COVID-19 (κορωνοϊος)

0
585

Ο ιός ανήκει σε μία ευρεία κατηγορία ιών, τους κορονοϊούς, οι οποίοι στον άνθρωπο προκαλούν συνήθως ήπια νόσο που μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα. Διάφορες μορφές κορονοϊών, ωστόσο, συγγενείς με τους ανθρώπινους κορονοιούς προσβάλλουν θηλαστικά και πτηνά. Κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια επιθετικά στελέχη ανθρώπινων κορονοϊών αναδύθηκαν μετά από μεταλλάξεις ή θανατηφόρους ανασυνδυασμούς ιών που προσβάλλουν διαφορετικά είδη ζώων σε συνθήκες στενής συναναστροφής με αυτά στις ανθρώπινες κοινότητες. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε τo 2003 ο ιός sars, o οποίος προέρχονταν από νυχτερίδες και μικρά άγρια θηλαστικά και μεταδόθηκε στον άνθρωπο είτε άμεσα είτε μέσω ζώων που βρίσκονταν στις κινεζικές αγορές, στις οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η εκτροφή παγίδευση και πώληση των άγριων ζώων. Ένας άλλος επιθετικός κορονοϊός, ο ιός mers εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή το 2012. Η μικροβιολογική ανάλυση του ιού έδειξε ότι προέρχεται από καμήλες και νυχτερίδες και στη συνέχεια μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Με ανάλογο τρόπο και η πρώτη εστία μόλυνσης από το νέο κορονοϊό ιό εμφανίστηκαν σε αγορές της πόλης Γουχάν όπου πωλούνταν εκτός από θαλασσινά και κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Εικάζεται λοιπόν ότι προήλθε από κορονοϊούς που προσβάλλουν κάποιο από τα ζώα αυτά.

Ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα έως τη στιγμή αυτή, είναι πιο ήπιος συγκριτικά με τους κορονοϊούς που προαναφέρθηκαν. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο ιός προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι κύρια συμπτώματα. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια. Μόνο το 3% των προσβεβλημένων ασθενών, έως τώρα, έχει μοιραία κατάληξη. Συγκριτικά η θνησιμότητα από τον ιό sars ήταν 10%. Η πλήρης συμπεριφορά του ιού ωστόσο δεν έχει ακόμη καταγραφεί, ενώ υπάρχουν φόβοι για μετάλλαξη του ιού.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή ή το βήχα.

Μέτρα πρόληψης:

1. Αποφύγετε όλα τα μη αναγκαία ταξίδια.
2. Να ενημερώνεστε καθημερινά για την εξέλιξη της επιδημίας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας.
3. Αποφύγετε την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των πτηνών και των αδέσποτων ζώων και μην καταναλώνετε ακατέργαστα και ωμά κρέατα. Μεριμνήστε ώστε το φαγητό σας να σας σερβίρεται ζεματιστό.
4. Αποφύγετε την επαφή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα και χώρους με συνωστισμό. Φορέστε μάσκα όπου απαιτείται!
5. Πλένετε συχνά και με επιμέλεια τα χέρια σας. Κατά την διάρκεια της πλύσης χρησιμοποιήστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, πλύνετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα, ξεπλύνετε με άφθονο νερό, στεγνώστε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αερα.
6 Φροντίστε το ανοσοποιητικό σας να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με: καλή διατροφή, ενυδάτωση , αποχή από το κάπνισμα, σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων, αποφυγή καθιστικής ζωής.
7. Εάν εμφανίσετε βήχα δύσπνοια, συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και έχετε ταξιδέψει 14 ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτώματα σε χώρες που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα ή έχετε έλθει σε επαφή με ασθενή υψηλού κινδύνου που βρίσκεται υπό διερεύνηση για τον ιό ή έχετε έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
8. ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣΤΕ!
9. ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ!

Κατόπιν ενημέρωσής μας ,το Υπουργείου Υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ. (τηλ. Επικοινωνίας 2105212054) έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ., ώστε σε περίπτωση υπόπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος στη χώρα μας να γίνει η κατάλληλη νοσηλεία στα Νοσοκομεία Αναφοράς (ΑΤΤΙΚΟΝ- Σωτηρία για την Αττική) και να αποφευχθεί η διασπορά.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε καθε περίπτωση!
Το ιατρείο είναι στη διάθεσή σας για καθε τελευταία ενημέρωση!
Αθηνά Γρέκα
Ειδικος Παθολόγος
Ιατρείο :
Πλατεία Ηρωων 1, Σκάλα Ωρωπού
τηλ. 2295035117 – 6932729770
www.pathologosgreka.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here