Μουλωχτή, πλην όμως «ηρωϊκή» υποχώρηση στο Μεταναστευτικό

0
737

Τα νεωτέρα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα στην πατρίδα μας. οι άμεσες επιπτώσεις για τις Δομές στην Μαλακάσα και στον Δήμο Ωρωπού…

Η “ηρωϊκή αντίσταση” της κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κράτησε πολύ. Αντίθετα, μετετράπη σε άτακτη φυγή.

Έτσι τώρα, παρά τις προσπάθειες να περάσει το θέμα όσο το δυνατόν στα “μουλωχτά” -κάτι που ευνοεί η συγκυρία του κορονοϊού- η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί, έστω μετά πάροδον πενθημέρου, ότι ήδη οι Μηταράκης – Χρυσοχοΐδης συμφώνησαν με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ να υποβάλλουν αίτηση ασύλου και εκείνοι, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας, κατά την περίοδο της “πολιορκίας” των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση, με περίσσιες τυμπανοκρουσίες, είχε εξαγγείλλει, ως ένα μέσον αποτροπής της “πολιορκίας” του Έβρου, ότι αναστέλλει τη δυνατότητα της υποβολής αιτήματος ασύλου στους “εισβολείς”, όπως χαρακτήριζε όλους όσους εισέρχονταν στην Ελλάδα. Τώρα, τι άλλαξε, άραγε;

Τότε, μάλιστα, είχε εκδοθεί και η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία, μάλιστα, προέβλεπε την άμεση απέλαση όσων μεταναστών και προσφύγων εισέρχονται στη χώρα μας, στις χώρες προέλευσής τους.

Να σημειωθεί ότι, παρά την κυβερνητική σιγή ιχθύος, οι εκπρόσωποι των διεθνών Οργανισμών, γνωρίζοντας, πιθανότατα, τις παρασκηνιακές διεργασίες και συμφωνίες μεταξύ της Αθήνας από τη μια, και των Βρυξελλών και των διεθνών Οργανισμών από την άλλη, ήδη, εδώ και ημέρες προχωρούσαν στην καταγραφή μεταναστών – προσφύγων.

Μάλιστα, μερίδα του Τύπου αποκάλυψε ότι κλιμάκια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ, από την περασμένη Δευτέρα , προέβαιναν στην καταγραφή όσων επιθυμούσαν να ζητήσουν άσυλο, στα κέντρα της Μαλακάσας και των Σερρών. Ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα Κέντρα, παρουσιάζονται από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ως “κλειστά”, αλλά η καθοριστική παρουσία εκεί του ΟΗΕ και του ΔΟΜ, μάλλον δείχνει ότι ο ρόλος του ελληνικού κράτους δεν είναι αυτός που διαφημίζεται.

Η “ηρωϊκή αναδίπλωση” της Αθήνας έφτασε στην ελληνική κοινή γνώμη, όπως ήταν αναμενόμενο, με… χρονοκαθυστέρηση, παρ’ ότι η Σουηδή Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είχε ανακοινώσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, παρόντων των υπουργών, Νότη Μηταράκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι μόλις είχε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση πως οι μετανάστες που μπήκαν στη χώρα το Μάρτιο θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Die Welt. “Η κυβέρνηση της Αθήνας -γράφει- μετά την κριτική που της ασκήθηκε σε διεθνές επίπεδο, απέσυρε την απόφασή της να δέχεται αιτήσεις ασύλου από μετανάστες που έφτασαν παράνομα μετά την 1η Μαρτίου από την Τουρκία στην Ελλάδα. Μετά την αναστολή του δικαιώματος διεθνούς προστασίας για 30 ημέρες, η Αθήνα επιχειρεί στροφή. Οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα από την Τουρκία τον Μάρτιο έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Από το πρωί της Δευτέρας, 1800 άνθρωποι που κρατούνται στη Μαλακάσα, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη ερωτώνται αν θέλουν να υποβάλουν αίτηση“.

Ως γνωστόν, οι διεθνείς Οργανισμοί και η Κομισιόν εμφανίστηκαν εξαρχής αντίθετοι στο ζήτημα της αναστολής του δικαιώματος στο άσυλο, ενώ η ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικότερα φέρεται αρνητική και για να χρηματοδοτήσει τα κλειστά κέντρα.

Πηγή: Antinews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here