To χιόνι που έπνιξε την δημοτική αρχή.

0
1256

Η χθεσινή ταλαιπωρία εκατοντάδων δημοτών, οι περισσότεροι εξ αυτών εργαζόμενοι δημότες της περιοχής μας, αντανακλά άμεσα την διοικητική ανικανότητα της Νέας Δημοτικής Αρχής του Ωρωπού,  να διαχειριστεί καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως ο απερχόμενος χιονιάς. Μια κατάσταση όχι  ιδιαίτερα δύσκολη σε σχέση με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι που σε κάνει να αναρωτιέσαι, εάν κατάφεραν να τα κάνουν θάλασσα με 10 πόντους χιόνι, τους επόμενους μήνες σε ενδεχόμενη δυσμενέστερη κακοκαιρία τι θα γίνει δηλαδή;

Φυσικά, το μπαλάκι των ευθυνών φεύγει πολύ εύκολα από το χέρι, την ξέρουμε την ιστορία. «Φταίει η περιφέρεια» λένε οι διοικούντες του Δήμου μας! «Φταίει η Νέα Οδός» λένε οι διοικούντες της περιφέρειας. Εννοείται πως ένα συμβάν δεν έχει μία αιτία αλλά πολλές. Όμως, αλήθεια, φταίει η περιφέρεια ή η νέα οδός που εκατοντάδες συνδημότες μας έμειναν εγκλωβισμένοι για 3 και 4 ώρες στον δρόμο προς Μαλακάσα-Αυλώνα και Μαρκόπουλο; Στην δική τους δικαιοδοσία δεν είναι αυτοί οι δρόμοι;

Φταίνε οι άλλοι που κανένας δρόμος δεν είχε αλάτι κάτι που λίγο ακόμα χιόνι να έριχνε θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο; Έπρεπε η Νέα Οδός ή ο Πατούλης να μεριμνούν ώστε στη Μαλακάσα, στον Αυλώνα, το Καπανδρίτι και το Μαρκόπουλο να έχουν ρίξει αλάτι;  Αυτές είναι υποχρεώσεις του Δήμου. Ενός Δήμου που αρκέστηκε στα επικοινωνιακά πιπέρια των φωτογραφιών στο διαδίκτυο και δεν έριξε αλάτι παίζοντας ρουλέτα με την υποτιθέμενη καταλληλόλητα των δρόμων.

Το γεγονός πως η εθνική οδός με τόσο λίγο χιόνι κατάφερε να «κολλήσει» είναι απαράδεκτη ευθύνη πράγματι περιφέρειας και «Νέας Οδού» που όφειλαν να την καθαρίσουν. Όμως δεν φταίνε εκείνοι που ο Δήμος Ωρωπού δεν έβγαλε ούτε μισή ανακοίνωση να προειδοποιήσει του κατοίκους να μην χρησιμοποιήσουν τον δρόμο. Δεν έβγαλε μισή ανακοίνωση να ενημερώσει τους οδηγούς προς τα πού να κινηθούν. Ένα Δημαρχείο τσίρκο θυμήθηκε να βγάλει μια καχεκτική ανακοίνωση στις 7 το απόγευμα όταν πλέον το πρόβλημα άρχισε να λύνεται.

 

 

Ποιος το έλυσε; Η βροχή. Ευτυχώς προς το βράδυ ξεκίνησε η βροχή που άρχισε να λιώνει το χιόνι. Οχήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της καθόδου κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας κινούνταν άναρχα πέρα δώθε καθώς δεν υπήρχε μια σοβαρή ηγεσία στον Δήμο να κατευθύνει οργανωμένα με σχέδιο τις δυνάμεις βοήθειας.

Είναι απαράδεκτο διότι γνώριζαν. Διότι εκείνοι που ισχυρίζονται πως δεν βρήκαν μαντίλι να κλάψουν βρήκαν 50.000 ευρώ και προχώρησαν σε απευθείας ανάθεση με άγνωστο ιδιώτη εργολάβο που υποτίθεται θα ήταν σε ετοιμότητα  να λύσει τα προβλήματα. Που ήταν; Μήπως ο εργολάβος δεν βρήκε το στίγμα του δήμου μας στο GPS; Δεν έπιασαν τόπο οι 50.000; Δεν είναι ευχή τα χρήματα των φορολογουμένων για να μην πιάνουν. Εκτός και αν δεν υπήρξε ποτέ. Το εναντίον, άγνωστο εργολάβο δεν είδαμε χθες, ωστόσο γνωστούς παρατρεχάμενους συνεργάτες, κολλητούς από τα παλιά και προεκλογικούς φίλους,  εντοπίσαμε πολλούς.

Όμως, δεν μπορεί οι δημότες να μην αισθάνονται ασφαλής στον Δήμο τους. Έπεσε λίγο χιόνι, καμία σχέση με ό,τι είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια που το χιόνι έφτανε μέχρι την παραλία. Και μέσα σε μόλις 10 πόντους χιόνι, πνίγηκε μια ολόκληρη δημοτική αρχή και συνάμα η εμπιστοσύνη των κατοίκων προς τον Δήμαρχο. Η δημαγωγική πολιτική χρόνων «Είναι άχρηστοι, εμείς θα τα κάναμε καλύτερα» πάγωσε, δείλιασε και πνίγηκε και αυτή στην όψη της πραγματικότητας. Γύρισε μπούμερανγκ και φανερώθηκε η διοικητική ένδεια εκείνων που διοικούν των Ωρωπό.

Στα επόμενα χρόνια θα έρθουν και χειρότερες καιρικές συνθήκες. Τόσο βαριοί χειμώνες, όσο και καυτά καλοκαίρια. Δεν είμαστε μάντες. Μελετούμε και ενημερωνόμαστε για την νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, όπως θα έπρεπε να κάνουν και εκείνοι που διοικούν.

Εύχομαι για το καλό του τόπου το χθεσινό μπάχαλο να ήταν απλώς εξαίρεση και όχι μια πάγια ανικανότητα. Διότι την επόμενη φορά τα πράγματα ενδεχομένως θα είναι χειρότερα.

Ας είστε εσείς ετοιμότεροι.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here