Πολιτική ΤΣΙΠΑ; Πολιτική ΠΕΤΣΑ; Δυστυχώς μας τελείωσε!

0
883

Τραγικές καταστάσεις έζησε η πολιτική σκηνή του Τόπου μας, το τελευταίο σχεδόν μήνα. Η αρχική απόφαση της Δημοτικής Αρχής με τις παράφορες αυξήσεις των Τελών, που έφταναν στο 100% των χρεώσεων των επαγγελματικών, βιοτεχνικών χώρων και επίσης αυξημένων στα περισσότερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ωρωπού και μάλιστα εν απουσία του Αυλωνάρχη Αντιδημάρχου κ.Δημητρίου Νώντα και εν συνεχεία ο «επανακαθορισμός», μόλις μετά από δεκαπέντε ημέρες, με τεράστιες πιέσεις της κοινωνίας και των εμπλεκομένων κλάδων, με νέα απόφαση και οριστική, όπου σημειώνονται μειώσεις σε όλα τα χωριά του Δήμου Ωρωπού πλην του Αυλώνα και αυξήσεις πάνω από 50% σχεδόν σε όλα τα επαγγελματικά τιμολόγια.  

Μια εξέλιξη που θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις και μακιαβελική, αν δεν υπήρχε η επιφύλαξη ως προς τη δυνατότητα να στήνουν τέτοια κόλπα (μακιαβελικά).    Για να προνοήσεις να «στήσεις» κάτι ανάλογο απαιτείται μυαλό, γνώση, ψυχραιμία, και κυρίως ανάγνωση και κατευνασμός των αντιδράσεων, εκ των έσω ή ακόμα και των θιγομένων, που στην περίπτωση μας είναι η κοινωνία, ειδικά του Αυλώνα και τα Δημοτικά στελέχη της. Γιατί όταν ο μάγειρας σερβίρει φαγητό που δεν τρώγεται με τίποτα και του το γυρίζεις πίσω, κανονικά (μια και παίζει πολύ τη λέξη κανονικότητα ο Νέος Δήμαρχος, ακόμα και… ακανόνιστα βάζει πιπέρι και στα λάχανα…) σου σερβίρει άλλο φαγητό, που κάπως τρώγεται. Και στην περίπτωσή μας, τα λάχανα «έφαγαν» και στις δυο περιπτώσεις των Δ.Σ για τα Τέλη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αυλώνα της συμπολίτευσης, πλην του Νώντα, που σήμερα προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν τοπικό ήρωα! Και οι συνάδελφοι του; Ταΐστηκαν μάλλον κουτόχορτο και τις δυο φορές, γινόμενοι βορά στην τοπική κοινωνία και τον πολιτικό βίο της περιοχής μας, αποτελώντας σήμερα καθημερινό ανέκδοτο στους πολιτικούς κύκλους.

Υπήρξε όμως και η πολιτική ευθιξία! Κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση του Δημοτικού Συμβούλου Αυλώνα κ.Λέκκα Αντρέα που προσπάθησε με αυτήν την απονενοημένη πράξη(κατά την άποψή μας) να δείξει ότι το πολιτικό πρόσωπο έχει την ευαισθησία ν’ αναγνωρίζει ότι ένα γεγονός έχει σχέση με τον θεσμό και την θέση που υπηρετεί της οποίας οι Δημότες του Αυλώνα και του Ωρωπού τοποθέτησαν, έστω κι αν ο ίδιος δεν είχε σχέση ή ενημέρωση για το γεγονός της αύξησης των Τελών.

Η ευθιξία της αξιοπρέπειας εκδηλώνεται αστραπιαία και πάραυτα. Δεν χρειάζεται μέρες ή βδομάδες για να ωριμάσει. Αν η ευθιξία ωριμάσει, γίνεται κοροϊδία…

Κοροϊδία που νοιώθουμε με την πράξη του συναδέλφου του και Αντιδημάρχου Αυλώνα κ.Δημητρίου Νώντα που την κρίσιμη στιγμή επέλεξε την φυγή (αρρώστησε μας είπε) και στην συνέχεια μετά από παρασκηνιακά γεγονότα που αποκαλύφτηκαν στο Δ.Σ και ο ίδιος δεν διέψευσε, εμφανίστηκε να «καταδικάσει» με την αρνητική ψήφο του, εκ του ασφαλούς, την πολιτική αυξήσεων του Νέου Δημάρχου και της ομάδας διοίκησης. Ένα σοβαρότατο λάθος κατά την άποψή μας, που σύντομα θα επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στην κοινωνία του Αυλώνα, αλλά και στο σύνολο της Δημοτικής ομάδας. Η αριστεία ενός ατόμου επιβάλλει, δεν αποκλείει την ύπαρξη ευθιξίας, κύριε Δημητρίου! Η αριστεία(χαρακτηριστικό που προσπαθήσατε να περιγράψετε για τον εαυτό σας) θα είναι συμπληρωμένη, όταν ο αριστεύων ή άριστος έχει ως κορωνίδα των ικανοτήτων και των αρετών του την πολιτική ευθιξία ή ΤΣΙΠΑ όπως σου αρέσει να την λες. Γιατί, η απουσία της ευθιξίας από τον κατάλογο των αρετών του, τις αποδυναμώνει και τις εξουδετερώνει. Χωρίς την ευθιξία μειώνεται το περιεχόμενο όλων των άλλων αρετών και ικανοτήτων. Η ΤΣΙΠΑ είναι η πρώτη αρετή ενός πολιτικού, με την οποία πρέπει να φωτίζει και να προβάλλει όλες τις άλλες αρετές του.

Στην περίπτωση του κ.Λέκκα Αντρέα, η πολιτική ευθύνη που ένοιωσε,  έχει σχέση με γνώση, λάθη, αποφάσεις, ενέργειες ή παραλείψεις, που φέρουν κάποιο άσχημο αποτέλεσμα, έστω και εάν δεν είχε καμία συμμετοχή! Η πολιτική ευθιξία όπως την ένοιωσε, έχει σχέση μόνο με την προσωπική του πολιτική ευαισθησία. Εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα με αυτά του συναδέλφου και συντοπίτη του κ.Δημητρίου Νώντα, που προσπάθησε και θα προσπαθήσει να συνεχίσει το τεράστιο ψέμα που έστησε με τον Επικεφαλής του και Νέο Δήμαρχο, προκειμένου να διατηρήσουν τις όποιες ισορροπίες και κυρίως να κατευνάσουν την κατακραυγή που επήλθε στον Αυλώνα, μετά τις αλόγιστες αποφάσεις τους.

Δεν χρειάζεται ο κ.Δημητρίου να φοράει τα πολιτικά παντελόνια των παλιότερων πολιτικών και προκατόχων του, που τα τιμούσαν με ξεκάθαρες κουβέντες η ακόμα και με μια παραίτηση. Ακόμα κι αν φορούσε το σορτσάκι των προπονητών, θα ήξερε ότι η ευθιξία και η ανάληψη της ευθύνης (θα πρέπει να) χαρακτηρίζει πάνω απ’ όλα τα δημόσια πρόσωπα, όπου κι αν δρουν. Αλλά προφανέστατα εδώ έχουμε να κάνουμε με αυτό που περιγράφει ο στίχος του Μανώλη Αναγνωστάκη:

«Δεν έφταιγεν ο ίδιος. Τόσος ήτανε»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here