Αυξήσεις φωτιά στα Δημοτικά Τέλη από τον Νέο Δήμαρχο Ωρωπού!

0
1594

Με το «καλημέρα» και πριν καλά – καλά ξεκινήσει επί της ουσίας, η θητεία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, εν όψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το έτος 2020, η νέα δημοτική αρχή έφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα για «εξομοίωση», όπως την ονόμασαν, των ισχυόντων τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2020. Η Νέα Δημοτική Αρχή καθ’ όλα ασυνεπής στις δεσμεύσεις της αντί να στηρίξει τόσο τα νοικοκυριά, όσο τον πρωτογενή τομέα και τους επαγγελματίες που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα και τον βασικό μοχλό της τοπικής οικονομίας, επιδιώκει την αύξηση των ανταποδοτικών τελών μειώνοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των δημοτών. Αντί λοιπόν σήμερα να συζητάμε για μείωση των ανταποδοτικών τελών, όπως συμβαίνει στην συντριπτική πλειονότητα των δήμων ανά την Ελλάδα, η νέα ηγεσία του Δήμου Ωρωπού και ο Νέος Δήμαρχος, επιβάλλει αύξηση που στην Ενότητα του Αυλώνα φτάνει σε ποσοστό 93%…Ο Νέος Δήμαρχος και η Δημοτική του Αρχή, παρουσιάζοντας την εισήγηση της  Οικονομικής του Ομάδας(εταιρεία συμβούλων), κατέθεσε ένα προϋπολογισμό με αμφισβητούμενες εγγεγραμμένες δαπάνες, προκαλώντας έκπληξη στο σύνολο της Αντιπολίτευσης. Έξοδα και χρεώσεις εντελώς απροσδιόριστα, που περιέγραφαν δαπάνες που κανένας δεν κατάλαβε στην αίθουσα του Δ.Σ.                                                              Μια ξεκάθαρη προσπάθεια «φουσκώματος» ανύπαρκτων δαπανών με μοναδικό σκοπό την μεγιστοποίηση των συνολικών εξόδων του προϋπολογισμού, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις ανάρμοστες αυξήσεις των τελών. Πέρα από έλλειψη σαφούς προγραμματισμού, η συζήτηση του θέματος των δημοτικών τελών, ανέδειξε επίσης και την απουσία πολιτικής βούλησης, από πλευράς της Νέας Δημοτικής Αρχής, σχετικά με οργανωμένη διαχείριση της ανταποδοτικότητας, προς όφελος των συνδημοτών μας. Ένα τεράστιο έξοδο κάθε χρόνο είναι ο δημοτικός φωτισμός. Πληρώνουμε στη Δ.Ε.Η. για ηλεκτροφωτισμό δρόμων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων  960.000ε(πρόβλεψη) για το έτος 2020. Καμία πρόταση δεν ακούστηκε για τη διαχείριση του δημοτικού δικτύου, (με έξυπνα δίκτυα, εξοικονόμηση μέσω αλλαγής λαμπτήρων νέων τεχνολογιών, μείωση δαπανών από εξοικονόμηση ενέργειας των Δημοτικών κτιρίων), για να μειώσουμε αυτή τη δαπάνη, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Νέας Δημοτικής Αρχής το κόστος εκτοξεύεται με αποτέλεσμα οι δημότες να επιβαρύνονται αυτό το κόστος!

