Η νέα ΣΚΛΗΡΗ πραγματικότητα στον ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ

0
1484

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου, η Νέα Δημοτική Αρχή έφερε προς συζήτηση την αύξηση των Τελών Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας, για όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας.Για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Ωρωπού, Δήμαρχος εισήγαγε το σκεπτικό της «ισότητας», δηλαδή της ίδιας κατανομής των βαρών μέσω των χρεώσεων, για όλους τους δημότες του Δήμου Ωρωπού. Ένα σκεπτικό διαχείρισης των πόρων(που αποδίδονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), που προβλέπει πως κάθε είδους επιχείρηση, κάθε κατοικία, κάθε Δημότης, θα πληρώνουν ενιαίο τέλος, όπου και να βρίσκεται, σε οποιοδήποτε μήκος και πλάτος των ορίων του Δήμου και εξαιρώντας το όποιο ειδικό χαρακτηριστικό που εξειδικεύει το ακίνητο του.

Ίδια αντιμετώπιση λοιπόν για όλους, όπου και αν βρίσκονται! Την τακτική αυτή η Νέα Δημοτική Αρχή την ονόμασε «ΕΞΩΜΕΙΩΣΗ»…

Η «εξομοίωση» αυτή, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ χωρίς λογική, καμία διάκριση ως προς την αντικειμενική αξία των ακινήτων, εμπορική αξία των επιχειρήσεων και των καταστημάτων και ειδικότερα χωρίς διαχωρισμούς σε κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα, μονοκατοικίες, αγροικίες, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα παντός τύπου. Μια απόφαση που πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα(όπως χαρακτηριστικά είπε ο Νέος Δήμαρχος), «σε μια εισήγηση πραγματικά από καρδιάς», όπως γράφουν στην συνέχεια οι επικοινωνιακοί παπαγάλοι του, «που επιβάλλει “αυξήσεις” στα τέλη, χωρίς να επιθυμεί την όποια επιβάρυνση των πολιτών. Πέρα όμως από αυτά που επιθυμούμε και πιστεύουμε, υπάρχει η ρεαλιστική πραγματικότητα και οι διαμορφωμένες συνθήκες.»

Με ένα πρωτόγνωρο και ακαθόριστο τρόπο το οικονομικό επιτελείο του Νέου Δημάρχου, παρουσίασε τα πιθανά έξοδα της επομένης χρονιάς με φανταστικά προϋπολογισθέντα στοιχειά που δεν έχουν καμία βάση, στερούμενα κάθε πραγματικότητας και κάθε πιθανών ή υπαρκτών δεδομένων.Πολλά «λάθη» σε οικονομικές προβλέψεις και αλόγιστες δαπάνες, με μοναδικό στόχο να φουσκώσουν τον προϋπολογισμό και να δικαιολογήσουν τα δυσβάστακτα τέλη. Τέλη που επιβάλλονται εντελώς αδικαιολόγητα εφόσον η εικόνα των εσόδων που παρουσιάζεται κατά τα δυο τελευταία οικονομικά ετη δείχνει πως υπάρχουν έσοδα, που μπορούν να αποτρέψουν τις αυξήσεις αυτές. Στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι στην δημοσιότητα, παρουσιάζοντας την οικονομική εικόνα της υπηρεσίας.

Με απλά μαθηματικά, μπορούμε να υπολογίσουμε:

ΠΙΝΑΚΑΣ Α ΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ 2018                  1.587.614,94€

ΠΝΑΚΑΣ Β ΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ 2019                      255.282,58€

                                                               ΣΥΝΟΛΟ: 1.842.897,52€ (ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ)

Δηλαδή στέρηση εσόδων τον χρόνο : 921.448,50€

Στους ίδιους απολογιστικούς πίνακες της εισήγησης παρατηρούνται νέα τέλη από τις ιδιοκτησίες οι οποίες δηλώθηκαν για το 2018 (889.940,04€) και για το 2019 (1.202.235,38€.)

