Πέθανε σήμερα Δευτέρα ο αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος σε ηλικία 98 ετών

0
651

Ο Μανώλης Γλέζος, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στις 13.15 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Ο Μανώλης Γλέζος (Απείρανθος Νάξου, 9 Σεπτεμβρίου 1922) ήταν Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Μια από τις τελευταίες σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, πραγματοποίησε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε «Η Επιτροπή αγώνα Ωρωπού και η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Διονύσου»,που συνδιοργάνωσαν αντιφασιστική εκδήλωση στις Φυλακές Ωρωπού την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, ημέρα γιορτής της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μανώλης Γλέζος παρά τα μεγάλα προβλήματα υγείας που τον ταλάνιζαν. Να σημειώσουμε πως ο κ. Γλέζος έμενε στον Ωρωπό τους καλοκαιρινούς μήνες τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπα, εκφράζει στο έπακρο το ανάστημα του Μανώλη Γλέζου που πέρασε στο πάνθεον της  Ελληνικής Ιστορίας, βρίσκοντας την θέση του ανάμεσα στους μεγάλους σύγχρονους ήρωές της:

«Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής.

Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής.

Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που πρώτος σήκωσε ανάστημα στο ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ.

Η Αριστερά, όλοι μας, νιώθουμε σήμερα ορφανοί. Αλλά και τυχεροί που πορευτήκαμε μαζί του.

Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Μανώλη!»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here