Ο νέος νόμος προβλέπει χρηματικές κυρώσεις σε δήμους που δεν κάνουν ανακύκλωση και κίνητρα για να ενταχθούν σε προγράμματα οικολογικής διαχείρισης των σκουπιδιών και εναρμονίζονται με τη βασική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Για πρώτη φορά θα ισχύσει: οι δήμοι θα πληρώνουν στους φορείς διαχείρισης ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που παραδίδουν στις εγκαταστάσεις τους. Συγκεκριμένα:
1. Θα εξακολουθούν να πληρώνουν τα ίδια τέλη οι δήμοι που παραδίδουν στους φορείς διαχείρισης σκουπίδια χωρίς καμία επεξεργασία (περίπου 70,00 έως 100 €/τόνο συμπεριλαμβανομένου και του κόστους μεταφοράς).
2. Παρέχεται έκπτωση 35% για δήμους που διαθέτουν μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών.
3. Αυξάνεται η έκπτωση και φτάνει στο 70% σε δήμους που θα εγκαταστήσουν συστήματα διαλογής βιοαποβλήτων.
4. Παρέχεται πλήρης απαλλαγή για δήμους που θα έχουν σε λειτουργία υποδομές για τη χωριστή διαλογή όλων των κατηγοριών σκουπιδιών. Από ότι φαίνεται η Νέα Δημοτική Αρχή τίποτε από αυτά δεν σκέφτηκε να εφαρμόσει ώστε να αποφύγει τις αυξήσεις και το μόνο εύκολο σχέδιο που είχε ήταν να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη των συμπολιτών μας, χρησιμοποιώντας την γνωστή ρητορική της για καμένη γη και άδεια ταμεία!Στο ίδιο μήκος κύματος και σε απόλυτη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα, ο Νέος Δήμαρχος, καθόρισε τον ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ!!!…των δημοτικών τελών στην Βιομηχανική Περιοχή ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑ, εξαπολύοντας μια απίστευτη επίθεση στην μοναδική περιοχή του Δήμου μας όπου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις μεγάλου βεληνεκούς. Η Βιομηχανική Περιοχή Αυλώνα αποτελεί την μόνη ΒΙ.ΠΕ. στο δήμο μας και τον κύριο παραγωγικό πνεύμονα της περιοχής μας, ο οποίος πολλαπλά επιβαρυμένος και τραυματισμένος δίνει αγώνα για να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ανάσες στην οικονομική ζωή του τόπου μας, εξασφαλίζοντας παράλληλα εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε συνδημότες μας. Μέσα σε αυτήν περίοδο κρίσης και μάλιστα στην πλέον κρίσιμη καμπή της, οποιαδήποτε αύξηση των δημοτικών τελών είναι αδιανόητη σε μια ΒΙ.ΠΕ. καθώς και σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρηματιών στον τόπο μας που παλεύουν για την επιβίωσή τους και η οποία κανονικά θα έπρεπε να τύχουν της ενίσχυσης της κάθε Δημοτικής Αρχή και του Δημοσίου, με ενισχύσεις, απαλλαγές και ατέλειες όπως είναι ο κανόνας στις κοινωνίες που στρέφουν το βλέμμα τους στην ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η έννοια του βιομηχανικού πάρκου και της αμιγούς επιχειρηματικότητας παγκοσμίως συνδέεται με την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις για την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Ο ήδη επιβαρυμένος τόπος μας, απαξιωμένος χρόνια από τις Κεντρικές Κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ακόμη λάβωμα, με αύξηση των δημοτικών τελών και μάλιστα διπλασιασμό αυτών χωρίς να υπάρχει κανένα έρεισμα για αυτήν την ενέργεια, καμία αναλογιστική και συγκεκριμένη μελέτη για το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε πλήρη αναντιστοιχία με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

 

Να θυμίσουμε στους Νέους Ενοίκους του Δήμου Ωρωπού την σοβαρότατη παράλειψη του  Άρθρο 182 – Έννοια, περιεχόμενο και τρόπος καθορισμού ανταποδοτικών τελών που λέει πως:  τα δημοτικά τέλη πρέπει «να είναι αντικειμενικά, δίκαια και ανάλογα της παρεχόμενης υπηρεσίας και της ωφελιμότητας σε κάθε κατηγορία υπόχρεων». Ακόμη, ορίζεται ότι «η αύξηση τελών πρέπει να είναι ανάλογη με την αύξηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών» για να είναι νόμιμη. Ασφαλώς, μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης ουδείς διανοείται να προτείνει αύξηση..!

Ο Νέος Δήμαρχος Ωρωπού επέλεξε έναν μονόδρομο χωρίς επιστροφή. Οι αποφάσεις τους εκτός από του ότι θα ξεσηκώσουν τις κατά τόπους κοινωνίες, οδηγούν σε ένα πρωτόγνωρο μαρασμό την «Ιερή Αγελάδα του Δήμου μας», την ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΥΛΩΝΑ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά το παρελθόν, ο πρώτος σε σταυροδοσία Σύμβουλος και Αυλωνίτης κ.Δημητρίου Νώντας.

Η απουσία του από το συγκεκριμένο συμβούλιο, αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ για τους περισσότερους των συνδημοτών του, καθώς οι αστείες δικαιολογίες περί ασθενείας του, είναι ελεγχόμενες. Πάραυτα ακόμα και αυτό αν συνέβαινε, θα περιμέναμε να τον δούμε ακόμα και με ασθενοφόρο στο Δ.Σ, καθώς ο ακραιφνής και ακατέργαστος χαρακτήρας του, αυτό μας υποδείκνυε.

 

Μάταια! Ο Νώντας προτίμησε να ταχτεί στην «κομματική πειθαρχεία» που του επέβαλλε ο επικεφαλής του, αποδεικνύοντας πως οι φωνασκίες και οι εκρήξεις του παρελθόντος από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, είχαν μοναχά ένα σκοπό…

ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ!…

Περαστικά και καλή σου νύχτα ΝΩΝΤΑ… ο κόσμος αυτός δεν θα αλλάξει!

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here