Συνεπώς τα έσοδα αυξήθηκαν πάνω από το 20% (από τις δηλώσεις των ιδιοκτητών  που έκαναν οι δημότες μας, λόγω τακτοποίησης με τα ανάλογα πρόστιμα). Σήμερα, σύμφωνα με τον νέο νόμο, όπου «τρέχουν» οι δηλώσεις νομιμοποίησης των αδήλωτων τετραγωνικών χωρίς πρόστιμα, αναμένετε μεγάλη αύξηση σε δηλωμένα τετραγωνικά που υπολογίζονται σε πάνω από  30% αύξηση είσπραξης τελών και με τις ισχύουσες τιμές περίπου στο 1.600.000,00€ το έτος. Οι συντάκτες της εισήγησης υπολογίζουν μόνο 15%. Ακόμα και αυτές να δεχτούμε είναι 781.000,00€. Άρα δεν χρειαζόταν καμία αύξηση (και ειδικά το τεχνικό φούσκωμα των δαπανών τις οποίες παρουσίασε η Νέα Δημοτική Αρχή).

Πέρα από κάθε λογική και οικονομική προσέγγιση, είναι οι αυξήσεις που αφορούν τους ιδιοκτήτες με ακίνητα πάνω από 500m². Το «ψυχολογικό όριο» των 500 τετρ.μέτρων με τον άμεσο διπλασιασμό των τελών, είναι εντελώς αβάσιμο και άστοχο! Με την δημιουργία μιας αριθμητικής κλίμακας χρεώσεων, θα υπήρχε μια δίκαια κατανομή και αξιόπιστη αντιμετώπιση, ειδικά προς τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που νέμονται τους χώρους αυτούς.

Είναι ξεκάθαρη η βούληση του Νέου Δημάρχου Ωρωπού.                                                    Με την γελοία δικαιολογία των «άδειων ταμείων και της καμένης γης», προσπαθεί να δημιουργήσει έναν άνευ προηγούμενου εισπρακτικό μηχανισμό, που πλήττει βάναυσα τους συνδημότες μας. Ειδικά την κατηγορία των επιχειρηματιών στην ΒΙ.ΠΕ του Αυλώνα με τα εκατοντάδες τετραγωνικών μέτρων χρήσης, τους καταστρέφει ολοκληρωτικά! Άνθρωποι που επέλεξαν τον τόπο μας να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και σήμερα απασχολούν δεκάδες συνδημοτών μας, οδηγούνται στην εξόντωση. Υπολογίζοντας πως σε απόσταση ελαχίστων χιλιόμετρων δίπλα μας(Οινόφυτα), οι χρεώσεις είναι 50% τουλάχιστον χαμηλότερες, είναι βέβαιο πως θα οδηγηθούν εκεί, καταδικάζοντας την Ενότητα Αυλώνα με τις περισσότερες προσόδους στα ταμεία του Δήμου Ωρωπού, στην αφάνεια.

Με τέτοιες κινήσεις είναι βέβαιο πως δεν συμβάλεις στην ανάπτυξη του τόπου και στην στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ειδικά στις μέρες μας που διαμορφώνεται ένα καλύτερο περιβάλλον, μακριά από τις στρεβλώσεις και την δυστοκία που επέβαλε η δεκαετής οικονομική κρίση. Οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται στον επιχειρηματικό-επενδυτικό φορέα, δεν βρίσκουν κανένα πρόσφορο έδαφος στον τόπο μας, διώχνοντας μακριά κάθε σκέψη ανάπτυξης και προόδου.Αποφάσεις που φέρουν ακέραια την ευθύνη των Νέων Διαχειριστών του Δήμου Ωρωπού και προσωπικά του Νέου Δημάρχου που φαίνεται ιδεοληπτικά κολλημένος σε αναχρονιστικές πολιτικές του παρελθόντος, με μοναδική επιδίωξη του, το κυνήγι μαγισσών και φανταστικών σκανδάλων για να πλήξει το ήθος και την αξιοπιστία των αντιπάλων του.

Κούρασαν πολύ γρήγορα με την αδιαλλαξία τους και το απύθμενο μένος. Οι δημότες δυσανασχετούν ήδη στο πρώτο εξάμηνο διαχείρισής τους, με τις καθημερινές αποφάσεις τους που δείχνουν ανικανότητα και έλλειψη αντανακλαστικών. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν θα παραλάβουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από τον μεθεπόμενο μήνα!

Δύσκολες καταστάσεις για ανθρώπους άσχετους και ανίκανους…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here