAY (S.G.S), η οποία μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και δημιουργικότητας πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις της, από τις προαναφερθείσες στειρώσεις, τις 795. Εκτός δε των στειρώσεων, η S.G.S, πραγματοποίησε 60 σοβαρά και δαπανηρά χειρουργεία, 110 θεραπείες με 1791 ημέρες νοσηλείας , χωρίς να χρεωθεί ο Δήμος ούτε ένα ευρώ. Διοικητική Υπεύθυνη της SGS είναι μια εξαιρετική Κυρία η κα Ειρήνη Ψαρρού, η οποία, ποτέ δεν αρνήθηκε καμία θεραπεία ζώου, ανεξαρτήτως κόστους και χρόνου αποθεραπείας και προσωπικά, της είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτό. Οφείλουμε δε, πολλά στην θέληση και την διάθεση, όλης της ομάδας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ξεχωριστά, όλους.

Η περισυλλογή όλων των ζώων, γίνονταν αποκλειστικά και μόνο από μέλη της Επιτροπής και εθελοντές φιλόζωους οι οποίοι αψηφώντας καιρικές συνθήκες, σωματική ή ψυχική κόπωση ήταν πάντα παρόντες όταν χρειαζόμουν την βοήθεια τους, που σίγουρα χωρίς αυτήν, δεν θα είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, Σίσση Αδραμιτλή, Κέλλη Μαχαιριώτου, Αλεξάνδρα Γρέγου, Σμαράγδα Πητσίρκου, Σάντα Βογιατζή, Μαίρη Μαυρή, Natasha Gilder , Λένα Βαρδάκη, Σταυρούλα Τερνέζη, Τίτη Βιδάλη, Ελένη Κοντοβά, Χριτίνα Τραϊτοράκη, Μάγια Σέρβη, Μαριλλένα Γιαννίρη, Λίτσα Κορολόγου, Μαρία Γκούμα, Κωνσταντίνο Παπαθανασίου, Αντώνη Μπάλση, Ουρανία Σιδερίδη, Δημήτρη Δημόπουλο, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες μου ευχαριστίες.

Εύχομαι και ελπίζω το πρόγραμμα να συνεχιστεί με ορθό τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η ευζωία των αδέσποτων και όχι η εξαφάνιση τους.
Στέλιος Σαμαράς

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here