Η ιστορία του προσφυγικού ζητήματος στον Δήμο Ωρωπού

0
775

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που ζήσαμε, με την Νέα Κλειστή Δομή φιλοξενίας ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ στην Μαλακάσα και τους πρώτους 450 περίπου πρώτους φιλοξενουμένους, καλό είναι να θυμηθούμε πως πρόεκυψε το ζήτημα αυτό στον Δήμο Ωρωπού, ποιες αποφάσεις πηρέ τότε το Δημοτικό Συμβούλιο(αρχής γεννωμένης 7-3-2016), ποιες ήταν οι απόψεις των σημερινών διοικούντων τότε και ποιες θα είναι  οι εξελίξεις στο μέλλον, βάση του ιστορικού που ζήσαμε και ζούμε τέσσερα χρόνια έως σήμερα.

Άλλαξαν πολλά πράγματα από την πρώτη φορά που απασχόλησε το Δ.Σ.ΩΡΩΠΟΥ, το προσφυγικό ζήτημα. Άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξε η Δημοτική Αρχή, άλλαξε και ενισχύθηκε η πίεση των προσφυγικών ροών στην πατρίδα μας δραματικά.

Αυτό που παρέμεινε ίδιο στο σκηνικό, είναι οι 800 κάτοικοι της Μαλακάσας, που άλλαξε η ζωή τους, οι «φρούδες» υποσχέσεις των διοικούντων σήμερα, οι μεγαλοστομίες από τα προεκλογικά μπαλκόνια και όλοι εμείς που παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές… 

 

Από το αριθμ.03/07-03-2016                  

Πρακτικό Έκτακτης  Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωρωπού.

Θέμα: «Λήψη απόφασης σχετικά με την εγκατάσταση προσφύγων- μεταναστών στον Δήμο Ωρωπού». 

Στο Μαρκόπουλο Ωρωπού και στο Πνευματικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Μαρκοπούλου  Ωρωπού, σήμερα στις επτά  (07) Μαρτίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00 συνήλθε σε δημόσια έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού….

Ο Πρόεδρος του  κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και ανέφερε ότι  στο Σώμα ότι το θέμα είναι κατεπείγον  λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης  να εγκαταστήσει άμεσα  πρόσφυγες  στον Δήμο Ωρωπού.  Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα για το κατεπείγον του θέματος. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Ρούσσης , ο οποίος έκανε την παρακάτω  εισήγηση:  

«…Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε δέκτες ανεπίσημων πληροφοριών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το γεγονός, ότι στο Δήμο Ωρωπού πρόκειται να δημιουργηθούν δύο hot spots για τη φιλοξενία προσφύγων, με έδρα τη Δημοτική Κοινότητα Αφιδνών και την Τοπική Κοινότητα Μαλακάσας. 

Επειδή η προχειρότητα με την οποία έχει αντιμετωπιστεί από την Κεντρική Εξουσία το συγκεκριμένο ζωτικής σημασίας θέμα είναι δεδομένη, και επειδή ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή πρέπει πρωτίστως να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας και εν συνεχεία να μπορέσουμε με κάθε τρόπο να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες  διαβίωσης στους ταλαιπωρημένους από κάθε άποψη πρόσφυγες , η επίσημη θέση του Δήμου Ωρωπού για το ζήτημα της εγκατάστασης προσφύγων είναι η κάτωθι:  

Το να λαμβάνεται μια απόφαση για την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων σε χώρους ακατάλληλους στην περιοχή μας και ερήμην του Δήμου Ωρωπού είναι τουλάχιστον εγκληματικό σε βάρος τόσων ανθρώπινων ψυχών. Η εγκατάσταση hot spot σε στρατόπεδα,  χωρίς καμία υποδομή για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και υγείας, η πλημμελής αστυνόμευση της περιοχής λόγω έλλειψης προσωπικού,  δεν αρκεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες των ίδιων των δημοτών μας, πόσο μάλλον τις ανάγκες χιλιάδων προσφύγων που πρόκειται να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές, καθιστούν σχεδόν ανέφικτη την αποδοχή από μέρους μας της εγκατάστασης του ιδιαίτερα μεγάλου πληθυσμού των ανθρώπων αυτών. Ενόψει ιδιαίτερα της θερινής περιόδου δεν απαντά κανείς σε ερωτήματα όπως, πως για παράδειγμα θα περισυλλέγονται τα απορρίμματα που θα προκύψουν, ποιες θα είναι οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, πως θα υδροδοτηθούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και πολύ περισσότερο πως περιοχές με ελάχιστο πληθυσμό θα ανταπεξέλθουν στη φιλοξενία χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι στεγάζονται μεν στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά χωρίς καμία περιφρούρηση.  

Ο Δήμος Ωρωπού έχει τη διάθεση να βοηθήσει σε αυτή τη τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ο Δήμος Ωρωπού έχει τη διάθεση να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί και αυτή η βοήθεια απορρέει από το επίπεδο ανθρωπισμού των Ελλήνων και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο αλληλεγγύης και πολιτισμού των δημοτών του Ωρωπού . 

Επειδή, αυτή ακριβώς η κρίση αφορά ανθρώπους είναι τουλάχιστον ανεύθυνο, η λήψη των αποφάσεων να λαμβάνει χώρα, χωρίς την άμεσα ενδιαφερόμενη δημόσια αρχή, που η περιοχή της θα επιφορτιστεί με τεράστιο αριθμό προσφύγων – μεταναστών και είναι ο Δήμος μας. 

