Μιλώντας για το ΧΑΡΑΤΣΙ των ΤΕΛΩΝ που επέβαλε η Νέα Δημοτική Αρχή

0
670

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, σχετικά με ανάλογες χρεώσεις σε άλλους Δήμους της Αττικής, βρήκαμε μια επιστολή του Δημάρχου Β-Β-Β(Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη), κ.Κωνσταντέλου Γρηγόρη. Έλαβε την τιμητική εντολή να προΐσταται του Δήμου του για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Σε έναν Δήμο που αποτελεί πρότυπο για τον Νομό Αττικής,  με υπηρεσίες πρωτοποριακές για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εμπορικές αξίες στην περιοχή του, από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Μια περιοχή που πραγματικά χαίρεσαι να ζεις(αν έχεις την δυνατότητα!) και προτιμάτε από το μεγαλύτερο μερίδιο της εφοπλιστικής τάξης στην χώρα μας. Από το 2008 ως το 2013 ο Δήμος Βουλιαγμένης και κατόπιν η Δημοτική Ενότητα Βουλιαγμένης πράγματι είχε έναν από τους υψηλότερους συντελεστές Δημοτικών Τελών στο Λεκανοπέδιο, δηλαδή 2,20 ευρώ το τετραγωνικό. Ωστόσο, έκτοτε ο συντελεστής έπεσε αισθητά και διαμορφώθηκε πλέον ενιαία από το 2016 για όλο τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στα 1,52 ευρώ ανά τετραγωνικό (μιλώντας πάντα για τις οικίες).

Χωρίς να είναι ο συντελεστής αυτός χαμηλός, πάντως δεν είναι ο υψηλότερος.Οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης χρεώνονται σήμερα με 2,25 ευρώ το τετραγωνικό, στη Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό ο ίδιος συντελεστής είναι 1,96, στον Δήμο Αθηναίων 1,55 και στα Καλύβια 1,57. Ακριβότερα δημοτικά τέλη από τα 3Β έχουν ακόμη στον Άλιμο (1,83), στη Νέα Σμύρνη (1,55), στην Πεντέλη (1,85) και στον Δήμο Πειραιά (2,05). Από την άλλη πλευρά, χαμηλότερους συντελεστές δημοτικών τελών βρίσκουμε σήμερα στη Γλυφάδα (1,45), στο Λαύριο (1,44), στην Ελευσίνα (1,14) και στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης (1,15).  Στη Δημοτική Ενότητα Κουβαρά, ο συντελεστής είναι μόλις 0,92.

Όποιο και αν είναι το ύψος των τελών που καταβάλλουν μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος οι πολίτες, ο προορισμός των πόρων αυτών είναι από τη νομοθεσία πολύ αυστηρά καθορισμένος:  Προορίζονται αποκλειστικά για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων και συγκεκριμένα για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.

Αυτό ισχύει και αντίστροφα:  Κανένα έξοδο για απορριμματοφόρα οχήματα, κάδους απορριμμάτων, μισθούς εργατών καθαριότητας, λαμπτήρες οδοφωτισμού ή τέλη ταφής απορριμμάτων δεν μπορεί να καλυφθεί από το γενικό ταμείο ενός Δήμου.  Υπάρχουν τα δημοτικά τέλη για τις δαπάνες αυτές.

Συνεπώς, ο καθορισμός του συντελεστή των δημοτικών τελών, μια απόφαση που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο κάθε χρόνο περί τον Οκτώβριο, εξαρτάται αποκλειστικά από τα έσοδα και τα έξοδα των ανταποδοτικών του υπηρεσιών, που πρέπει σύμφωνα με τη νομοθεσία να είναι ισοσκελισμένα. Σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι τα δημοτικά τέλη πρέπει «να είναι αντικειμενικά, δίκαια και ανάλογα της παρεχόμενης υπηρεσίας και της ωφελιμότητας σε κάθε κατηγορία υπόχρεων».  Ακόμη, ορίζεται ότι «η αύξηση τελών πρέπει να είναι ανάλογη με την αύξηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών» για να είναι νόμιμη.

Ασφαλώς, μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης ουδείς διανοείται να προτείνει αύξηση. Άλλωστε, τα έσοδα των Δήμων προέρχονται από πολλές άλλες πηγές. Το αν ένας Δήμος μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών, αναπλάσεις, εξωραϊσμούς, μεγάλες ή μικρές παρεμβάσεις για την καθημερινότητα των κατοίκων είναι ένα ζήτημα παντελώς αδιάφορο από τα δημοτικά τέλη που χρεώνει.