Η κοινωνική ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής είναι δεδομένη. Δεν μπορούμε όμως να μην προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των δημοτών μας να ζουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα (π.χ. δυνατότητα φιλοξενίας συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων, ανάλογα με τα πληθυσμιακά δεδομένα και τις δομές του Δήμου μας και όχι περισσοτέρων των πεντακοσίων ατόμων ), τηρώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τόσο τους ανθρώπους που βιώνουν την προσφυγιά όσο και τους δημότες μας.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί από τις αρμόδιες Αρχές, ο αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενηθούν, καθώς και το χρονικό διάστημα της παραμονής τους. Τέτοιες διευκρινίσεις από την κεντρική κυβέρνηση, διευκολύνουν το έργο του Δήμου, των φορέων, των εθελοντών, των συλλόγων και όλου του λαού του Ωρωπού.

Ωστόσο, κάνουμε γνωστό σε κάθε αρμόδιο φορέα, ότι η καλή μας πρόθεση να συμβάλλουμε σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευτεί ως αδυναμία και ο Δήμος Ωρωπού να τεθεί στο περιθώριο όσον αφορά τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

        Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και των Δημοτικών Συμβούλων  και στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε  το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. Το Δημοτικό Συμβούλιο   αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Δημάρχου   , μετά από διαλογική συζήτηση, όπως αυτή κατεγράφη στα ταυτάριθμα μαγνητοφωνημένα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, μειοψηφούντων των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Δημητρίου Επαμεινώνδα, Χασιώτη Παναγιώτη, Ράπτη Σπυρίδωνα, Παπαγιάννη Γεωργίου, Παρδάλη Δημητρίου, οι οποίοι δήλωσαν την αντίθεσή τους  για την εγκατάσταση προσφύγων στο Δήμο Ωρωπού, για τους λόγους  που ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους καθώς και του κ. Μιχάλη Χασιώτη ο οποίος δήλωσε  ότι ψηφίζει  την πρόταση της Λαϊκής  Συσπείρωσης για το προσφυγικό, την οποία κατέθεσε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, 

 

                                            ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Ο Δήμος Ωρωπού  δέχεται και μπορεί να φιλοξενήσει  500 πρόσφυγες, σύμφωνα και με την απόφαση της ΚΕΔΕ και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητά από τις αρμόδιες Αρχές να διευκρινίσουν  το χρονικό διάστημα της παραμονής των προσφύγων στο Δήμο Ωρωπού , ώστε να διευκολυνθεί το έργο του Δήμου, των φορέων  εθελοντών και των  συλλόγων του Ωρωπού.

 

Τα  Μέλη

1- Βελτανιώτης Δημήτριος, 2-Γαζβινιάν Ανδρέας, 3-Δάβρης Στέφανος, 4-Δέδες Κωνσταντίνος,  5-Δάβρης Γεώργιος,  6- Κιούσης Κωνσταντίνος, 7-Μαντάς Γεώργιος,8-Θεοδώρου Ανδρέας,  9-Αλεξανδράτου Ανδριανή-Ιωάννα, 10-Τόλιας Μιχαήλ, 11-Βάθης Ιωάννης, 12-Τζεβελέκος Νικόλαος, 13-Πούλος Γεώργιος, 14-Σωτήρχου-Τοτόμη Δήμητρα,   15-Σιδέρης Γεώργιος, 16-Πάντος Γεώργιος, 17- Παρδάλης Δημήτριος, 18-Καστελλάνου-Μπρεάνου Μαγδαληνή, 19-Σιδέρης Χρήστος,  20- Οικονομάκος Ιωάννης,  21- Τσεκρεζής Χρήστος, 22- Πέππας Παναγιώτης, 23- Σωτήρχος Δημήτριος, 24- Πάντος Ευάγγελος,           25-Ανυφαντής Κωνσταντίνος, 26- Γιασημάκης Γεώργιος, 27- Αρμυριώτης Γεώργιος, 28- Χατζηιωάννου Άγγελος,  29- Δέδες Πέτρος,  30- Παπαγιάννης Γεώργιος,  31- Ράπτης Σπυρίδων,  32- Δημητρίου Επαμεινώνδας,  33- Χασιώτης Παναγιώτης,  34- Χασιώτης Μιχαήλ.

Ακριβές Απόσπασμα

Θα ακολουθήσουν και αλλά αποσπάσματα από προηγούμενα Δ.Σ, καθώς και οι τοποθετήσεις κάποιων που σήμερα διαφοροποίησαν τις απόψεις τους, σχετικά με την φιλοξενία και την ύπαρξη δόμων στην Μαλακάσα.

Και ας μην κοροϊδευόμαστε! Ποτέ δεν υπήρξε διαχωρισμός, μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Πάντα υπήρξε η διάθεση για φιλοξενία ΑΝΘΡΩΠΩΝ, αλλά με ελεγχόμενες ροές, συμφώνα με τις δυνατότητες των κατοίκων των όμορων χωριών, των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον Δήμο Ωρωπού και των δυνατοτήτων της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας. Είναι πολύ διαφορετικό να θέλεις να φιλοξενήσεις 500 ανθρώπους(αρχικά) και άλλο να καταλήγεις με 2500(απροσδιόριστος αριθμός)!

Σε κάποιους σήμερα που διοικούν τον Δήμο Ωρωπού, αρέσει να κάνουν αυτό τον διαχωρισμό, για λογούς που μόνο αυτοί γνωρίζουν!..

Θα επανέλθουμε! Θεωρούμε πως το προσφυγικό ζήτημα που δημιουργείται στον τόπο μας, είναι το πλέον σοβαρό και κρίσιμο και θα απασχολήσει την περιοχή τα επόμενα χρόνια…                                                                                

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here