Η μείωση των δημοτικών τελών τεχνοκρατικά περνά μέσα από τη μείωση στο κόστος λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας, από τη μείωση των απορριμμάτων που παράγουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και την ανάλογη αύξηση της ανακύκλωσης και από τη μείωση της ενέργειας που καταναλώνει ο δημοτικός φωτισμός. Σε αυτά τα πεδία θα πρέπει να κριθεί η δημοτική αρχή και να πιεστεί ώστε να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις.

Στον Προϋπολογισμό που κατάθεσε η Νέα Δημοτική Αρχή, δεν είδαμε καμία διάθεση για προσπάθεια εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης, και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση πόρων μέσω των υπηρεσιών. Το γενικό σκεπτικό τους αφορούσε την εγγραφή δαπανών, αγορών και χρεώσεων των υπηρεσιών με μοναδικό σκοπό να φτάσουν τον maximum δυνατό μέγιστο αριθμό εξόδων. Μια φτηνή δικαιολογία για να αιτιολογήσουν τα υπέρογκα Δημοτικά Τέλη, χωρίς την διάθεση καμιάς υποτυπώδους ανταποδοτικότητας. Στην ΒΙ.ΠΕ ΑΥΛΩΝΟΣ, η κατάσταση είναι η πλέον αδικαιολόγητη. Υπάρχουν κομμάτια της που ακόμα δεν υδροδοτούνται, δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση με ανάλογο οδικό δίκτυο, και η καθαριότητα κυμαίνεται σε ανύπαρκτα επίπεδα. Ειδικά στις μέρες μας όπου η καθαριότητα πραγματοποιείται με τα δικά μας μέσα(βάση της εφαρμογής των προεκλογικών δεσμεύσεων της νέας αρχής), η κατάσταση είναι τραγική!

Δυστυχώς για κάποιους, δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε στην λογική πως «…είναι απόλυτα σαφές και το γνωρίζουν και οι πλέον αδαής πως αυτές οι επιχειρήσεις(στον Αυλώνα), επειδή χρειάζονται έξοδα, ακόμα και αν δεν έχουν τα εφευρίσκουν»δηλαδή φοροδιαφεύγουν, υποκρύπτουν στοιχεία ή παρουσιάζουν εικονικές χρεώσεις…». Όταν θα μπουν στην διαδικασία να αντιπαραθέσουν «απόλυτα νούμερα» όπως οι ίδιοι περιγράφουν, θα τρομάξουν!. Ο Αυλώνας καλείται να πληρώσει το μάρμαρο, της αλόγιστης χρέωσης των τελών, που επέβαλε η Νέα Δημοτική Αρχή. Σχεδόν το 50% των εικονικών ελλειμμάτων που παρουσίασε ο Νέος Δήμαρχος, θα καλυφτεί από τις χρεώσεις στην Ενότητα Αυλώνα. Και το χειρότερο; Χωρίς καμία υπαρκτή ανταποδοτικότητα!                                                                                                 Αποφάσεις που δεν έχουν καμία λογική, καμία προοπτική, κανένα σχέδιο εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών προς στους δημότες. Αποφάσεις πρόχειρες, με μοναδικό στόχο την άμεση είσπραξη χρημάτων και απομύζησης των επιχειρηματιών και συνδημοτών μας.

Και επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε!                                                                             Οι Αυλωνίτες και η κοινωνία τους, έπαψαν να αγαπούν τον Νέο Δήμαρχο! Είναι οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν την ανεπάρκεια του ιδίου αλλά και των συνεργατών του, ειδικά από τον τρόπο τους που ανερυθρίαστα καταδίκασαν με τεράστια ευκολία την μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευκαιρία που πρόεκυψε ποτέ στον τόπο! Όταν οι επιχειρήσεις θα πάψουν να επιλέγουν τον Αυλώνα για χρήσεις ΒΙ.ΠΕ, ή ακόμα χειρότερα θα αρχίσουν να μετακομίζουν σε όμορες περιοχές με καλύτερες και ευνοϊκότερες συνθήκες, τότε να δείτε αγάπη!                                                                Ο κοινωνικός αυτοματισμός, με τις άκρως δικαιολογημένες αντιδράσεις, άρχισε να λειτουργεί άμεσα! Τα προβλήματα θα τα διαπιστώσετε όταν θα αρχίσουν να έρχονται οι φουσκωμένοι λογαριασμοί με τις παράφορες αυξήσεις.

Τότε τα ξαναλέμε…

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here